Hej :) Jestem w trakcie 2 sezonu "Doctor Who" i wiem że Torchwood jest spinn-off'em do DW. Co
do T. obejrzałam tylko 1 odc. i zastanawiam się co stało się Kapitanem Jackiem po finale
pierwszego sezonu DW? Jak dostał się w ogóle to T?
Wiem, że może to być wyjaśnione w dalszych odcinkach tego serialu, ale jestem zbyt ciekawska :)
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz :)
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz właśnie w serialu Torchwood :). Jack po pierwszym sezonie DW stał się nieśmiertelny (zawsze wraca do życia) a Doctor go porzucił (dlaczego dowiesz się w sezonie 3). I Jack chcąc dowiedzieć co się mu stało postanowił znaleźć Doctora. Ale ponieważ popsuł mu się manipulator czasu i utknął w jednym czasie to musiał czekać na Doctora. Kiedyś pewna wyrocznia przepowiedziała mu że spotka Dcotora ale dopiero w kolejnym wieku. A że nie miał co robić przez ten czas to postanowił się przyłączyć do Torchwood. Oczywiście Jack się nie starzeje "za szybko" i umrzeć też nie może więc w Torchwood służył BARDZO długo. A dodam jeszcze że skoro jesteś na sezonie 2 DW to już wiesz że Torchwood założyła królowa Wiktoria i miał on na celu bronić Wielkiej Brytanii przed właśnie takimi dziwnymi osobnikami. Na początku na Jacka też polowali ale że się go zabić nie dało... :) to na zlecenia. A i musisz jeszcze wiedzieć że Torchwood miało kilka oddziałów. Do jednego z nich (w Londynie) przybędzie Doctor jeszcze w sezonie 2 ale tam Jacka nie będzie (jakbyś go szukała :) ). Oddział Jacka znajduje się w Cardiff i z tego co pamiętam Jack się nie zgadzał z polityką tego Torchwood w Londynie. Mam nadzieję że wyjaśniłam i nie zagmatwam za bardzo. Jak coś to pytaj :)
A właśnie, że w Torchwood wcale nie powiedzieli co się z nim stało :) Było powiedziane tylko, że coś mu się przytrafiło. Pewnie nie chcieli ryzykować konieczności tłumaczenia źródła jego prawie nieśmiertelności, a to było dość skomplikowane :) Za to w Utopii Dra Who jest to w skrócie opowiedziane. I wcale na niego nie polowali (znaczy stare Torchwood), tylko złapali dość łatwo, bo był nawalony i robili na nim eksperymenty jak długo będzie ożywał. W między czasie, tak przypominam, odkopywali go zakopanego od 2000 lat, więc się pochrzaniło równo.
W każdym razie zasugerowali też, gdzie się Jack skończy i można się domyślać, że nie starzeje się, tylko ewoluuje...
Moni chciała się dowiedzieć jak Jack dostał się do Torchwood i tego można się dowiedzieć właśnie z Torchwood. A co się z nim stało w sensie biologicznym napisałam że dowie się dopiero z 3 sezonu :). A czy na niego polowali czy go złapali od razu co za różnica, wiadomo o co chodzi.
"W każdym razie zasugerowali też, gdzie się Jack skończy i można się domyślać, że nie starzeje się, tylko ewoluuje... " - w którym odcinku? Tylko nie spojleruj za bardzo bo Moni jest dopiero na 2 sezonie Doctora i 1 odcinku Torchwood. Zostawmy jej coś do oglądania :)
Miałam wrażenie, że pyta jak się wydostał ze stacji i wylądował na Ziemi w XIX wieku, ale ok :)
Jakby tu bez spoilerowania? :) Pamiętasz pożegnanie Jacka z Martą i Doktorem po historii z Saxonem? Kapitan powiedział, że kiedy był młody i zwerbowali go do agencji czasu nazywali go... i tu padło przezwisko, które wszystkich przytkało :) Tym samym scenarzyści zasugerowali co się stanie z Jackiem... Tym bardziej, że po tym kilka cytatów z wcześniejszych odcinków nabrało większego sensu...
A o to chodzi :). A tak to, to ja wiem :). Myślałam że w Torchwood coś sugerowali i tak się zaczęłam zastanawiać "niby kto i kiedy skoro nawet nie wiedzieli za bardzo kim jest" :).
A jeszcze dodam że jakbyś planowała obejrzeć Torchwood to proponuje Ci taką kolejność sezonów wraz z Doctorem:
2 sezon Doctora,
1 sezon Torchwood,
3 sezon Doctora,
2 sezon Torchwood
4 sezon Doctora.
Najlepsza jest taka kolejność bo finały tych poszczególnych seriali się trochę ze sobą wiążą. Finały Torchwood są zawsze przed finałami Doctora. Ale jak nie chcesz oglądać tego serialu to nie martw się bo w sumie "treściwie" Torchwood nie ma aż takiego znaczenia dla DW.
Dzięki wielkie za wytłumaczenie! :D Jestem bardzo wdzięczna :)
I nie martw się, nic nie zagmatwałaś i wyjaśniłaś to bardzo jasno. No przynajmniej dla mnie ^^
Na początku planowałam obejrzeć Doctora, a potem Torchwood. Ale skoro mówisz, że taka kolejność będzie lepsza to tak to obejrzę.
Jeszcze raz wielkie dzięki ^^
Nie ma sprawy :). Możesz obejrzeć jeszcze inaczej: po sezonie 2 Doctora zacząć oglądać 3 sezon ale tylko do odcinka 10 włącznie. Potem 11 odcinka "Utopia" już nie ruszać i zacząć oglądać 1 sezon Torchwood. Po prostu koniec finałowego odcinka 1 sezonu Torchwood jest początkiem odcinka 11 "Utopia" 3 sezonu Doctora. No a potem to już jak pisałam 2 sezon Torchwood a potem 4 sezon Doctora :).
Są jeszcze sezony 3 i 4 Torchwood no i oczywiście 5,6,7 Doctora ale one już nie będą się ze sobą wiązać zatem nie ma znaczenia w jakiej kolejności będziesz je oglądać :)
Ze spin offów to są jeszcze "Przygody Sary Jane". Ale one są na prawdę dla dzieci. Ja oczywiście jako fanka przez nie przebrnęłam :D, ale nie uważam żeby było to aż tak konieczne. Możesz obejrzeć tylko pierwszy odcinek 1 serii "Invasion of the Bane" on nawet chyba jest określany jako specjalny, bo tam pojawi się wytłumaczenie na jedną "bliską" postać w życiu Sary Jane, która będzie też w finale 4 sezonu Doctora :) Polecam też odcinki 5 i 6 serii 3 "The Wedding of Sarah Jane Smith" (to jest jedna historia ale w "Przygodach SJ' historie zawsze są dzielone na 2 odcinki) i najlepiej je obejrzeć po odcinku specjalnym "Planet of the Dead" Doctora (mam nadzieje że wiesz jak oglądać odcinki specjalne w jakiej kolejności i kiedy :) ). Oraz polecam odcinki 5 i 6 serii 4 "Death of the Doctor" obejrzeć jak już będzie 11 Doctor w Doctor Who :). Te 4 odcinki nie mają znaczenia "treściwego" dla "Doctora Who" ale pojawiają się w nich kolejno 10 i 11 Doctor :).
Dzięki jeszcze raz :D
Co do Sary Jane, jakoś nie przepadam za tą postacią, więc oglądanie jej show raczej sobie odpuszczę.
Ogółem Doctora oglądam na kinomaniaku i tam po każdym sezonie są dod. odc. więc myślę, że to chyba o tych odc. specjalnych mówiłaś xD Wszystko jest pięknie ponumerowana, więc z kolejnością nie będzie problemu.
Jak na razie jestem w ostatnich odcinkach 2 sezonu. Jakoś wszystko to wolno idzie, ale niedługo wakacje, więc znajdę trochę więcej czasu ^^
Sprawdziłam tego kinomaniaka i faktycznie jest tam wszystko ładnie ponumerowane i umieszczone w dobrej kolejności :).
Ale..
- brakuje tam odcinka specjalnego w 4 serii odc.15 "Planet of the Dead" określonego jako "Easter special" (widzę że jest wykreślony)
- brakuje też w 7 serii odcinka specjalnego świątecznego "The Snowmen" który powinien się pojawić w tej numeracji pomiędzy odcinkiem 5 "The Angels Take Manhattan" a 6 "The Bells of Saint John". (jest on ważny dla treści całej serii) Po raz pierwszy odcinek specjalny pojawił się w środku serii a nie na końcu jak zawsze. To spowodowało zamieszanie w numeracji i czasem określany jest jako odc.6 (a czasem umieszczany jako zerowy serii 7 co jest błędem). Musisz poszukać po nazwie.
- brakuje też tych wszystkich krótkich odcinków w których miłuje się Moffat plus prequele. Osobiście polecam poszukać "Pond life" i "Night's Doctor" obie serie mają po 5 krótko minutowych odcinków. Mieszczą się przed 7 sezonem a wnoszą tez trochę do treści :) No i to chyba tyle :) Na filmwebie masz spis wszystkich odcinków specjalnych i ich daty jakby co :) Po tym można się zorientować gdzie powinny być w sezonie umieszczone :)
Teraz to serio cieszę się, że założyłam ten temat. xD
Bo pogubiłabym się w oglądaniu i pewnie nie obejrzała tych odc. specjalnych, które wymieniłaś powyżej.
Teraz skoro chcę przebrnąć przez Doctora i Torchwood trochę czasu mi to zajmie... Ale na pewno warto.
Znam trochę spoilerów, więc wiem co zdarzy się w późniejszych sezonach. ( mając tumblr'a nie da się żyć bez spoilerów, choć planowałam ograniczyć te spoilery do minimum)
Chociaż i tak mam czas, bo 8 sezon dopiero za rok... Więc nie muszę się z oglądaniem śpieszyć ;p
Jestem bardzo wdzięczna za pomoc! :)
23 listopada będzie jubileuszowy odcinek, więc radzę oglądnąć wszystko do tego czasu. Później wszędzie będą spoilery.