Witam,
W przyszłym roku mam zamiar przejrzeć serię o doctorku. Z tego powodu garść pytań bo nie rozumiem paru rozwiązań.
Czemu jest tylu doctorów? W opisie czytam, że jest prawdopodobnie jedynym żyjącym, a w komentarzach czytam o "d" z numerem 11.
Każdy "d" chce uratować świat czy zmienia sie główny watek wraz ze zmianą aktorów?
Zmiana "d" mocno wpływa na akcje? Nie ukrywam, że przyzwyczajam się do postaci i obawiam się, że przy pierwszej zmianie odłoże serial.
Nowy "d" zastępuję po śmierci starego?
I chyba najważniejsze. Przeplataja się historie?
Dziekuje za odpowiedzi ;-)
To są tylko ogólne informację nie zdradzające fabuły. Mogłbym je wyczytać w komentarzach, ale tam spojlerów tyle co gwiazd na niebie.
W dużym skrócie Doktor ma zdolność do regeneracji - kiedy przytrafia mu się coś, co go powinno zabić, (Postrzał, napromieniowanie, itp, itp) zmienia się jego wygląd i charakter. Dzięki temu Doktora grało jak do tej pory jedenastu aktorów. Jednak Doktor jest tą samą postacią, gdyż np. zachowuje wspomnienia swoich przygód w poprzednich inkarnacjach.
Są stare serie (Doktorzy 1-7, plus ósmy w filmie) i nowe serie (9-11 jak na razie) W nowych seriach każdy sezon ma swój wątek przewodni, czyli np. w pierwszym sezonie w każdym niemal odcinku pojawia się fraza "Zły wilk", i dopiero w ostatnim odcinku zostaje wyjaśnione, o co z tym chodziło.
Teraz to już wiem, że serial mi się na pewno spodba. Fajne rozwiązanie z tym uzdrawianiem. Daje to nieograniczone możliwości dla scenarzystów.
To ja jeszcze dodam, że co sezon-dwa zmieniają się towarzysze Doctora, a historie przeplatają się przy Dziewiątym i Dziesiątym, jedyny związek Jedenastego z wcześniejszymi Doctorami to jedna z postaci.
"Przeplataja się historie?" Jeśli o Doktorów chodzi, to nikike to wytłumaczył.
Jeśli jednak pytasz o fabułę serialu, to tutaj jest tak, że każda seria ma jakiś główny wątek, który przewija się przez wszystkie, albo prawie wszystkie odcinki, często przeplatając się z fabułami pobocznymi poszczególnych odcinków.