PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Zauważyłem, że 13-ty odcinek 8 sezonu ma być wyemitowany w święta jako odcinek specjalny.
Dotychczas każdy sezon miał 13 odcinków PLUS świąteczny. Ktoś wie, czym jest spowodowane
skrócenie sezonu?

ocenił(a) serial na 8
michciu4

moze tym ze musza wybrac nowego kompana? :\

ocenił(a) serial na 10
Dochuu

Albo nowego Doktora (nie życząc Capaldiemu bycia Doktorem na jeden sezon) - nikt nie powiedział, że plotki o odejściu Jenny nie mogą od tego odwracać uwagi. A może oboje naraz odchodzą, kto wie? A może jakieś inne powody były - zobaczymy.

ocenił(a) serial na 8
Gandalf13

ale czy ktos moze mi powiedziec jak bylo z 7 sezonem? wiem ze byl podzielony na dwie czesci, ale niestety nie ogladalam na biezaco, seria zainteresowalam sie dopiero zeszlej jesieni....
mi capaldi nie przypadl do gustu i chetnie bym juz widziala nowego doktora, aczkolwiek w sumie nie wiem czemu mieliby sie posuwac do takich radykalnych srodkow? :\ zeby tylko sezon mu dac, jak 9? :\

ocenił(a) serial na 10
Dochuu

War Doctor miał tylko jeden odcinek. Ósmego Doktora także było niewiele - film o 10 minut dłuższy od Głębokiego Oddechu i jeden mini-epizod. Także są Doktorzy bardziej poszkodowani od 9 i jeden sezon wcale nie musi być traktowany przez BBC jako radykalny środek. Aczkolwiek jak zaznaczyłem - uważam, że jeden sezon dla Capaldiego to za mało, aczkolwiek nikt nie powiedział, że nie może on być takim swoistym przejściowym Doktorem do czasu odnalezienia Gallifrey na przykład.
Odpowiadając na pierwsze pytanie - sezon podzielono na dwie części - po 5 odcinkach już nastąpił odcinek świąteczny z Clarą i potem na wiosnę była już dalsza część sezonu już z Clarą jako towarzyszką. Z tego co wiem z wikipedii (ja także nie oglądałem 7. sezonu na bieżąco, Doktora zacząłem oglądać w sierpniu zeszłego roku) to Jenna została wybrana na towarzyszkę już przed rozpoczęciem emisji pierwszej części 7 sezonu a podział miał jedynie wywołać w widzach napięcie. Może tutaj będzie tak samo.

Dochuu

Akurat wybór nowego kompana wcale nie musiał być powodem skrócenia sezonu o odcinek. Jakoś Donna Noble pojawiła się w bonusowym (oczywiście wtedy nie było wiadomo, że zostanie towarzyszem no ale to chyba dobry przykład) więc co to za problem zrobić 13 odcinków plus świąteczny. No chyba, że planowane jest coś pokroju "The End Of Time" i będzie wyemitowany np. w Nowy Rok. Choć osobiście wątpię, już po 7 sezonie widać było, że twórcy nie za bardzo mają ochotę tworzyć 2-odcinkowe historie.

ocenił(a) serial na 8
michciu4

akurat odcinek 12 i 13 to spojna historia, tutaj opis :

Dark Water (Ciemne wody) / Death In Heaven (Śmierć w niebie)

„Zdradziłeś(aś) mnie. Moje zaufanie, naszą przyjaźń i wszystko, na czym kiedykolwiek mi zależało. Zawiodłeś(aś) mnie”.

W tajemniczym podziemnym świecie plany są już na ukończeniu. Starzy przyjaciele i starzy wrogowie krążą wokół Doktora, który musi podjąć niemożliwą decyzję. Organizacja znana pod nazwą 3W obiecuje, że śmierć nie jest końcem.

Źródło: Radio Times

takze smierdzi mi to zombie, bo dwa ostatnie odcinki krecili na cmentarzu i mial byc grob amy i rory'ego ( obecni byli takze cybermeni ).

Dochuu

Nie, to jest 11/12 a nie 12/13

ocenił(a) serial na 8
michciu4

faktycznie, pomylilam sie. w takim razie 13 to christmas special.

ocenił(a) serial na 10
Dochuu

Ja nie wiem czy mniejsza ilość odcinków nie wynika jednak z tego, że pierwszy odcinek był dłuższy o pół godziny niż normalnie czyli był krótszy tylko o kwadrans niż historia dwuodcinkowa. A dlaczego tego nie podzielono? Może po prostu chodziło o mocne przywitanie nowego wcielenia. Pierwsze pełne odcinki Dziesiątego (przy czym temu to się dostał odcinek świąteczny, więc tego aż tak nie widać) i Jedenastego też były dłuższe niż normalnie.

ocenił(a) serial na 8
Gandalf13

moze ostatnie odcinki beda troche dluzsze? a moze jakis special szykuja? :\ chociaz w sumie watpie...

ocenił(a) serial na 10
Dochuu

Raczej też nie sądzę, żeby były dłuższe. A special jeśli najbliższy jakiś będzie to w przyszłym roku na 10 rocznicę wznowienia. A i to nie jest pewne czy będą to świętować, przynajmniej w taki sposób.

ocenił(a) serial na 8
Gandalf13

ja to bym chciala zeby bylo cos takiego jak w tym odcinku gdzie wszyscy kompani doctora sie spotkali ( jakis season finale z 10 ) ;p

Dochuu

http://tardis.wikia.com/wiki/Series_8_(Doctor_Who)