PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Starałam się oglądać wytrwalepierwsze odcinki, ale to strasznie wieje kiczem i jest duzo
niedociagnięć i nie potrafie znaleźć w tym nic ciekawego. Czy to się jakoś zmieni w dalszych
sezonach, czy o co chodzi? Serio, nie wiem skąd ocena bdb. C:

iduchna

Było już mnóstwo założonych tematów na ten temat. Naprawdę tak trudno poszukać?
http://www.filmweb.pl/serial/Doktor+Who-2005-199691/discussion/Warto+ogl%C4%85da %C4%87,2440093
http://www.filmweb.pl/serial/Doktor+Who-2005-199691/discussion/Czy+warto+obejrze %C4%87,2455297
http://www.filmweb.pl/serial/Doktor+Who-2005-199691/discussion/B%C4%99dzie+lepie j,2484152

Kanni

tak czy inaczej nie trzeba myć nie miłym, wystarczyło nie odpisać nic :) pozdrawiam

iduchna

no i dziękuję za linki :)

iduchna

Może spróbuj od 5. sezonu? Efekty stoją tam na wiele lepszym poziomie ( Choć poprawę widać już w drugim sezonie), wymieniono też obsadę i głównego scenarzyste - ale w przypadku tego serialu to nie wada, a wręcz przeciwnie, dzięki temu serial ma już 51 lat i nic nie wskazuje by miał się prędko skończyć. Możesz też obejrzeć wybrane odcinki, by sprawdzić czy klimat ci pasuje. Serial ma bowiem też taką zaletę, że można zacząć praktycznie od kiedy się ma ochotę. Jeżeli zdecydujesz się na to drugie, ja polecam osobiście:
1x06 Dalek
1x08 Fathers Day
1x09/10 The Empty Child/ The Doctor Dances
2x04 The Girl in the Fireplace
2x08/09 The Impossible planet/ The Satan Pit
3x03 Gridlock
3x10 Blink
4x03 Planet of the Ood
4x08/09 Silence in the Library/Forest of Dead
4x10 Midnight
5x01 The Eleventh Hour
5x04/05 Time of Angels/Flesh and Stone
5x10 Vincent and the Doctor
6x04 The Doctor's Wife
6x09 Night Terrors
7x01 Asylum of the Daleks
7x06 The Bells of St.John
7x11 The Crimson Horror

Rexus88

dzięki wielkie, jak tylko skończe z Breaking Bad to się za to zabiore :)

iduchna

Osobiście ja jeszcze dodam, że warte są jeszcze obejrzenia te odcinki. :)
3x07 - 42.
7x12 - Nightmare in Silver.

Anabelle09

super, dziękuję :)

iduchna

Proszę :) Ogólnie efekty stają się coraz lepsze, ale niektórzy sądzą, że ogólnie cały ten serial jest kiczowaty (w sensie taki jak 1 sezon) i się zrażają i tyle fajnych historii ich omija, kiedy rezygnują z serialu. :(

ocenił(a) serial na 10
iduchna

(imo)
do zakochania się w serialu z 2005 prostą regułą jest obejrzeć parę pierwszych odcinków.. powiedzieć samemu(samej) sobie "meh.. takie se" - a potem posłuchać dobrej rady wujka mnie i "przeskoczyć o doktora"

obejrzyj ostatnie pięć minut ostatniego odcinka pierwszego sezonu ("śmierć" nieciekawego doktora) a nastąpnie ze 2/3 odcinki sezonu 2 (koniec instrukcji ;p)
(do pierwszego sezonu można sobie później wrócić bowiem - jak słusznie zauważył Rexus88 kolejność.. to nie jest coś czym przejmowałoby się uniwersum doktora.. kolejność.. jest timey-wimey.. aaa.. z czasem zrozumiesz :) )

a potem wróć tu, i ciesz się i raduj z nami Doktorem
:)

ocenił(a) serial na 10
BartosWoodmoon

alternatywnie --> możesz poświęcić <90sekund na obejrzenie tego:

https://www.youtube.com/watch?v=4I-efBSAUiY

:)

iduchna

U mnie to samo. Liczyłem na hit, że to będzie coś w stylu Sliders. Trzeciego odcinka nie dałem rady obejrzeć do końca. Za namową forumowiczów spróbowałem dwóch "z najlepszych" odcinków: Blink i Doctor & Vincent. Pierwszy miał całkiem interesującą fabułę (i Carey Mulligan) pomimo zżynki z Back to The Future 3, ale jeśli to jest najlepszy z epizodów to już wiem, że to serial nie dla mnie. Odcinek Vincent był beznadziejnie denny. Jak to oglądam to mam wrażenie jakbym oglądał jakiś tani serial z lat 80-tych na RTL7 :) Strasznie kiczowate, idiotyczne zachowania bohaterów. Szkoda, bo uwielbiam wszystko co związane z podróżami w czasie. Smutłem :(

ocenił(a) serial na 10
siweq

Blink to odcinek specyficzny - dobry, ale kompletnie nie mogący reprezentować Doctora bo jest inny od pozostałych. Ci którzy go polecają robią ogromny błąd. Odcinek z Vincentem jest najlepszym odcinkiem niestety najgorszej serii z nowych serii.

Ja bym Ci poleciła takie odcinki jak Midnight (sezon 4), The Impossible Planet/The Satan Pit (sezon 2 dwuodcinkowa historia), Father's Day (sezon 1 i najgorszy pod względem efektów ale nawet ciekawy jeśli chodzi o zagadnienie czasu), Silence in the Library/ Forest of the Dead (sezon 4 znów dwuodcinkowa historia). Musisz jednak pamiętać że kicz jest nieodłącznym elementem tego serialu. To wręcz jego znak rozpoznawczy. Tylko, że w przypadku tego serialu to atut.

Spróbuj tych odcinków. No chyba że już jesteś strasznie negatywnie do niego nastawiony.

Belief

Dzięki bardzo wszystkim :D

iduchna

Na początku też tak miałam Nie rozumiałam tego fenomenu Miałam wrażenie, że to historie dla dzieciaków z marnymi efektami Dopiero odcinki z Tennantem otworzyły mi oczy:) Ten świat (a właściwie światy), bohaterowie, relacje między nimi, wątki strasznie wciągają W tym serialu wszystko jest możliwe i to chyba jego największy atut