PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498231
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

można by popisać o tym, co komu się podoba, a co komu nie, niech każdy napisze swoje za i przeciw serialowi, czyli ogólne opinie

Elisa123

uwielbiam: ironiczność, wyrafinowaną złośliwość House'a; to, że jego zachowanie wynika nierzadko z pozytywnych pobudek... ponadto nieprzewidywalność scenariusza (nie w kwestiach medycznych - tu z reguły wszystko toczy się według jednego schematu) oraz muzykę w serialu
chyba nic bym w nim nie zmieniła :) pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Elisa123

przeciw :
-czasami przesadzają z medycznymi nazwami przy dyskusjach i robią się nudne.
za:
- oryginalne poczucie humoru
- wątki dotyczące bohaterów (także przedstawienie problemów pacjentów)
- oprócz śmiesznych tekstów trafiają się takie z głębszym znaczeniem.
- i dużo by wymieniać ;)

ocenił(a) serial na 10
alfa940

Podoba mi się:
- postać House'a, jedna z najlepszych postaci w historii telewizji, jedna z najlepszych ról w historii telewizji zagrana przez Hugh Lauriego i obecnie najbardziej skomplikowana postać serialowa
- postaci Wilsona za to że jest świetnym przyjacielem jakiego nie jeden chciałby mieć i za jego przekomarzania z Housem a i oczywiście za chodzenie bez spodni po mieście w poszukiwaniu swojego domu :D, postać Cameron bo uważam że jest najładniejszą kobietą w tym serialu a jako że jestem facetem to czasem lubię sobie popatrzeć na piękne panie
- Foremana i Chase w 3 sezonie
- Kutner i Taub z nimi to były ładne jaja szkoda że już tylko Taub został
- przypadki medyczne w sezonach 1-4 szkoda że póżniej już się tak na nich nie skupiano i nie były takie ciekawe
- cięty humor który jednak za każdym razem jest bardzo inteligentny
- dramatyczna strona serialu
- świetne wątki osobiste w sezonach 1-4 i takie akcje jak House na wózku
I jeszcze by można wymieniać w nieskończoność

Nie podoba mi się:
-wątek House/Cuddy najnudniejszy w całym serialu jak jeszcze były takie sobie przekomarzania między nimi to było ciekawie i śmiesznie od 5 sezonu to jakaś beznadzieja
- w większości nieciekawe przypadki medyczne w 5 sezonie
- poświęcenie zbyt dużej ilości czasu na wątki osobiste w 5 sezonie a jak już był jakiś ciekawy to był szybko kończony albo po prostu urywany bez wyjaśnienia jak z Lucasem czy śmiercią Kutnera

No i to chyba tyle tego więcej mi się nie chcę pisać. Ogólnie jeśli miałbym to podać tak w procentach to w sezonach 1-4 plusy (99%) minusy (1%), sezon 5 plusy (75%) minusy (25%)

użytkownik usunięty
Elisa123

lubię:
- tematy czysto medyczne (diagnozowanie, leki, ostateczne rozpoznania chorób), to jak na koniec odcinka House tłumaczy chorobę, jej przyczynę i te efekty wizualne (pokazanie, jak to wygląda w organizmie)
- sam początek każdego odcinka (przed czołówką). ten dramatyzm, że chorej postacie zaraz coś się przydarzy (najczęściej traci po prostu przytomność)
- humor House'a w przychodni (zwłaszcza wobec tych głupszych pacjentów)
- dr Remy "13" Hadley
- kilka muzycznych utworów

nie lubię:
- wątków miłosnych bohaterów
- chamstwa House'a wobec kolegów z pracy i diagnozowanych pacjentów
- lekceważenia przez House'a prawa (i generalnie wszelkich zasad) oraz narażania przyjaciół
- dr Erica Foremana
- monopolu House'a na wszelką wiedzę medyczną

ocenił(a) serial na 10

"- chamstwa House'a wobec kolegów z pracy i diagnozowanych pacjentów
- lekceważenia przez House'a prawa (i generalnie wszelkich zasad) oraz narażania przyjaciół"

Ja bym to akurat dał do plusów

użytkownik usunięty
Joker_27

Mnie akurat te rzeczy irytują. Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych mogą być to plusy.

użytkownik usunięty
Elisa123

Mi się ten serial podoba i cała jego oprawa jest numer 1 heehe jak dla mnie .