...a scenariusz napisała chyba pani od Klanu. Całość bardzo 'rzygaśna' ;)
Ktoś już porównywał to cudo do Dynastii - trafna ocena, chociaż mi to bardziej przypomina produkcje z Ameryki Południowej...
Bo... nie podałeś tu jakichkolwiek sensownych argumentów. Piszesz że film jest do dupy chociaż nie udowadniasz tego.
Mi się podoba. Ale nie piszę tego bo bronię DA tylko dlatego że temat jest agresywny i trollowaty
Do Klanu to bym tego absolutnie nie porównała gdzie Rzym a gdzie Krym, to tak jakby porównać Picassa do Moneta. Mnie się serial podoba, bo mam dość filmów i seriali o zabijaniu, seryjnych mordercach, spiskowcach, prostytutkach itp ten serial o innym świecie, którego nigdy nie widziałam, o który czyta się tylko w powieściach Jane Austen albo naszej Marii Dąbrowskiej. Co w tym złego jeśli człowiek pragnie choć na chwilę przenieść się w ten inny świat?
Zamiast oglądać guano ;) możesz obejrzeć dobry film, chociażby ten miniserial BBC: http://www.filmweb.pl/serial/Duma+i+uprzedzenie-1995-33088 -- w przeciwieństwie do Downton A. świetnie zagrany (występuje m.in. Colin Firth) i wyreżyserowany, że o scenariuszu nie wspomnę...
Oglądałam zarówno Dumę i Uprzedzenie jak i Downton A. i muszę Ci powiedzieć że choć to seriale z jednego gatunku są zgoła całkiem inne i naprawdę nie warto je porównywać. O ile w Dumie i Uprzedzeniu najważniejszy jest wątek miłosny to w Downton dodatkowo w ciekawy sposób została przekazana historia Wielkiej Brytanii z początku XX wieku , działania feministek oraz stosunki właściciele- służba w tym wielkim domu. To że Downton jest tak wielopłaszczyznowy czyni go o wiele ciekawszym. Dodatkową gratką dla mnie jest oglądanie naprawdę ciekawych odwzorowań strojów z epoki. Przykro mi że tak płytko oceniasz ten serial, gdyż uważam że zasługuje na głębszą analizę niż tylko na poziomie tego czy historia jest ciekawa czy nie. Oczywiście masz prawo mieć własne zdanie i szanuję to. Na szczęście jednak większość widzów doceniło urok tego serialu i dlatego ocena ogólna 8,3 w pełni jest jemu zasłużona. Jestem dopiero po 1 sezonie i już niemogę sie doczekać żeby zobaczyć kolejne odcinki :)
Mam nadzieję że nie uznasz mojego komentarza za obraźliwy dla Twojego zdania, dodam że jestem wielką fanką zarówno serialu Duma i Uprzedzenie ( tu masz mój komentarz odnośnie serialu http://www.filmweb.pl/serial/Duma+i+uprzedzenie-1995-33088/discussion/duma+z+200 5+czy+1995,1274840 ) jak i Colina. jeśli Downton nie spodobało Ci się proponuję obejrzeć inne równie Ciekawe seriale BBC http://www.filmweb.pl/forum/telewizja+i+seriale/Seriale+BBC,2077911 POZDRAWIAM !!!
Zacznę od tego: "Przykro mi że tak płytko oceniasz ten serial, gdyż uważam że zasługuje na głębszą analizę niż tylko na poziomie tego czy historia jest ciekawa czy nie."
-- PŁYTKA, nieprzekonująca i przewidywalna to jest historia przedstawiona w tym "CZYMŚ" + równie przewidywalne i jednowymiarowe postaci... zwroty akcji, jak w kolumbijskich produkcjach dla idiotek etc. etc.
"...w ciekawy sposób została przekazana historia Wielkiej Brytanii z początku XX wieku , działania feministek oraz stosunki właściciele- służba w tym wielkim domu."
-- ha ha, gdzie te szalejące feministki, wsadzane masowo do więzień, gdzie te sufrażystki? wg ciebie stosunki między Arystokracją a niższymi klasami przedstawione w tym serialu tak wyglądały w rzeczywistości? Obejrzyj "Gosford Park": http://www.filmweb.pl/Gosford.Park - utrata naiwności gwarantowana. Zapewniam cię, Arystokracja to nie synonim filantropii ;-)
Lubię seriale z BBC, ale dzisiejsze produkcje to już nie to samo, co kiedyś... wolę HBO: rewelacyjne "Boardwalk Empire", "The Wire", czy "Sopranos", ewentualnie "Mad Men" z AMC.
Pozdrawiam.
"ha ha, gdzie te szalejące feministki, wsadzane masowo do więzień, gdzie te sufrażystki? wg ciebie stosunki między Arystokracją a niższymi klasami przedstawione w tym serialu tak wyglądały w rzeczywistości? "
To się działo przed I Wojną Światową, jednak kiedy ona wybuchła, kobiety siłą rzeczy musiały przyjąć męską rolę i w roku 1918 w Wielkiej Brytanii kobietom przyznano prawo do głosowania (od 30 roku życia) – tym które prowadziły gospodarstwa domowe, właścicielkom dóbr, absolwentkom szkół wyższych - a w 1928r prawa kobiet do głosu zostały zrównane z prawami mężczyzn. Opowieść O Downton Abbey zaczyna się tuż przed II Wojną Światową, więc nie mieli by celu pokazywania tego, co zarzucasz im, że ukryli. Również chciej zauważyć, iż prawie wszystkie wydarzenia w serialu gównie ograniczają się do wsi, a tam wszelkie rewolucje wchodziły powoli i bez takiego szumu jak w wielkich miastach, (co też jego autorzy dobrze pokazali). Widać to nawet w dzisiejszych czasach. Popatrz na Warszawę lub Wrocław, a potem zajedź do Muratyna. Lub obejrzyj Amsterdam, a potem zobacz Lopik. Różnicę jaką zobaczysz może cię zaskoczyć :)
Trzeba poznać wszystkie fakty, zanim zacznie się o czymś mówić :)
I bebo ma rację, zbyt płytko i pochopnie oceniasz Downton Abbey. Sama czasem zauważam, że niektóre wątki są zbyt przewidywalne, albo denerwujące, jednak uważam że skrzywdziłabym ów serial dając mu niższą ocenę niż 8.