PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 497992
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Od początku szóstego sezonu poziom "Dr House'a" zaczął dla mnie stanowczo spadać. Po zakończeniu siódmej serii postanowiłem mu nawet obniżyć ocenę na 9/10. Od czasu "Broken" czekałem na odcinek, który mógłbym dać maksymalną notę i w ostatnim momencie się doczekałem.

Liczyłem, że wielki finał będzie czymś takim jak i sama postać House'a, czyli bardzo przygnębiający i wzruszający (do dzisiaj byłem jednym z tych, którzy twierdzili, że finał piątek serii był idealnym zakończeniem). Otrzymałem natomiast mocno psychologiczny, melancholijny i zaskakujący epizod, po którym jedyne co mogłem zrobić to się uśmiechnąć. Greg w końcu podjął słuszną decyzję (nie tak jak w przypadku Cuddy) i pozostał z wiernym przyjacielem. Było bardzo zaskakująco (nigdy bym nie przewidział takiego przebiegu wydarzeń) i urwano historię w idealnym momencie (bez pokazania śmierci żadnej postaci). Fantastycznym zabiegiem był także powrót niemal wszystkich bohaterów serialu (poza Cuddy - niestety - i Lucasem).

Nie jest to na pewno czołówka najlepszych odcinków serialu i być może ostatni epizod nie zasługuje na dziesiątkę. Ale przyznaje mu taką notę bo przypomniał mi on dlaczego od kilku lat siadałem przed telewizorem z przejęciem obserwując rozwój wydarzeń jednego z najlepszych serialu jakiego miałem przyjemność oglądać. Ciesze się, że tak to się skończyło.

Jako, że zawsze po oglądaniu odcinków oceniałem je wszystkie na filmwebie, przedstawiam rozpiskę sezonów i ich ocen.

SEZON 1 - 8,50 (3 odcinki ocenione na 10)
SEZON 2 - 8,96 (7 odcinków ocenionych na 10) +5,4%
SEZON 3 - 9,04 (8 odcinków ocenionych na 10) +0,9%
SEZON 4 - 8,94 (5 odcinków ocenionych na 10) -1,1%
SEZON 5 - 8,63 (4 odcinki ocenione na 10) -3,5%
SEZON 6 - 8,14 (1 odcinek oceniony na 10) -5,7%
SEZON 7 - 7,17 (0 odcinków oceniony na 10) -11,9%
SEZON 8 - 6,68 (1 odcinek oceniony na 10) -6,8%
= 8,26 (29 odcinków ocenionych na 10)

Mimo iż z ocen tego nie widać, to bardziej podobał mi się ósmy niż siódmy sezon (może w trakcie jego emisji byłem mniej pobłażliwy i dlatego średnia jest niższa). Serial ma u mnie nadal 9/10 i jest w czołówce ulubionych. Ciesze się, że oglądałem go przez ostatnie 8 lat i polecam wszystkim, którzy go jeszcze nie widzieli.