PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

"Winter of the Doctor"
Za dużo tego dobrego, a raczej tego złego :
- Dalekowie
- Cybermeni
- Anioły
- Cisza
- Kościół ?
- Pęknięcia w czasie
" Doctor Who ? question " z Gallifrey
300 lat na Trenzalore / Christmas a nawet więcej
ale z Clarą poryczałam się masakrycznie....

PETER CAPALDI

sweetgirl_fw

To tylko ja czy ten odcinek był jakiś nijaki?

ocenił(a) serial na 10
Destr0

Nie, nie tylko Ty. Tak jak świetny i genialny był Day of the Doctor, tak nijaki i przeciętny był Time of the Doctor. Niestety bardzo się zawiodłem :(

ocenił(a) serial na 8
Marchwik

przedobrzyli po prostu, jak zobaczyłam anioły to się zaczęłam śmiać - a sprawę Ciszy potraktowali w masakryczny sposób - powinni się byli na tym skupić

ocenił(a) serial na 8
Destr0

Nie tylko Ty. Nagromadzenie wątków, którymi intrygowali nas od dwóch sezonów i... kupa, bo ich zakończenie bez pieprznięcia.

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

A IDŹCIE MI W OGÓLE Z TYM! NIENAWIDZĘ MOFFATA!

katniss_

Odcinek trochę miałki, wrogowie niepotrzebni a walka o Trenzalore niesamowicie słaba i nie epcika...

Ale na ostatnich chwilach Matta się poryczałem :(

ocenił(a) serial na 10
katniss_

TOTD był słaby, prawda, ale za to DOTD był super, nie wiem czy ktoś wymyśliłby coś lepszego ;) Nie ma co hejtować ^^

ocenił(a) serial na 10
Marchwik

Och, ale ja go nie hejtuję ;) I wcale nie uważam, że odcinek świąteczny był słaby (może trochę, ale specyficzny i dziwny, to dla mnie lepsze słowa). Mówiąc, że go nienawidzę, mam na myśli to, że po raz kolejny złamał mi serce wzruszającymi scenami i wielkimi emocjami. To taka dobra nienawiść, dziękczynna, bo ja lubię sobie zdrowo popłakać.

użytkownik usunięty
sweetgirl_fw

Ten odcinek to według mnie było mistrzostwo. Wszystkie emocje naraz. O wiele lepszy od odcinka rocznicowego. I ten moment kiedy nagle pojawia się Capaldi... GENIALNE

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

E, nie było tak źle, obawiałam się sieczki a wyszli tylko statyści ;) Faktycznie, na ograniczeniu wrogów odcinek nic by nie stracił, a mógłby zyskać, ale poza tym wcale nieźle. Nie wytrzymam do sierpnia, Capaldi już w tej jednej scence pokazuje, że będzie genialnym Doctorem :)

ocenił(a) serial na 8
Greina

ja mam problem ze zrozumieniem co mówi Capaldi ... trzeba się będzie przyzwyczaić do jego wymowy...

ocenił(a) serial na 8
sweetgirl_fw

Ja zrozumiałam tylko to o nerkach, a reszty nie bardzo. :P

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Jeszcze spytał "jak się tym czymś lata!?".

ocenił(a) serial na 10
katniss_

"Do you happen to know how to fly this thing" - nic poza tym niestety nie zrozumiałem :P

ocenił(a) serial na 8
Marchwik

"KIDNEYS, I’VE GOT NEW KIDNEYS"

"DO YOU HAPPEN TO KNOW HOW TO FLY THIS THING"

CAPALDI IS HERE, BITCHES

tumblr szaleje

ocenił(a) serial na 8
katniss_

Tumblr nadchodzi z pomocą "Do you happen to know how to fly this thing" powiedział. xd

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

cała rozmowa [gif] http://thislovestoogoodtolast.tumblr.com/post/71193196387

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

Cudownie było. Aż się popłakałam, jak doktor regenerował.
Capaldi będzie świetny! Już to wiem.

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

Nie było idealnie...ale!

pojawiło się "Rest Now" - może tylko na chwilę, i bez wokalu, ale to był moment kiedy wszystko we mnie pękło. O ile wcześniej miałem łzy w oczach, o tyle w tym momencie zacząłem regularnie ryczeć :| świetna regeneracja, świetny powrót do Amy, świetne wyciągnięcie i wyjaśnienie motywu Pęknięć, ciekawe wejście Capaldiego (kolor nerek? :D ), Matt nie regenerował jako dziadek (a już się bałem), kolejna regeneracja spowodowana powrotem Gillafrey, spłata długu przez Władców Czasu, team up z Ciszą i genialna postać Tashy (oby jeszcze wróciła!), wyraz twarzy Clary po tak nietypowej zmianie twarzy Doctora, przemówienie Jedenastego(każde jest klasyczne, to też)... to część plusów, które mi przychodzą do głowy...

Niestety plusy zaczęły się pojawiać dopiero od momentu kiedy okazało się że Dalekowie przejęli kościół, i to bardzo powoli, większość nastąpiła od momentu kiedy Clara "porozmawiała" z Władcami. Odcinek był moim zdaniem słaby, ale końcówka odkupiła wszystko :)

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

Okej, ja tu nie jestem specjalistką od spraw fabularnych itd. a szczególnie nie tak krótko po odcinku. Jako osoba bardzo emocjonalna przeżyłam ten odcinek bardzo mocno. Kocham Jedenastego Doktora, tak jak inni kochali Dziesiątego dlatego jego regeneracja była dla mnie ciosem. Ale muszę przyznać, że to było wspaniałe. Nie użalał się nad sobą, to bardzo ważne. I WYSADZIŁ PRAKTYCZNIE CAŁĄ FLOTĘ DALEKÓW! To jest dopiero moc. Drugą część regeneracji pozostawię bez komentarza, bo nadal łzy mi ciekną po twarzy na samą myśl...
A więc to tak zyskał nowy pakiet regeneracji... Clara. Lubię ją i ta uczuciowa część mnie jest bardzo wzruszona tym, że to za jej sprawą Time Lords się zreflektowali i pomogli Doktorowi, ale z drugiej strony niby dlaczego mieliby posłuchać w tej sprawie zwykłej dziewczyny?

Oh, i na koniec: "KIDNEYS! I'VE GOT NEW KIDNEYS... WOULD YOU HAPPEN TO KNOW HOW TO FLY THIS THING?"
Panie i Panowie - Dwunastka (tak jakby. chyba... a sama nie wiem)

ocenił(a) serial na 10
katniss_

Mam nadzieję że jednak Dwunastka. No chyba że Jedynka :D Ciągle nie umiem przeboleć tego że regeneracja Tennanta w Tennanta była regeneracją :|

Przypuszczam że w jakiś sposób Władcy mogli wiedzieć, jak ważna jest Clara dla ich istnienia. Gdyby nie ona, Gallifrey spłonęłaby tak jak było to jej przeznaczone. Nie wiem skąd władcy mieliby to wiedzieć, ale może wiedzą ;d

użytkownik usunięty
Szymko0

Clara już wcześniej była na Galifrey, więc może stąd ją znali ;)

ocenił(a) serial na 10

No tak, teoretycznie była nawet Władczynią Czasu, skoro miała dostęp do hangaru TARDIS...ale czy wiedzieli że tamta Władczyni to TA Clara? To już jest zbyt poplątane, żeby w ogóle cokolwiek spekulować ;p

No i czy w ogóle można powiedzieć że rozrzucone w czasoprzestrzeni kopie Clary były Clarą? Ciężko to chyba jednoznacznie określić.

katniss_

Jak usłyszałem motyw z "Rings of Akhaten" to naprawdę się rozkleiłem, myślałem że nic takiego się nie stanie, ale to...

ocenił(a) serial na 10
TomKruz

Też w to nie wierzyłem, chyba nawet wcześniej to pisałem gdzieś tutaj. A tu taka niespodzianka. Może to nie cały utwór, ale ładunek emocji i tak był w tym krótkim fragmencie gigantyczny. Motyw muzyczny z regeneracji Dziesiątego to przy tym nic! :D

ocenił(a) serial na 8
sweetgirl_fw

Słabszy od rocznicowego.
Ciekawe podejście do przemijania i kończenia, widać ze zamykają pewien etap w tym serialu i zaczynają od nowa co jest fajną konsekwencją odcinka rocznicowego. Bardzo dobrze ze wyjaśnili kwestię regeneracji uznanie Hurta jako oficjalnego doktora i uznanie regeneracji z 4 sezonu (kiedy biegnie do rose i dalek strzela)
Tylko samo zostanie na tej planecie takie jakieś dlaczego i po co i jeszcze tych przeciwników za dużo, a skoro oni tak atakują zmasowanie a on sam to mi się jakoś nie dodaje.
Ale najbardziej brakowało mi ciągłości z The Name of the Doctor - jak sie wydostał z własnego wiru jak uciekli z tej planety i co z River?
Sama regeneracja super. A nowy doctor to reset serialu jednocześnie powrót do korzeni bo doctor znowu starszy wiec romantyczne wątki sie urwą zapowiada się intrygująco

ocenił(a) serial na 10
stomil

River nigdy na Tranzelore z przyszłości nie było fizycznie. A to że Doktor ją widział, to już cuda Moffata :D Wydaje mi się że nie ma tu co wyjaśniać, choć miałem nadzieję że ją zobaczymy. Przez chwilę miałem wrażenie że Tasha okaże się River po regeneracji. To by było fajne.
Ale fakt, pominięcie wydostania się z wiru trochę jest denerwujące. Tyle że ja na przykład całkowicie o tym zapomniałem oglądając ten odcinek. W sumie to na szczęście, bo za bardzo by mi to głowę zaprzątało.

ocenił(a) serial na 8
Szymko0

"Tasha okaże się River po regeneracj" - coś tu może być na rzeczy.
- Latała tardis
- Ewidentnie ma historie z Doktorem
- Ale przede wszystkim bo Doktor rzuca tam zdanie "poradzisz sobie, całe życie walczyłaś z psychopatą wewnątrz ciebie" (czy jakoś tak), a to River właśnie była określana często jako psychopata wyhodowany by zabić doktora.

ocenił(a) serial na 10
stomil

Ciągłość z The Name Of the Doctor to raczej zarzut w stosunku do odcinka rocznicowego

ocenił(a) serial na 8
sweetgirl_fw

Odcinek rzeczywiście - mówiąc kolokwialnie - dupy nie urywał, ale ostatnie minuty to czysty wyciskacz łez. Jak zobaczyłam Amy to już w ogóle cała twarz zalana (nie spodziewałam się tego). Karen wyglądała przepięknie. <3 Nie podobało mi się, że nie było pokazane jak Jedenasty zmienia się w Dwunastego. Zdecydowanie za szybko się to wydarzyło. Poza tym Calpadi zapowiada się interesująco (ale to już wiadomo od dawna) i bardzo, bardzo przerażająco.
Uff.. Emocje wciąż ogromne. Będę tęsknić za Mattem, bo to mój pierwszy Doctor i pewnie na zawsze zostanie w czołówce ulubionych, jednak już nie mogę się doczekać Dwunastego w akcji.

"I will always remember when the Doctor was me". <3
Wybaczcie za chaotyczną wypowiedź, ale ledwo co starłam łzy z polików i cała buzuję. :D

sweetgirl_fw

KICHNĄŁ I ZMIENIŁ SIĘ W DWUNASTEGO.
Ah, typowy Jedenasty :P

Bardzo się cieszę, że wyjaśnili w końcu wszystkie szczegóły fabuły od 5 sezonu.
Jestem ciekawa czy Władcy Czasu dali Doktorowi następne regeneracje z dobroci serca, czy z konieczności, gdyż tylko Doktor może ich uwolnić z kieszonkowego uniwersum i przywrócić do naszego...
Bardzo się wzruszyłam na końcówce i kompletnie się rozkleiłam przy przemowie Matta (widać było, ze to są też jego prywatne słowa dla nas), symbolicznym upuszczeniu muszki i wizji Amy. Teraz co prawda chichoczę, ponieważ w tej scenie zarówno Matt jak i Karen nosili peruki ^^

ocenił(a) serial na 8
Luelle

http://justtouchedawkwardly.tumblr.com/post/71133645026/all-i-could-think-during -this-scene tumblr też o tym pomyślał :D

ocenił(a) serial na 8
sweetgirl_fw

Ej są polskie napisy do tego czy nie ma jeszcze ?

Sherlock98PL

Oczywiście że nie :)

ocenił(a) serial na 8
TomKruz

To może jutro albo w piątek

Sherlock98PL

Zapewne tak będzie :)

ocenił(a) serial na 8
TomKruz

Bo po angielsku słabo

ocenił(a) serial na 8
Sherlock98PL

albo się zbierzemy i zrobimy choć było by to głupie

Sherlock98PL

Jeżeli byłyby już angielskie napisy, to pomysł jest niezły, bo roboty nie jest za wiele. Angielskich napisów brak, więc nie widzę sensu zarywać nocy w tworzeniu polskich...

TomKruz

Przecież są już angielskie napisy.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Zarzucisz linkiem? ;)

katniss_

Hm, pobrałam je przez napi projekt, więc nie znam linka ^^

katniss_

http://www.addic7ed.com/serie/Doctor_Who/8/1/The_Time_of_the_Doctor

ocenił(a) serial na 8
dozwoloneznaki

Tłumaczymy
Jak zbierze się nas wielu to szybko zrobimy

Sherlock98PL

Już są.

ocenił(a) serial na 10
sweetgirl_fw

Cudo. Tyle rzeczy, na których wyjaśnienie czekaliśmy są wreszcie jasne. I Clara... Jo Grant ma poważną konkurencję w kategorii "Najlepsza towarzyszka" :) Pewnie, idealnie nie było, bo panna Oswald mogła w sposób niesłyszalny dla widza powiedzieć do szczeliny imię Doktora, w końcu prawdopodobnie wyczytała je w "Journey to the centre of Tardis", a druga sprawa to że obok Pond powinna stać River, ale kto by się przejmował detalami przy takiej reszcie? Dalekowie jako główni mąciciele nadali się idealnie - kto, jak nie oni? I tak oględnie rzecz ujmując dostaliśmy też wszystko, co było świetne w Jedenastym Doktorze. Szaleństwo. Dziecinność. Powagę. Mrok. WSZYSTKO! A Doktor Capaldiego? "Kupił" mnie on od razu tymi minami, kolorem nerek i genialnym pytaniem.
Na koniec: tak szczerze mówiąc, sam koncept Doktora tyle lat broniącego miasteczko jest, delikatnie mówiąc, słaby. Ale tym bardziej barwa dla Moffata za zrobienie na owym kiepskim pomyśle naprawdę dobrego odcinka. Niech mi ktoś jeszcze powiem, że gość nie jest dobry w tym, co robi :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

Oj, hejterzy już pukają do bram, szykują mu jego własne Trenzalore albo planują zesłać do Azylu Daleków...
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić ;) Może sama fabuła mnie nie powaliła, ale wszystko inne już tak. A szczególnie Doktor. Nadal nie mogę się pozbierać po regeneracji, ale już wiem, że Capaldi to jest to :D NIE PODOBA MU SIĘ KOLOR NEREK! I NIE WIE JAK LATAĆ TARDIS! I POZWOLILI MU ZACHOWAĆ SZKOCKI AKCENT! WOO HOO!

ocenił(a) serial na 10
katniss_

Czuję przez skórę, że Capaldi będzie wymiatał :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

podbijam! :) 12 (/13/14/1) is gonna be kicking some asses!

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

*powie