Cześć mam pytanie do fanów serialu, które brzmi czym/kim jest Valeryad doktor? Mógłby mi ktoś scharakteryzować tą istote, jak powstaje itp.
Valeyarda poznajemy podczas procesu, jaki wytaczają Doktorowi Władcy Czasu, pełni rolę oskarżyciela. W trakcie okazuje się, że proces ów to jedna wielka farsa, a Valeyardowi zależy na wyroku niekorzystnym dla naszego herosa bo wtedy on, Valeyard otrzyma pozostałe mu regeneracje - tak się umówił z Radą Gallifrey. Później w proces wtrącił się jeszcze Mistrz, i to właśnie on ujawnił prawdziwą tożsamość Valeyarda: narodził się on z wszystkiego, co w Doktorze złe gdzieś pomiędzy dwunastą a ostatnią regeneracją
Bardzo intrygujące fakty. To ja mam jeszcze takie pytanie: Skąd o tym wiadomo? Było w oryginalnej serii, czy może wyszło coś do czytania o Doctorze? Bo skoro on pojawia się między 12 a ostatnią regeneracją to jest to raczej przyszłość. Z góry dzięki za odpowiedź, bardzo ciekawy temat :)
Do czytania pewnie też coś by się znalazło, ale znaczna część książek czy komiksów jest niekanoniczna. (Zaprzecza jakimś wydarzeniom z serialu, albo przedstawia je zupełnie inaczej, np. sugerując udział innego wcielenia Doktora, niż widzieliśmy) To, o czym pisałem pochodzi natomiast z odcinków składających się na tzw. Proces Władcy Czasu (Trial of the Time Lord) z Szóstym Doktorem.