PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32951
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Chyba odcinek 5 z 5 sezonu..(o tych ufo-rybach, czy coś).
Nie znam się na tym serialu, a z braku Sherlock postanowiłam zobaczyć. Mam pytanie. Czy wszystkie odcinki są
takie....specyficzne?
Pytam z czystej ciekawości..

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Jak na DW, to to nie jest jakoś wybitnie specyficzny odcinek :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

To nie jest specyficzny odcinek? No proszę Cię. To jest jak najbardziej specyficzny odcinek. Podróżują, Doctor dostrzega problem z kosmitami, pomaga.

A który jest wg. Ciebie wybitnie specyficznym odcinkiem?

ocenił(a) serial na 10
Belief

"Specyficzny" tzn. nie taki, jak większość innych. Specyficzny jest np. "Blink".

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

A widzisz bo Ty źle zrozumiałeś tutaj słowo specyficzny. Specyficzny oznacza również typowy (charakterystyczny, reprezentatywny, swoisty) dla danej osoby, rzeczy, grupy i autorce pytania o to chodziło pytając czy wszystkie odcinki takie są. :)

ocenił(a) serial na 10
Belief

Albo "specyficzne", czyli inne, niż pozostałe seriale science-fiction. Ale nie ma się co kłócić, przyjdzie autorka tematu - doprecyzuje :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

Tak to słowo ma też inne znaczenie na co też zwróciłam wcześniej uwagę :). Jednak z treści pytania jakie zadała jasno wynika o które znaczenie jej chodziło. Kiedy ktoś zaczyna pytanie "Czy wszystkie..." to nie chodzi mu o odrębność jednego odcinka od całego serialu. Gdyby zadała pytanie
"Czy ten odcinek jest specyficznym odcinkiem tego serialu" to owszem musielibyśmy poczekać na doprecyzowanie autorki bo oba znaczenia tego przymiotnika tu pasują. Ona jednak pyta o wszystkie odcinki. Pytanie brzmi "Czy wszystkie odcinki są takie....specyficzne?". Gdyby wziąć "specyficzne" jako "inne" w stosunku do seriali sf, to odpowiedź powinna brzmieć że serial DW jest specyficznym serialem albo że wszystkie odcinki są takie specyficzne bo nawet odcinek typu "Blink" na tle innych seriali jest odmienny.

Poza tym wyraźnie w pierwszej odpowiedzi masz na myśli odrębność od serialu a nie od całego sf (dlatego dopytywałam aby sie upewnić). Ty mały kombinatorku-manipulatorku :P

Dlaczego od razu odbierasz za kłótnie poprawienie Cię? Przecież moja uwaga nie była złośliwa i nadal nie jest.

ocenił(a) serial na 10
Belief

Nie, nie - do kłótni jeszcze nie doszło, i nie sugerowałem niczego innego. Natomiast znając nas oboje mogłoby w niedalekiej przyszłości do niej dojść, dlatego napisałem, że lepiej poczekać na uściślenie :)

Dalej chodziło mi, że może ten odcinek wydawał się autorce tematu inny niż przykładowe odcinki innych, popularnych seriali science-fiction, i zastanawiała się, czy wszystkie odcinki DW są takie - mocno różniące się od odcinków innych seriali.

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

Co to znaczy "znając nas oboje"? No wiesz co :D. Ja pamiętam tylko jedną naszą kłótnię, pierwszą o "ludzkiego" 10 Doctora :P więc nie przesadzaj :)

Wiem o co Ci chodziło dalej tylko że wcześniej chodziło Ci o coś innego a o to o co Ci chodziło później było tym samym o co chodziło mi bo to co jest typowe dla danej grupy jest jednocześnie inne dla innych. A teraz rozkminiaj to zdanie z serii time wibly wobly... :P
(śmiech szczery :) ) Dajmy spokój już tej małej głupotce. Tam mamy prequel odcinka rocznicowego :) a ja nie wszytko rozumiem.

ocenił(a) serial na 10
Belief

Do kłótni trzeba więcej, niż jednej osoby :) Ja pamiętam jeszcze inną, o towarzyszkach (Mniej zażartą, fakt )

Racja, nie ma co tego ciągnąć. Ale Timy-Wimmy-Wobbly wyszło Ci nie gorzej, niż Moffowi :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

"Do kłótni trzeba więcej, niż jednej osoby :)"
No wystarczą dwie :P. Sama ze sobą to ja się jeszcze nie kłóciłam :D.

"Timy-Wimmy-Wobbly wyszło Ci nie gorzej, niż Moffowi :)"
Dzięki, w końcu uczę się od najlepszych. 7 lat obcowania z tym panem zobowiązuje :D.

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Ja zacząłem od początku 5 sezonu i Tobie też to polecam, wciągnie Cię historia Amy... :) Zaczynanie od środka nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem, traci się istotne szczegóły. A Doctor Who z pewnością należy do seriali specyficznych, stąd właśnie jego popularność. :)

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Raczej tak. Schemat jest podobny praktycznie w każdym odcinku. Tylko że są lepsze i gorsze. Choć mamy parę perełek odchodzących od schematu. Ten który widziałaś jest odcinkiem dość śmiesznym mimo to uważam, że to jeden z tych gorszych.

Belief

Aha..Słyszałam o "Doctorze Who" ale nigdy o czymś konkretnym.. Nawet nie wiem jak się zaczyna bo włączyłam troszkę za późno.
W telewizji lecą same powtórki, do 3 sezonu Sherlocka jeszcze czas i zwariuję jeśli nie zobaczę czegoś nowego. Na BBC HD wieczorem puszczają DH. Szczerze mówiąc nie lubię tematyki ufo, ale nie chcę popełnić błędu i od razu zrezygnować z serialu bo nie za bardzo spodobał mi się jeden odcinek. Jaki jest waszym zdaniem najlepszy?

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Nie wiem czy jest sens cokolwiek polecać bo szczerze w większości przypadków raczej cokolwiek trzeba wiedzieć o DW. Na pewno wszyscy polecą Ci "Blink". Bardzo dobry 10 odcinek 3 serii i nie trzeba za bardzo orientować się w serialu :). Tylko, że jest to jedyny taki odcinek w całym serialu. Ale go polecam.
A z takiej reszty gdzie cokolwiek trzeba wiedzieć to polecam:
1 sezon odcinek: The Empty Child/ The Doctor Dances są to odcinki 9/10 (jedna historia)
2 sezon: The Idiot's Lantern (7), The Impossible Planet/The Satan Pit (8/9)
3 sezon: Blink (10)
4 sezon: w 4 to są wszystkie dobre (bez kitu)
5 sezon: Vincent and the Doctor (10)
6 sezon: The God Complex (11)
7 sezon: Hide (9), (choć 7 sezon też od polowy jest super)
A ze specjalnych odcinków: Planet of the Dead, The Waters of Mars, The Snowmen (polecam te pierwsze 2 specjalne bo nie trzeba za bardzo znać wcześniejszych odcinków a są fajne, w Snowmen już trochę na treść wchodzi)

Pominęłam wszystkie finałowe odcinki bo nie wiem czy tak wyrywkowo to dla Ciebie byłoby to ciekawe. Oczywiście każdy poleci co innego miej to świadomość :). No i to że nie lubisz ufo hmm ale wiesz że główny bohater jest "ufo"? :D

Belief

Serio??.. haha. Nie szkodzi, wydaje się być sympatyczny:) Dzięki za odpowiedź. To zaczynam oglądanie..

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Z tą sympatycznością to zależy o którym Doctorze mówimy tzn. regeneracji. Bo Doctor należy do rasy Time Lordów i oni mają taką właściwość że jak umierają to się regenerują tzn. zmieniają każdą komórkę swojego ciała (wygląd) i zmienia się im przy okazji także charakter :). Więc w sezonie 1 Doctora gra Eccleston, w 2-4 Tennant a od 5 w górę Smith (ty widziałaś Smitha czyli 11 Doctora) :).
Piszę to żwebyś się za bardzo nie zdziwiła jak włączysz sezon popniżej 5.

Ale nie martw się. Każdy z nich jest super. No i przez to nie jest nudno :)

Belief

Tak, chodzi mi o Smitha. Ale podobno on odszedł z serialu..Teraz ma go zastąpić inny aktor. Czy to prawda?

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Tak to prawda zastąpi go Capaldi od nowego sezonu czyli 8. Ale ja radzę skupić się też na poprzednich regeneracjach. O ile Eccleston nie każdemu przypadał do gustu o tyle Doctor Tennata był powszechnie lubiany :). Poza tym na 8 sezon to musimy jeszcze sporo poczekać :(.

Belief

Ok, dzięki:)

ja1992

A ja chyba nie jestem pewien o który odcinek chodzi, wytłumaczy mi ktoś?

ocenił(a) serial na 10
donmaslanoz14

odcinek 6 "Vampires in Venice" sezonu 5.

ocenił(a) serial na 10
ja1992

Pierwsze 4 sezony oczywiscie sa lepsze..

Al_Bundy

Nie rozumiem, co w tym takiego oczywistego...