PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

"I think The Doctor's name is really something along the lines of Drasicanawhocius. And when he left Gallifrey the TARDIS insisted he get a nickname. He lopped off everything except the beginning and kept a bit of the middle: "Dr-who", which he eventually just shorted to "Dr", which, when he reached earth became "Doctor". The "the" came later. Fun fact: this is why he didn't call insisted on nicknaming "Romanadvoratrelundar". No one gets a long name in the TARDIS. Her rule, not his.".......chyba znalazłem prawdziwe imię Doktora... DRasicanawhocius

ocenił(a) serial na 10
Belzebub_666_filmweb

Po tylu latach mogliby na wizji ujawnić to imię i na większości by ta informacja wrażenia nie zrobiła. Teoria ciekawa. A źródło?

katniss_

A właśnie moim zdaniem po tylu latach już po ptokach :D Po 50 latach nie ma na tyle epickiego imienia które zdmuchnęłoby nas z nóg... Przecież to imię które mogło spalać gwiazdy :D

ocenił(a) serial na 10
TomKruz

Dokładnie to napisałam (więc nie wiem czy odpowiedź tyczyła się mnie) :P
Z resztą w serialu tak naprawdę nigdy o to imię nie chodziło.

katniss_

W którymś odc. była akcja że stali koło jakiś drzwi i właśnie tylko imię doktora mogło je otworzyć

ocenił(a) serial na 10
Belzebub_666_filmweb

Konkretnie dwa razy taka sytuacja się zdarzyła, pierwszy raz w "Name of the Doctor", oczywiście imienia nie poznaliśmy, ponieważ fabularnie ono dla nas nie miało znaczenia. Po raz drugi takie coś miało miejsce w "Time of the Doctor" gdzie imię Doctora było potrzebne by otworzyć szczelinę między jednym wszechświatem a drugim i także wtedy już dobitnie za pomocą Clary powiedziano, że nie ważne jak ma na imię Doktor, ważne jest to kim jest i co zrobił dla wszystkich ras w kosmosie. Także brzmienie imienia nie jest ważne i gdybyśmy je poznali to dla wielu wielu ludzi skończyłoby się wzruszeniem ramion.

katniss_

No ale w sumie ciekawe.....

ocenił(a) serial na 9
katniss_

I dlatego ta tajemnica właśnie jest piękna i nigdy nie powinno się jej odkrywać :D

Belzebub_666_filmweb

czasami mam wrażenie, że imię doctora jest jak wyjaśnienie końcówki 2 sezonu sherlocka
niby są teorie, niby twórcy wiedzą i odgrażają się, że ujawnią wszystko i jak na razie niec z tego nie wychodzi. . .

ocenił(a) serial na 10
Belzebub_666_filmweb

A ja Ci powiem że nie znalazłeś. Bo tego imienia po prostu nie ma. Tzn. Doctor je ma, ale nawet twórcą go nie zdradził :D. To imię to mit. I tak jak koło mitu narastają różne historie tak i tutaj obrosło ono w takie przymioty, że teraz nie sposób nawet byłby coś takiego wymyślić. W dniu, w którym jakiś scenarzysta postanowi nam je wyjaśnić, będzie to jego koniec. Bo zniszczy wszystko. Czasami lepiej żeby coś zostało ukryte niż wyjawione. A Doctor przecież swoje imię ma - Doctor. Pod takim imieniem znamy go my i wszechświat. Mi to wystarczy. :) Poza tym to imię musiałoby być jakieś straszne skoro sprawiało mu ból kiedy je słyszał i ukrył je, aż w Kaskadzie Meduzy. No teraz wyobraź sobie reakcję widzów na jakieś "retriforcirasi" czy inny zlepek liter :). To byłaby porażka.

Belief

Najciekawiej by było jakby Moffat the Troll nazwał Doctora Sherlock. :D

ocenił(a) serial na 10
donmaslanoz14

Albo Bob. :D

kitish

Albo Moffat. :D

ocenił(a) serial na 10
donmaslanoz14

Przecież od dawna wiadomo, że Moffat to drugie ukryte imię Doctora :]

ocenił(a) serial na 10
Belzebub_666_filmweb

Mówimy na niego Doctor... a może on ma na imię Pszemek?