Pod koniec 6 sezonu głowa mnicha powiedziała ze:
,,Jesteś głupcem to wszystko jest przed tobą; POLA TRANYZLON, UPADEK 11, i pytanie, persze pytanie na które nie można odpowiedzieć, ukryte na widoku, będzie prześladować ciebie do koca życia, KIM JEST DOKTOR WHO"
Moim zdanie ta jedna rzecz będzie w 7 sezonie np. POLA TRANYZLON,
w 8 sezonie sezonie będzie UPADEK 11, czyli coś się wydarzy bardzo poważnego i ludzie go znienawidzą i oto upadek Doktora a 11 znaczy o wcielenie 11 czyli te, to chyba jasne, i może zostanie rany i się przemieni w 12.
A pytanie KIM JEST DOKTOR WHO, to bardzo ciekawe bo nie wiadomo jak Doktor naprawde się nazywa, ale dla daleków jest DRAPIEŻNIKIEM a dla innych nazywa się NISZCZYCIEL ŚWIATÓW.
A wy co o tym myślicie ?
Nie "Kim jest Doktor Who" tylko "Jaki Doktor?" (Bo zwrot "Doctor Who?" tak właśnie można tłumaczyć)
Ostatnie (dwa) słowa jakie padają w tym odcinku to, w tłumaczeniu na polski, "Jaki Doktor?"
Nie wiem z jakim tłumaczeniem oglądałeś, ale ja napisałem tak tak ja mam w tłumaczeniu, a jak ty masz swoje to trzymaj się jego jak chcesz. ale się nie spierajmy bo to nie ma sensu. A poza tym ten wotek został utworzony w innym celu, wiec jak chcesz to podziel się swoim zdaniem ale na temat, pozdrawiam.
Bez tłumaczenia. Nawiasem mówiąc, Dorium mówił nie, że to pytanie będzie prześladowało Doktora do końca życia, tylko, że on (Doktor) przez całe życie przed tym pytaniem ucieka. Osobiście bym się nie pogniewał, gdyby pociągnięto wątek Doktora jako odrodzonego Innego (Jednego z trzech pierwszych Władców Czasu)- zaczęty, i, przepraszam za wyrażenie, urwany wiele lat temu.
A "Doctor Who?" naprawdę znaczy "Jaki Doktor?"
Sądzę, że można to tak przetłumaczyć.
Chociażby po odcinku świątecznym:
- Clara Who? (Jaka Clara? - pytanie o jej nazwisko)
- Doctor Who?
- That's a dangerous question.
Nie jednego z trzech, a jednego z sześciu założycieli społeczności Władców Czasu lub jak to ująłeś pierwszych Władców Czasu. Trójka zapewne została wyeliminowana na stosunkowo wczesnym etapie kształtowania się społeczności Władców Czasu lub uznała wyższość Rassilona i usunęła się w cień, w przeciwieństwie do Omegi i The Other, a chyba nie trzeba pisać co spotkało ich z tegoż tytułu. W sumie o The Other też wiadomo nie za wiele, jedynie Omega okazał się godnym przeciwnikiem dla Rassilona.
Tu w sumie wkraczamy na teren, gdzie nie jesteśmy pewni, co jest kanonem, a co nie - dużo informacji o społeczeństwie Władców pochodzi np. z książki "Lungbarrow", ale jeden z jej, bądź co bądź, istotnych elementów, czyli krosna, w świetle np odcinka "A good man goes to war" jest niekanoniczna jak nic :)
Tłumaczenie 'Kim jest Doktor Who?" dowodzi, że tłumacz nie siedzi w temacie, jakby siedział, to by tak nie przetłumaczył... Ale wczoraj oglądałam Easter Special i w połowie filmu lektor zapomniał, że powinien coś mówić, a potem sobie znienacka przypomniał po dobrych piętnastu minutach, więc trudno się dziwić xD