po ogarnięciu biblii po kilkakroć, wszelakich apokryfów itp zastanawiam się czy w ogóle tracić czas na coś co powstało dla mas. Połowa ludzi i tak nie zajarzy o co kaman ,druga połowa się podjara jak "Exodusem" ,w którym o zgrozo wiele pominięto by nie urazić tłuszczy. Niestety ale dopóty tkwić będziemy w błędzie dopóki ktoś nie zekranizuje biblii tak jak została ona napisana naprawdę
Tak historyczne że jak czytam książkę "Poczet Faraonów" to autor wskazuje zdanie naukowców że 5 tysięcy lat temu nie wiadomo kto był właściwym Faraonem rządzacym Egiptem - a starożytni mieli to właściwie świetnie udokumentowane - a tutaj masz jakiegoś Dawida i elo! Bierzcie wszystko na słowo :-P
Starożytni mieli to świetnie udokumentowane? XD O jak śmiechłem, przecież norma w tamtych czasach było mieszanie faktów, legend i dydaktyki a źródła pisane powstawały całe wieki po danym żywocie. Obczaj sobie Aleksandra Wielkiego XD
Ano.Ostatnio czytałem że to że Spartanie mordowali chore dzieci to kompletny mit.Najlepiej udokumentowane jest chyba właściwie ostatnie 200 lat historii.Trzeba mieć w miarę otwarty umysł i nie przyjmować wszystkiego co napisano "na słowo".P.S. Kiedyś mi ktoś napisał że Samson to postać historyczna:-P
ale także są inne osobo co mają głęboko gdzieś kto i kiedy napisał biblie i czy to książka o jakiś kosmitach czy innych cudakach to może chce zobaczyć ten serial jako najzwyklejszy film kostiumowy a jak widzę na każdym forum praktycznie po każdym filmie i serialu tylko wylewają wielcy znawcy tematu, historycy itp. itd. to jest forum i niech każdy wylewa swoje wypociny jak chce a jak ktoś chce być recenzentem to niech pisze wyżej
@vatel_3 Po jakości Twoich komentarzy uważam, że Biblii jednak nie "ogarnąłeś". Ludzi, którzy mają inne zdanie niż ty nazywasz matołami. Stwarzasz wrażenie pyszałka, a pycha to jeden z głównych grzechów. Na tej stronie w Biblii nie byłeś?
byłem ale ta biblia nie jest moją, nie jest właściwą i nie stanowi prawa.... jedynie ameba i katolik/niewolnik może to tak interpretować właśnie
A ja myślę że obrażasz praktykujących katolików bo irytuje ciebie myśl że to oni mogą mieć rację a ty możesz być w błędzie. Wracajac do serialu - to tylko jakaś próba ekranizacji, która efektami chce przyciągnąć widzów.
i jak przystało na nich ignorancja i hipokryzja bije od nich jak psia kupa kiedy zapytasz ich o dowody,fakty itp itd. Kiedy ich kapłani to lichwiarze opisani w NT oni ich czczą i jeszcze im folgują obrażają innych,po@abijaliby wszystkich innych i różnią się od islamistów TYLKO tym,że nie mają broni.
Ojoj mamy tutaj pyszałka znawcę ąę on czytał biblię ę ę :) Może zamiast puszyć się nie robiąc na nikim wrażenia, po prostu odpalisz sobie jeden ze swoich ulubionych filmów i se strzepiesz małego dla upustu cisnienia? :) Jakiś Blood and Sex Nightmare albo Klip :)
mylicie pojęcie "praktykujący katolik". To pojęcie jest wypaczane. Praktykujący katolicy to nie ci co bronią księdzy mimo wszystko. To fanatycy moim zdaniem. Praktykujący jak najbardziej dostrzega te różne afery, ale czyta Biblię, stosuje w życiu nauki z niej wynikające i przyjmuje sakramenty. A robi to nie ze względu na księży którzy są różni a ze względu na to że wierzy w to co mówi Biblia.
Bardzo dobrze napisane. Nie chodzę do kościoła dla księży tylko dla siebie, ale niektórzy pokroju vatel_3 wrzucają wszystkich do jednego wora
Mam prośbę. Możecie mi powiedzieć czy serial nie ma wypaczeń ,czy choć stara się o zgodność z przekazem biblijnym ? Nie chciałbym tracić czasu jak w przypadku filmu "Noe.Wybrany przez Boga". Z góry dziękuję.
w Noem miałeś przykład upadłych aniołów wg. sumeryjskich pism,choć nie do końca tak jak to tam przedstawiono bo komuś troki od stringów puścił y i bał się opinni publicznej /komunistycznej. Tutaj właśnie o to samo mi poszło
Zobaczę pierwszy odcinek i wyrobię sobie zdanie. Zauważyłem że wysoko oceniłeś serial "1883" ,ja też. A w tych klimatach coś pozwolę sobie polecić. Oglądałem ponad 14 tys. filmów łącznie z serialami i tylko jeden ma "11 gwiazdek na 10". "Na południe od Brazos" (Lonesome Dove) - film równie dobry jak książka a to rzadkość. Pozdrawiam.
została spisana przez proroków i kapłanów, zamieniona na włąsny użytek przez Watykan . Tak dla mas by indywidualizm był odpoiwednio karany kiedy się wybija a podczas śmeirci robi pod siebie bo jest za późno
słaby jesteś z tymi tekstami. Taki zakompleksiony lewaczek co bije w dzwon bo mu tęczowa flagę deptają