PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Według tej strony,
http://www.doctorwhospoilers.com/2012/?p=7689
W odinku na 50-lecie może się pojawić Omega. Autor powołuje się na "bardzo wiarygodne żródła"
i uważa że "może potwierdzić prawdziwośc tego spoilera". Co o tym sądzicie?

ocenił(a) serial na 10
Rexus88

Nie sadzę, że Omega się pojawi. Plotki o nim krążą od piątej serii, a ludzie sugerują się pojawiającym się gdzieniegdzie symbolem Ω. Przy czym Omega wbrew imieniu nigdy się owym graficznym symbolem nie sygnował.

ocenił(a) serial na 9
Capitano_S

Tak właśnie było.
Przecież twierdzono, że za pęknięcia w piątym sezonie właśnie odpowiada Omega, który rzekomo miał się pojawić w finale.

Eriu

Gdzie tak twierdzono?

ocenił(a) serial na 9
Luelle

To było trzy lata temu, wątpię by teraz udało mi się coś znaleźć bez spędzenia wielu godzin na przeglądaniu doctorowych blogów, for. Na pewno coś takiego pisano na tumblrze, na Gallifrey Base, imdb.

Eriu

A, ale to mówisz tylko o hipotezach, które snuł fandom. Myślałam, że to było gdzieś potwierdzone ^^
Myślę, że Omega byłby całkiem niezłym rozwiązaniem dla WSZYSTKICH wątków Moffata, połączyłyby się w całość. Jak poczytałam sobie teorie ludzi z tamtej strony ze spoilerami, to całkiem nieźle i sensownie brzmiały :D

ocenił(a) serial na 9
Luelle

Przepraszam za zamieszanie. Moja odpowiedź odnosiła się do tego co napisał Capitano_S czyli plotek.

Moffat niestety strasznie trolluje i mąci. Nadal mam nadzieję, że wyjaśni czyj głos było słychać w TARDIS w 5. sezonie (może to był Omega, jak wiele osób wtedy twierdziło, może nawet "Doctor", którego gra John Hurt).

Eriu

A nie ma sprawy, przecież nic się nie stało :)

Też czekam na wyjaśnienie jeszcze wielu tajemnic :) Oprócz tego tajemniczego głosu z 5 sezonu, to jeszcze pozostaje kwestia tego, że Amy nie pamiętała wydarzeń z poprzednich sezonów, np inwazji Daleków i skradzionej Ziemi. A wstawienie Omegi naprawdę świetnie by to wszystko wyjaśniło (to samo tyczy się Zakonu Ciszy) i epoka Smitha zakończyłaby się w wielkim stylu, rozwiązując wszystkie wątki i dają największy plot twist, który nagromadza się od 5 sezonu :D

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Luki w pamięci Amy chyba już wyjaśniono szczeliną która przynajmniej część uczestników tych wydarzeń wessała. Omegę też bym bardzo chciał, aczkolwiek dopóki nie pojawi się jakakolwiek wzmianka o antymaterii, nie liczyłbym na niego.

Capitano_S

No właśnie nie powiedziano, że to niby szczelina była winna. Ona wsysała wszystko to, co było wokół Amy (jak jej rodziców), oddziaływała na świat Amy, ale nie mogłaby wessać tak ważnego wydarzenia jak kradzież Ziemi, ponieważ to było na skalę światową. W serialu w ogóle o tym potem nie wspomniano, więc byłoby miło, gdyby zostało tu uściślone.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Jakby wessała, dajmy na to, Daleków z Kultu Skaro albo Davrosa, to do porwania globu by nie doszło.

Capitano_S

Ale jak już mówiłam - szczelina "kręciła się" ciągle tylko przy Amy, a Amy nawet nie znała Davrosa czy Daleków, więc szczelina nie mogła ich pochłonąć.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

A jeśli nie znała, bo ich szczelina wciągnęła? (Co, jak wiemy, równa się wymazaniu z historii) To byłoby w stylu Moffata :)

Capitano_S

To nie miałoby najmniejszego sensu, gdyż oznaczałoby to, że przed wymazaniem ich z czasu Amy musiałaby najpierw ich spotkać, a to nie jest możliwe.

W 5 sezonie raz wspomniano o tym, że Amy nie pamiętała żadnej inwazji kosmitów z poprzednich sezonów i w końcu tego w żaden sposób nie wytłumaczyli. Mam ciągle nadzieję, że Moffat to pociągnie i to będzie Omega :D

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Dwa słowa: Steven Moffat :) W jego słowniku nie ma takich słów jak "niemożliwe", czy "przesada". Zresztą - dlaczego niemożliwe? Dalekowie podczas inwazji w "The Stolen Earth" zbliżyli się do domu Amy, gdzie wessała ich szczelina. Aczkolwiek jakby nie było, na Omegę nie ma jak na razie najmniejszych choćby dowodów. Szkoda, bo też bym go chciał zobaczyć.

Capitano_S

Teoria ze szczeliną nie ma w tej kwestii najmniejszego sensu i nigdy nie będzie miała, ponieważ linia czasowa Amy się już zamknęła i wiemy, że nigdy nie poznała ona ani Daleków, ani Davrosa. Nie ma sensu tutaj bardziej mącić, Moffat zostawił jak na razie tą opcję otwartą i byłoby miło, gdyby dał nam odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Mam nadzieję, że w końcu poznam odpowiedź co dokładnie spowodowało wybuch Tardis w 5 serii.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nie sądzę, by było to dla Moffata przeszkodą, gdyby chciał coś zakombinować w tym kierunku :)

ocenił(a) serial na 10
Eriu

Który to był odcinek?

ocenił(a) serial na 10
Eriu

Dołączam się do pytania o odcinek.
Bo mi gdzieś ten głos umknął.

ocenił(a) serial na 9
Szymko0

The Pandorica Opens.
Głos mówi: "Silence will fall". Wtedy uważano, że to głos Omegi. Teraz do tej teorii dorzuca się jeszcze Great Intelligence i Doctora Johna Hurta. Naprawdę mam nadzieję, że Moffat nie zostawi tego wszystkiego bez wyjaśnienia.

ocenił(a) serial na 10
Rexus88

To by było bardziej niż genialne, ale faktycznie chyba ciężko na to liczyć.

Ładnie by wtedy mogli wrócić do The Other i staaarej teorii że Doktor jest kimś więcej niż zwykłym Władcą Czasu.
I tak jego "waga" jest już rozdmuchana do takich rozmiarów że śmiało mogłoby się okazać że jest legendarnym współzałożycielem społeczności władców czasu.

Ciągle marzy mi się pętla w której Doktor jest zmuszony odtworzyć Gallifrey żeby zapobiec jakiemuś gigantycznemu zagrożeniu i współpracując z Rassilonem i Omegą wyciąga zniszczoną planetę z time locka, budując wszystkie jej struktury od nowa, po czym nie mogąc już regenerować normalnie, bo przekroczył trzynaście wcieleń regeneruje w... Hartnell'a zamykając cały serial i swoją własną historię w wiecznej pętli czasu.
Chyba zacznę pisać jakieś fan fiction.

użytkownik usunięty
Szymko0

O lol! Miałem podobną teorię. Moja teoria była taka, że Doctor umierając w swoim ostatnim wcieleniu przebija Time Locka, wraca na Gallifrey i wstawia TARDIS do warsztatu... Chwilę później pojawia się Susan wraz 1 Doctorem i zabiera odstawioną co dopiero TARDIS :D