PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684792}

Dolina Krzemowa

Silicon Valley
2014 - 2019
7,9 23 tys. ocen
7,9 10 1 22639
8,0 18 krytyków
Dolina Krzemowa
powrót do forum serialu Dolina Krzemowa

iphone

ocenił(a) serial na 9

Trochę się dziwię, że takie niby "mózgi", a używają tych telefonów. Chyba,ze sie słabo przyjrzałem:P

konradken

Dlaczego mieliby ich nie uzywac?

ocenił(a) serial na 9
los7

Bo to gowniane telefony.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
SzEwCzU

Daj sobie spokoj. Co mozna powiedziec o czlowieku, ktory zaklada temat hejtujacy iPhony w dziale serialu na Filmweb...?

użytkownik usunięty
konradken

Nie wiem czy zauważyłeś, ale używają też Maców. I co teras?

ocenił(a) serial na 9

No i ? Dokładnie ten sam shit, teras.

użytkownik usunięty
konradken

Większość programistów w Stanach (w Europie coraz częściej też) używa Maców, gdyż OS X to system z rodziny Unix (posiada to samo jądro co Linux), a więc świetnie nadaje się jako narzędzie do pisania aplikacji (co zresztą widać w serialu).

ocenił(a) serial na 9

Jest wiele za i przeciw które w sumie i tak się równowaza. Do grafiki i programowania może i przeważa ale nie jest to jakaś znaczna przewaga. Do tego dochodzi cena która wcale tego nie odzwierciedla...no ale to amerykański serial.

>gdyż OS X to system z rodziny Unix (posiada to samo jądro co Linux)

Jakby OS X posiadał to samo jądro co Linux to byłby Linuxem. Linux to jądro.

OS X posiada zupełnie inne jądro niż Linux ¯\_(ツ)_/¯ W dodatku to jądro jest rozwinięte z BSD, więc z Linuxem ma bardzo mało wspólnego.

OS X posiada za to basha (co sprawia, że osoby znające basha z linuksa czują się jak w domu) i można na niego zainstalować macporty/homebrew, którym co prawda daleko do yum i aptitude, ale sprawiają, że praktycznie wszystko można tak samo na linuksie zainstalować i są na niego dostępne praktycznie wszystkie *nixowe programy. Nie trzeba jak w przypadku Windowsa instalować Cygwina, który i tak pozostawia wiele do życzenia.

Zasadniczo Macook Pro jest świetną alternatywą dla trzymającego 8-9h na baterii ultrabooka z linuksem, który w tej chwili nie istnieje.

Na Windowsie programują chyba tylko programiści .NET :)

użytkownik usunięty
Enialis

Pewnie masz rację. Osobiście w temacie nie siedzę, natomiast mam wielu znajomych, którzy zajmują się pisaniem aplikacji i używają maców, więc to na ich opinii się opieram. Kumpel tłumaczył mi to własnie w taki sposób, że OS X to system z rodziny unix, dlatego się do tego nadaje (chociaż możliwe, że coś przekręciłem).

Jest unixem, jak najbardziej ale tych systemów jest całkiem sporo i mają różne jądra :) Linux to odrębna gałąźhttp://core0.staticworld.net/images/idge/imported/article/ctw/2009/06/04/un ix_chart_775-100397147-orig.jpg na tej grafice widać że nie mają wspólnego kodu :)

Kompatybilność między tymi systemami wynika z tego ze wszystkie są POSIXowe. Tzn współdziała mnóstwo programów, api i właściwości powłoki. Dlatego mnóstwo programów jest bardzo łatwo przenośnych pomiędzy freeBSD linuksem i OS X. Ale to dotyczy raczej kompilatorow, serwerów itd. bo os x posiada jeszcze swoje api którektóre jest zamknięte i calkowicie własnościowe więc aplikacje z appstore nie zadzialaja na linuksie

Jeśli ten serial inspiruje do takich dywagacji - to ja dziękuję :P.

Enialis

klarowny i rzetelny komentarz, dzięki!