PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595770}

Downton Abbey

2010 - 2015
8,2 38 tys. ocen
8,2 10 1 38421
7,6 7 krytyków
Downton Abbey
powrót do forum serialu Downton Abbey

Podoba mi się pomysł, żeby na Boże Narodzenie przygotowywac odcinek specjalny - taki prezent dla fanów. Z drugiej strony dochodzi wowczas do pewnych rozstrzygnięć, które konsternują widzów niewiedzących, że jest coś takiego jak Christmas Special... W zeszłym roku Matthew oswiadczył się Mary i było śnieżnie i bajkowo. W tym roku niestety scenarzyści zdecydowali się na radykalny krok (spowodowany chęcią odejścia aktora) i w kolejnym sezonie będziemy mieli o jedną postać mniej w Downton Abbey. Szkoda...

ocenił(a) serial na 8
ACCb

Kiedy beda napisy do tego odcinka? Ktos wie?:-)

ocenił(a) serial na 8
permis

No właśnie też się zastanawiam kiedy napisy się pojawią:)

ocenił(a) serial na 7
Regina_16

Ja też czekam :) I ładnie sie uśmiecham do osób tłumaczących prosząc by poświęcili chwilę:)

ocenił(a) serial na 9
artagasamazis

Moja siostra tłumaczy. Ma już jedną trzecią odcinka więc jak skończy to gdzieś udostępnię

ocenił(a) serial na 7
RyksaMedlin

WOW! Bardzo bardzo dziękuję! Podziękuj w moim imieniu siostrze i powiedz że dobra kobieta z niej :)

artagasamazis

Ja również przyłączam się do podziękowań i czekam z niecierpliwością:)

ocenił(a) serial na 8
Marcyy

No to żeby nie było:) też się przyłączam do podziękowań i kłaniam się nisko przed siostrą RyksaMedlin :)

ocenił(a) serial na 8
Regina_16

To ja się też kłaniam i będę wdzięczna za napisy, bo sama już obejrzałam, ale rodzice z angielskim są raczej na bakier i ciągle wiercą mi dziurę w brzuchu, że też chcą obejrzeć:)

ocenił(a) serial na 8
Cesare

O widzisz u mnie nikt takich seriali nie ogląda;) rzecz gustu:)
Mój angielski to co dziesiąte słowo,więc nawet nie oglądam:) szkoda mi nerwów:)

ocenił(a) serial na 8
Regina_16

Ja także czekam na polskie napisy ze względu na mamuśkę, która jest ogromną fanką 'Downton Abbey'. Razem z rodzicielką dziękujemy i pozdrawiamy tłumaczkę! :)

YourBeatrycze

Ja postaram się wrzucić jakieś polskie napisy jutro... zobaczymy co to będzie warte, język nie jest łatwy, niestety... Ostatni odcinek dostarczył mi wielu wzruszeń, ale nie dziwię się Danowi Stevensowi że chce odejść, 3. sezon na pewno nie był lepszy niż pierwszy. czy drugi. Osobiście uważam że serial jest coraz słabszy, ileż można to ciągnąć?

ocenił(a) serial na 8
wawu

Po cichu liczyłam, że poprzestaną na III sezonie, tak ładnie zakończyli wszystkie wątki.

ocenił(a) serial na 8
Regina_16

U mnie jest podobnie z niemieckim. A do serialu trzeba zachęcić sposobem:D sprawdzałam jak działa połączenie HDMI pomiędzy tv a laptopem, odpaliłam pilota w HD, mama się przysiadła, spodobało jej się, później dołączył tata, na końcu mój chłopak i tak oto stworzyłam małą ekipę fanów we własnym domku^^

ocenił(a) serial na 8
Cesare

Niemieciego nie cierpię.Dla mojej mamy to głupoty,siora woli oglądać wampiry,a chłopak raz że jest za stary a dwa hmm nie lubi takich filmów.Zostaję sama:)

ocenił(a) serial na 8
Regina_16

Ale my też jesteśmy starzy (w znaczeniu i chłopak i ja), powiedzmy, że oboje z przedziału 25+ ;) On był nastawiony strasznie anty, ale przysiadł się do wspólnego oglądania (w połowie II sezonu) i jakoś tak został, nawet lubimy tych samych bohaterów. Z wampirów sama czasami coś obejrzę, ale ciężko odsiać ziarno od plew w natłoku produkcji książkowych & filmowych.

Cesare

Czy coś wiadomo może kiedy będą napisy?? Już się nie mogę doczekać a że właśnie język nie jest pospolity więc wolę z napisami żeby mi nic nie umknęło. Co do dyskusji powyżej to myślę, że nie jest to typowy serial tylko dla młodzieży. Moja babcia go ogląda, ja też niestety łapię się już jak to Cesare określiła na 25+ i mimo wszystko żyję nadzieją że nie skonczą tego serialu tak szybko. Może Sezon byl słabszy niż poprzednie ale lepszy niż wiele innych seriali dla mnie więc cieszę się na myśl o 4 sezonie. Szkoda, że mają tylko 9 odcinków. Może mógłby mi ktoś polecić jeszcze coś w tym stylu?

ocenił(a) serial na 9
Kate_wr

też dołączam sie i czekam na napisy. ! :)

ocenił(a) serial na 8
Cesare

U mnie przedział mój to 20+ jego 40+ więc sama rozumiesz:-) mimo to jest sporo filmów,które lubimy oglądać,bo mamy podobne gusta. Co do seriali jak to stary chłop nie lubi lub nie ma czasu:-) nie zabiję go za to:-)

ocenił(a) serial na 9
Regina_16

Napisy na moim ch o m

ocenił(a) serial na 8
RyksaMedlin

wielkie dzięki:) Pozdrawiam:)

RyksaMedlin

Bardzo chciałabym to obejrzeć a widzę, że Twoje konto jest na hasło. Czy mogłabyś je podać?

ASFA

Przyłączam się do prośby.

ocenił(a) serial na 9
TessaSarka

cesarzycaNatalia

RyksaMedlin

Bardzo dziękuję :)

RyksaMedlin

a jaka nazwa ch o m? pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
redfinger

No właśnie też zapomniałam o to zapytać:P

ocenił(a) serial na 9
Regina_16

taka sama jak na filmwebie

ocenił(a) serial na 8
RyksaMedlin

Wielkie dzięki:) Już mam,na pewno obejrzę:)

ocenił(a) serial na 9
RyksaMedlin

Dziekuję pięknie za napisy! :)

ocenił(a) serial na 8
RyksaMedlin

dziękuję w imieniu mamy i taty:)

ocenił(a) serial na 9
ACCb

Dopiero dziś miałam okazję obejrzeć ten odcinek i jestem załamana. Mam nadzieję, że nikomu nie są straszne spoilery, skoro wątek jest oznaczony, ale na wszelki wypadek ostrzegam. Przede wszystkim jestem wściekła na Dana Stevensa i tym razem powstrzymam się od wieszania psów na Fellowesie... Bez względu jednak na to, co się wydarzyło: pięknie (?) to się oglądało i jest to jedna z piękniejszych historii miłosnych przedstawionych w telewizji.
Obecnie jestem w stadium "nie ma mowy, że oglądam kolejny sezon, jeśli będzie", ale zobaczymy. Póki co nie wyobrażam sobie DA bez mojej ulubionej pary bohaterów.

ocenił(a) serial na 9
noorey

No właśnie! Dlaczego on to zrobił i zrezygnował?!
Ale odcinek bardzo fajny mimo to. Tylko dlaczego twórcy tak skrzywdzili jednego bohatera i nazwali go Krewetek?

ocenił(a) serial na 10
noorey

Ja też właśnie co zobaczyłam.. już chciałam powiedzieć, że jest to mój ulubiony odcinek a tutaj takie zakończenie. Moja ulubiona para.. lekkie przegięcie - kolejne dziecko - kolejna sierota.. bez sensu..

noorey

Ech, też byłam załamana, bo to najciekawsza postać męska "na górze". Zwłaszcza w 1 serii. Potem było gorzej (ale mam wrażenie, że nie tylko w jego przypadku..) i to zapewne spowodowało rejteradę Dana Stevensa. Zastanawia mnie, jak twórcy serialu poprowadzą wątek zmian w majątku ziemskim, skoro on był ich głównym pomysłodawcą. Może Ethel wreszcie się wykaże :-)

ocenił(a) serial na 9
ACCb

A co ma wspólnego Ethel ze zmianami w Downton Abbey? Z tego, co się działo w ostatnim odcinku wynika, że wiele zmian w Downton się już dokonało. Poza tym Matthew był tylko pomysłodawcą - realizacją tych pomysłów zajął się Tom.

ocenił(a) serial na 9
dziewona

No właśnie, teraz wszystko pewnie spocznie na barkach Toma i to akurat nie jest jakieś dziwne rozwiązanie - dali do zrozumienia, że jako tako radzi sobie w kwestii zarządzania majątkiem (no wespół z Matthew). No i już go nie wypuszczą z Downton.
Uwaga z kolejną sierotą słuszna. Takie małe deja vu.

dziewona

Ethel? Nic, oczywiscie. Ale pora, żeby kobiety zaczęły działać, nie tylko ładnie pachnieć... A Ethel ma spory potencjał, który szkoda byłoby wykorzystać tylko w jej związku z wydawcą :-)

ocenił(a) serial na 8
ACCb

A nie czasem Edith? ;)

Cesare

Jasne, że Edith :-) Jak mawiał pewien emerytowany komandor z "Perswazji" Jane Austen, kobiety mają tyle pięknych imion, że nie sposób je zapamiętać...

ocenił(a) serial na 9
ACCb

Szczerze mówiąc, to nie znoszę Edith od samego początku. O ile w pierwszym sezonie to było uzasadnione, to teraz nie potrafię tego rozsądnie uargumentować;)

ocenił(a) serial na 8
dziewona

Zgadzam się z Tobą :) Taką Edith mam w domu więc wiem co to znaczy:?

ocenił(a) serial na 9
ACCb

A może Tom będzie z tą młodą? Rose? Ona ma mieszkać w Downton. A swoją drogą wątpię by Edith wyszła ze swojej roli meduzy planującej życia ofiarom losu...

ocenił(a) serial na 9
ACCb

A mnie bardziej interesuje, kto zostanie dziedzicem Downton, bo chyba rozumiecie, że to całkowicie zmienia położenie Mary i jej dziecka.

ocenił(a) serial na 10
tolerancja91

To NIC nie zmienia. Syn dziedzica po śmierci dziedzica sam staje się dziedzicem.

ocenił(a) serial na 8
ACCb

No wiec biorąc pod uwagę, ze wiedzialam, kto nie podpisal kontraktu na kolejny sezon, zastanawialam sie tylko, jak go usmierca i kiedy. W sumie dobrze, ze ta smierc zostala pokaza w sposob nie pozostawiajacy watpliwosci.

ACCb

ZE CO?! wlasnie obejrzałam odcinek i jestem załamana ... Jak to....?! Tak pięknie się wszystko zaczęło, w końcu szczęśliwa rodzina, ale jak już wiedziałam, jak Matthew jedzie szybko z uśmiechniętą miną, to już wiedziałam, że coś będzie nie tak.... A tu uśmiercili go!!!
No bo serio.... Czy tu nic nie może się dobrze kończyć? Naprawdę? Kolejna półsierota....Tym bardziej, że to była taka ładna para.... Ahh.. Brak mi słów.

Svitkonaa

Musieli, bo aktor grający Matthew odchodzi z serialu. Ja nie widzę innego wyjścia niż uśmiercenie go.

ACCb

ja powiem jedno: NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;(

mahout

Ja się przestraszyłam, że Tom ulegnie "urokowi" (jeśli jakiś ona posiada) tej pokojówki Edny... Na szczęście ją wyrzucili. Dla mnie smutniejszym momentem było patrzenie na płaczącego Toma za Sybil, niż śmierć Matthew... I to nie dlatego, że go nie lubię, bo wręcz przeciwnie, jest lubiana przeze mnie postacią, ale ta scena jakoś nie wyszła scenarzystom. O wiele tragiczniej i realniej było to pokazane z Sybil.
Co do Mary - niech sobie znajdzie jakiegoś męża i wyjedzie z Downton na zawsze, bo nie cierpię tej postaci.
PS: Mogliby pokazywać częściej małą Sibbi, bo jest słodka :)

elenkaa

Też się cieszę, że Ednę wyrzucili. Jak dla mnie zupełnie do Toma nie pasuje.
Moim ulubionym duetem w Downton byli Tom i Sybil.
Jakoś specjalnie nie lubię Mary ale po śmierci Matthew zrobiło mi się jej żal,głównie w tej ostatniej scenie;(