PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35939}

Dom

1980 - 2000
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 21726
8,6 5 krytyków
Dom
powrót do forum serialu Dom

Serial obejrzałem niedawno. Jest dla mnie ciekawy, ale z powodu, którego pewnie twórcy nie przewidzieli. Ale jest też bardzo ciężkostrawny. Obyczajowe scenki są sztampowe i nudne jak flaki z olejem. Wszystko jest rozwleczone, na niemiłosierne długie godziny.Ciekawy jest wątek historyczny i jest nieustanne przemycanie komentarza politycznego. Jednak mamy tu wyłącznie dobrych szlachciców sanacyjnych (ostoja inteligencji i kultury) dbających o dobro ogółu, święte klechy (ostoję patriotyzmu), cudowne zakonnice, no i zakłamanych aparatczyków partyjnych, oraz głupich chłopów. No i mit Katynia. 
Degrangolada socjalizmu pokazana jest ciekawie, ale ciężkostrawne są i ale czarne brednie. Jak się oddzieli propagandę, to polecić można każdemu, kto chce zobaczyć jak wyglądała powojenna Polska. Ale co ważniejsze, mentalność ludzka i to poczucie krzywdy, które towarzyszy (niezrozumianym dziś przez ludzi urodzonych po 1990r.) wyśmiewanym dziś podstarzałym 'Januszom i Grażynom', którzy dorastali w świecie dziś tak nie zrozumiałym - w nieustannym gnojeniu przez system, w bezkrytycznym uwielbieniu dla wszystkiego co 'zachodnie', w strachu przed kościołem i w poczuciu, że 'w sumie nie jest źle, bo kiedyś to była okupacja'. Warto zobaczyć.

ocenił(a) serial na 9
Homohuc_Dulgi

I obudziłeś się rano zlany zimnym potem.