PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32951
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Obejrzałem właśnie pierwszy odcinek 1 sezonu (chociaż już sam nie wiem, czy to 1 czy 5 czy któy w końcu, chodzi o ten z 2005). I tak się zastanawiam na czym polega fenomen tego serialu. Bo na pewno nie na dobrych efektach specjalnych, dobrych dialogach czy wykonaniu.

Więc na czym?

Oczywiście serii nie oceniam, bo nie mam podstaw. Zastanawia mnie tylko, skąd ten fenomen i taka ocena serialu. Być może ktoś może mnie nakierować na odpowiedni tok myślenia podczas oglądania Doktorka.

Nie bierzcie tego za żaden hejt. Po prostu się zastanawiam...

ocenił(a) serial na 10
gothreck69

Dla mnie zaletą jest przede wszystkim niepowtarzalna postać Doktora - barwna, i niebywale plastyczna. Po drugie spora różnorodność. Nawet w tej pierwszej serii jest mnóstwo różności - chociażby horrorowy "The Empty Child"/The Doctor Dances" czy "Father's Day" - zupełnie, zupełnie innego rodzaju historia w rodzaju dramatu. Ponieważ jednak pierwsze kilka odcinków może nowych widzów nie zachęcać, rzuć okiem na odcinek szósty owej serii pierwszej , "Dalek". To jest bardzo typowy odcinek, jeśli Ci się nie spodoba, to raczej reszta serialu też nie przypadnie Ci do gustu.

ocenił(a) serial na 7
gothreck69

Wstukaj sobie w google: "10 odcinków doktora who, które musisz zobaczyć" i wejdź w pierwszy link.

Naprawdę polecam, ja po obejrzeniu tych odcinków zrozumiałem fenomen serialu.

AramChaczaturian

Cóż...najważniejsze, czego się dowiedziałem to to, że ten cały kicz i tandeta były w pewnym stopniu zamierzone. To mi w sumie chyba wystarczy, bo w pewnym momencie oglądania tego pierwszego odcinka człowiek zaczął się zastanawiać, czy rzeczywiście w roku 2005, stacja BBC znana z tego, że daje wręcz nieograniczony budżet takim programom jak TopGear, wydaje na świat coś takiego.

Jednakże w pewnym momencie jakoś to chyba przestaje przeszkadzać, bo raptem obejrzałem może pięć odcinków, a już ta cała tandeta mi tak nie przeszkadza, bo wkręcam się w sam serial...

ocenił(a) serial na 10
gothreck69

Witaj we Whoniversum ;)

ocenił(a) serial na 10
gothreck69

Ja sama po obejrzeniu pierwszego odcinka nie mogłam pojąć fenomenu. Jednak nie przez efekty (ja tam akurat lubię jak są takie trochę tandetowate) tylko przez historię, myślę sobie "ekstra, czyli najlepsze co mnie w tym serialu może spotkać to koleś w niebieskiej budce walczący z zabójczymi manekinami :/ weszłam tu z podobnym dylematem i dowiedziałam się, że ten sezon jest po prostu słaby. Lepiej zacząć od drugiego (z pierwszego pooglądałam tylko bardziej znaczące odcinki) a kiedy się już zakochasz, słabość jedynki nie będzie ci przeszkadzać :)

ocenił(a) serial na 10
arturianka18

Przepraszam, ma być oczywiście "tandetne"...jak mogłam napisać coś takiego? :/

gothreck69

ja ci polecam zobaczyć ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Y9aTxgRFQ5E
co jest skrócone prawie 50 lat trwania serialu

gothreck69

Doctor Who to serial z długą tradycją, to kultowa postać w Wielkiej Brytanii. Pierwszy odcinek został wyemitowany 50 lat temu. Sezony, które zostały nakręcone od 2005 roku, są kontynuacją. Ja lubię go za całość, za śrubokręt doktora, za niego samego, za humor, czasem za absurd, za to, że niektóre odcinki potrafią trzymać w napięciu, za towarzyszki doktora itp. Szczerze mówiąc, to sezon 1 mi się nie podobał. Wydawał mi się niedorzeczny, niedopracowany i kiczowaty. Przez przypadek zaczęłam kiedyś oglądać jeden z odcinków 3 sezonu i wtedy mnie "wzięło" :)