PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498203
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Kolejny gniot.

użytkownik usunięty

Kolejny gniot razem z Dexterem.
W Dexterze mieliśmy lekko ponadprzeciętnie inteligentnego faceta który jako że wiele morderstw już dokonał, to nie potrafi uwierzyć w uczucia. Pal licho że wielu naukowców czy lekarzy potrafią kochać, mieć rodziny, itp mimo że na co dzień zderzają się z cielesnością człowieka, śmiercią. No ale przecież oni nie są takie bystre jak Dex. Dexter to facet który za mało inteligentny jest, aby wierzyć w uczucia (co spowodowałoby to, że by zaczął je odczuwać) po zderzeniu z wieloma morderstwami które dokonał. Za mało inteligentny także jest na to, aby zdać sobie sprawę że Ci których traktuje z przymrużeniem oka, także potrafiliby być tacy nonszalanccy na co dzień, mili, etc, a w swoim "drugim życiu" być mordercami. A wraz z tym, oraz takim poczuciem własnej bezkarności, czując się niemal Panami świata, nie trzeba być geniuszem, aby tak się psychicznie nastroić, żeby manipulować ludźmi, czy traktować ich z nonszalancją, i być zarazem synonimem zwycięzcy w codziennym życiu. Historia morderców seryjnych pokazuje to najlepiej. Dexter naprawdę nie jest jakiś wyjątkowy. Przemyślenia Dextera są celne, ale takie przemyślenia to wielu ludzi ma. To że w tym serialu potrafią je ukazać nie jest niczym szczególnym. Dexter to idealna jednak papka dla widzów raczej młodych (15-25), którzy niespecjalnie liznęli temat seryjnych morderców w swoim życiu, etc. Dexter to tak naprawdę bardzo schematyczny serial, oparty na tanich chwytach, które poszerzają publiczność temu serialowi.

Nie inaczej jest z House'm. Prosty chwyt z jakże błyskotliwym, inteligentnym, cynicznym lekarzem (który także prezentuje celne spostrzeżenia życiowe, co jak już pisałem we fragmencie o Dexterze, niczym szczególnym ze strony twórców serialu nie jest) który zarazem także na co dzień, ma swoje zboczenia, dziwactwa, etc. Cięty język, inteligencja doktora- bohatera serialu, oraz wpuszczenie widza w temat medycyny "od kuchni" to idealne ale niezbyt wyszukane zabiegi na obecnych średnio- czy troszku bardziej rozgarniętych widzów. Ot taki dobry serial dla studencin (np psychologii, socjologii, etc), czy młodszych mających się za inteligentnych, widzów.

ocenił(a) serial na 1

UWAGA: NIE KARMIĆ TROLA

Karmienie trola powoduje nerwicę i choroby serca

ocenił(a) serial na 10
aldo_apacz

Ja się już w temacie na forum Dextera wypowiedziałem więc się nie będę powtarzał.

"Przemyślenia Dextera są celne, ale takie przemyślenia to wielu ludzi ma"
Ale wielu ludzi nie zdaję sobie nawet sprawy że te przemyślenia można by ubrać w takie słowa w jakie ubiera je Dexter

A od kiedy to inteligencja, błyskotliwość, cyniczność i chamstwo są czymś niezwykłym ? Normalne ludzkie cechy, tak samo jak dobroć i altruizm. Więc w zasadzie gdyby House był dobry i łagodny jak baranek też moglibyśmy powiedzieć że to prosty chwyt, bo co w tym by było niezwykłego ? Tak samo jak nic niezwykłego nie ma w wyżej wymienionych cechach. Mamy złożoną, skomplikowaną postać ze swoją historią, swoimi problemami i swoim charakterem, normalna rzecz, żaden specjalny chwyt. Normalna postać, no ale tego dlaczego House jest taki jaki jest, w jaki sposób się zmienia i ewoluuje to po 5 obejrzanych odcinkach się powiedzieć nie da. Do tego trzeba obejrzeć wszystkie 6 sezonów

użytkownik usunięty
Joker_27

Bzdura, to co napisales swiadczy o tym ze jestes idiota. Co za chwytem na widza byloby, gdyby Dr House byl mily? to byloby dobre gdyby widzowie tego serialu to widzowie m jak milosc. widzowie dr house w Polsce to glownie ludzie mlodzi, wiec idealnie trafisz do nich tanim chwytem na cynicznego. Boze trzeba tlumaczy wszystko debilowi...

ocenił(a) serial na 10

Gdybyś w życiu spotkał takiego House'a uznałbyś że to tylko taki chwyt i że robi to żeby ludzie się nim interesowali ? To ja tak samo mogę powiedzieć o kimś miły że stosuję taki chwyt żeby ludzie na niego zwrócili uwagę co to za debil który jest dla wszystkich milutki aż do bólu

użytkownik usunięty
Joker_27

Człowieku to jest SERIAL, produkcja. W życiu mogą sobie być jacy chcą lekarze, ale tutaj tandetnym tanim chwytem na ironicznego i sarkastycznego no ale jakże inteligentnego (to takie typowe, oklepane, nie zauważyłeś analogii do postaci Dextera, czy wielu innych w wielu innych serialach) pozyskuje się takiego zwyczajnego podniecającego się tym widza. Żałosne wyczucie smaku, stąd podnieta Dexterami i House'ami. Ty naprawdę myślisz że te serialiki to coś ambitnego? O psia mać...

ocenił(a) serial na 9

nie znasz synonimu do slowa ''inteligentny''????

ocenił(a) serial na 9

weź se synku daj w żyłe, podniecasz się nie wiadomo czym, ciekawe czy tyle filmów naraz oglądasz czy to jedynie chęć przynależności do tzw. ekspertów w tej dziedzinie, jak nie lubisz to nie oglądaj i nie neguj, mi się też niektóre "dzieła" i te które są popularnie (w prawdziwym tego słowa znaczeniu) nie podobają, ale nie uważam, że trzeba wmawiać że to jest 'be', a to nie, są gusta i guściki, a są też i słabsze dni (wiem, mowa tu o serialach - odnoszę się do ogółu)

użytkownik usunięty
Forest128

Nie lubię, nie oglądam, neguję, bo serial jest dla durniów.

ocenił(a) serial na 7

Dexter to typowy przykład osobowości dyssocjalnej, jego emocjonalność to kwestia patologii i nie ma nic wspólnego z inteligencją.

użytkownik usunięty
Gwenhwyvar

Dexter uwierzył że jest takim inteligentem, który z pobłażliwością bawi się w codziennym życiu swoją maskaradą i przebieranką. Facet uwierzył że jest taki zajebisty, manipuluje innymi, etc. A prawda jest taka że wielu by to potrafiło- w dużej mierze to kwestia psychiki. Jest wiele seryjnych morderców, którzy nie byli żadnymi geniuszami (co najwyżej ponadprzeciętni) ale także manipulowali, etc- bo po prostu cała ta przebieranka spowodowała, że zaczęli myśleć jacy to oni wyjątkowi, a zarazem wysublimowani, jak to nikt nie wie kim są naprawdę, jak świetnie się im udaje manipulować, etc. A to potrafiłby niejeden. Ale przynajmniej Dexter ma jakiś potencjał jeszcze, House to już całkowite dno dla podgrubawych studentek psychologii czy socjologii, z pseudo twardą osobowością, które tak naprawdę są "utwardzonymi" pełnymi kompleksów babsztylami. House taki ironiczny, sarkastyczny no i oczywiście (byłbym zapomniał) zajebiście inteligentny. Co za żałosny schemat..

ocenił(a) serial na 9

opisujesz obie postaci jakbyś obejrzał przynajmniej po jednym sezonie z każdego; temat jest o House'ie, ale to się tyczy także jego; takie płytkie oglądanie jakie ty prezentujesz (co wynika z opisu postaci) nie świadczy za dobrze o twojej inteligencji - bo chyba to jest dla ciebie ważne pisząc o tym co chwila; Dexter jest inny, samotny, ma swojego demona, nie umie żyć z innymi, nie umie okazywać uczuć, jest kimś niezwyczajnym (nie spotyka się codziennie morderców) i jednocześnie jest zwyczajnym, mającym problemy, jednym z nas, kimkolwiek - a ty widzisz że jest mordercą i się mu wszystko udaje - myślenie typowo inteligentne (sarkazm, jakbyś nie zczaił)

P.S.1 na twoją odpowiedź nie liczę, ale pewnie i tak odpiszesz (tacy jak ty zawsze odbijają piłeczkę)
P.S.2 choć teraz jak to napisałem możesz nie odpisać
P.S.3 mój niedawny szef też na wszystko miał odpowiedź - dopisałbym że kretyn, ale obraziłbym kreta

użytkownik usunięty
Forest128

Chłopaku, wiesz czemu Dexter jest taki "inny", i nie potrafi okazywać uczuć? Bo jest za głupi. Biega o to, że facecik widział tyle trupów, zabił tylu ludzi, że uwierzył w to, jaki to on wyjątkowy, jak to człowiek jest marną istotą, etc. Stąd, po wielu przemyśleniach doszedł do takiego punktu, gdzie odkrył jak to wszystko jest względne (relacje człowieka, miłość), jak człowiek jest marny, itp. I stąd narodziła się jego bezuczuciowość. A dokładniej, z głupoty. Bo ja do takich przemyśleń, i do stanu bezuczuciowości, doszedłem w wieku bodajże 17-18 lat. Minęło mi to jednak, ale nie samo, wszystko odbywa się w głowie. Sam sprawiłem że mi to minęło, nie celowo, ale rozmyślając. Dexter to chłopoczek, który czuje się ateistą, na co dzień stykającym się z krwią, śmiercią i błaganiem o życie, stąd zakorzenił się w myśleniu, jak to wszystko jest niejednolite, wielowymiarowe, i stąd nie potrafi tak prostodusznie okazywać uczuć, odczuwać je, etc. Ale to nie bierze się znikąd. Bierze się stąd, że Dexter to chłopoczek, który w swojej "ewolucji" światopoglądowej, etc, ma jeszcze trochu do zrobienia. Wiesz nie tacy ludzie na tym świecie, z wnioskami bardziej złożonymi od Dexa stąpali po Ziemi. Oprócz przereklamowanego Einsteina, który po prostu wysnuł teorię i akurat się ona sprawdziła (ale np na konferencje bali się go brać, bo skompromitowałby się np w matematyce) było wielu genialnych naukowców, odkrywców, którzy wnioski mieli bardziej altruistyczne od Dexa. Nie daje Ci to do myślenia? Naprawdę dalej będziesz myślał, jaki to wyjątkowy i skomplikowany jest Dexter?

ocenił(a) serial na 9

a gdzie ja napisałem że Dexter jest wyjątkowy i skomplikowany ?? wręcz przeciwnie

ocenił(a) serial na 6

z tego co pamiętam, dexter był socjopatą, także jego odczuwanie było cokolwiek przytępione :)

ocenił(a) serial na 10
graww

Hmm, czy na pewno oglądałeś "Dextera" uważnie? Jego niezdolność odczuwania i wyrażania emocji ma podłoże w jego przeszłości, a ściślej dzieciństwie, kiedy na oczach jego i jego starszego brata została pocięta piłą łańcuchową matka obu chłopców. Szok wywołany tym zdarzeniem spowodował ponowne "narodzenie" Dextera (jak również jego brata), jako socjopaty, niezdolnego do odczuwania i wyrażania uczuć i emocji. Nie ma to bynajmniej nic wspólnego z jego inteligencją.

ocenił(a) serial na 7
Anne_of_Green_Gables

a co to Dexter??? :D