PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498231
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Specjalizacja

użytkownik usunięty

Wszyscy mówią, że House jest nefrologiem, ale daję głowę, że w jednym z odcinków było powiedziane, że jest neurologiem.

ocenił(a) serial na 10

Jest specjalistą od nefrologii i chorób zakażnych - 3 odcinek 1 sezon

użytkownik usunięty
Joker_27

Wilson: "Chyba nie zamierzasz zlecić biopsji mózgu?"
House: "Pouczasz NEUROLOGa, kiedy może zlecić wykonanie biopsji mózgu?"

użytkownik usunięty

Nie pamiętam, który to był sezon (chyba drugi), ale taka rozmowa była na pewno.

użytkownik usunięty

A ja 10 min temu skończyłam oglądać 03x18 (taka mała powtórka przed s7 xD) i House powiedział, że jest specjalistą od chorób zakaźnych

A może House mówił to nie odnośnie siebie, a Foremana? Foreman jest neurologiem, po co mu w zespole ktoś z taką specjalizacją jak jego...

użytkownik usunięty

A czy Wiecie może jaką specjalność ma "Trzynastka" i Cuddy. A jakie mieli Amber i Kutner? Pozostałych już wiem.

ocenił(a) serial na 10

W którym odcinku dokładnie padł ten tekst z neurologiem ? Trzynastka - Interna, Cuddy - endokrynolog, Amber - Radiologia, Kutner - medycyna sportowa

użytkownik usunięty
Joker_27

Nie pamiętam. To był odcinek z przypadkiem, w którym biopsja była bardzo dużym zagrożeniem dla pacjenta. Gubię się w tych sezonach i poszczególnych odcinkach.

użytkownik usunięty
Joker_27

Czyli tak:
House - nefrolog, zakaźnik
Foreman - neurolog
Cameron - immunolog
Chase - chirurg
Wilson - onkolog
Cuddy - endokrynolog
Taub - chirurg plastyczny
Hudley - internista
Kutner - lekarz medycyny sportowej
Amber - radiolog
A z tym neurologiem, to być może był to odcinek, w którym Foreman chorował na negleriozę.

ocenił(a) serial na 10

Nie musi mieć jednej specjalizacji co juz chyba wiesz:) a błedy sie zdarzają nawet w tv.
Może być i neurologiem i nefrologiem.

użytkownik usunięty
black hole sun

Nie może być jednocześnie nefrologiem, zakaźnikiem i neurologiem. To są 3 różne specjalizacje. Możliwe, że to był właśnie błąd.

House na pewno jest w każdym razie nefrologiem - sezon 1 odcinek 4 ;)

ocenił(a) serial na 9

Jest bodajże specjalistą od chorób zakaźnych a dokładniej nefrologiem-było nawet w ostatnim odcinku na TVN-ie ;)

użytkownik usunięty
czerwcowy

Nefrologia i medycyna zakaźna to są dwie różne specjalności. Nie można mówić: specjalista chorób zakaźnych, a dokładniej nefrolog.

użytkownik usunięty
czerwcowy

W każdym bądź razie, przyjmuję, że jest zakaźnikiem i nefrologiem.

ocenił(a) serial na 10

nie miałbyś głowy :P Forman jest neurologiem ;)

ocenił(a) serial na 10
aPosing

Jejciu jest specjalistą i od chorób zakaźnych i od nefrologii. Masz rację nie można by mówić specjalista choprób zakaźnych a dokładniej nefrolog bo to się razem wyklucza bo to są zupełnie inne specjalizacje. Po prostu ma 2 specjalizacje i to jest normalne bo każdy lekarz może mieć 2 specjalizacje

ocenił(a) serial na 10
Joker_27

popieram Joker_27, mozna mieć wyrobione 2 nawet 3 specjalizacje, można to tak zostawić albo ma 2 specjalizacje albo zaszła pomyłka i tyle:)

użytkownik usunięty
black hole sun

Nie wiem jak jest w USA, ale w Polsce od kilku lat obowiązuje przepis, że lekarz może mieć tylko jedną specjalizację. Nie dotyczy to oczywiście lekarzy, którzy robili specjalizacje przed wejściem tego przepisu.

a mi sie wydaje, ze moze poprostu chodzilo o Foremana:) a nie o House'a:) ale Hause sie powolywal na niego:D?

użytkownik usunięty
ahmojamilosc

To bardzo możliwe.

bo wiesz, ze on czesto bieze texty z ksiezyca:P bo szczerze watpie, zeby sie pomylili w tak prozaicznej tematyce - skoro wszyscy na pamiec znaja jaka ma specjalizacje, to sam Hugh na pewno tez wie;P a mi cos tak swita, ze to chyba bylo w odniesieniu do Foremana... ale glowy nie daje... :):):)

ocenił(a) serial na 10
ahmojamilosc

House ma 2 specjalizacje i to wiem na pewno. A to nie jest tak że jest jednostopniowy system specjalizacji. Bo było tak że lekarz mógł najpierw zdobyć specjalizację w jakieś 5 lat i to była specjalizacja I stopnia i póżniej mógł dalej się w tym zakresie szkolić i zdobyć specjalizację II stopnia. Ale chyba nie ma jakiejś granicy że lekarz może mieć tylko jedną specjalizację.

użytkownik usunięty
Joker_27

Właśnie chodzi o to, że chyba tak jest. Jednak usłyszałam to od innych lekarzy i studentów i na 100% nie jestem pewna. Z tymi stopniami specjalizacji to prawda. Jeżeli ktoś zrobi specjalizację I stopnia z interny, to może pozostać przy tym stopniu lub zrobić II stopień, którym mogą być: nefrologia, gastrologia, pulmonologia, hematologia, endokrynologia, reumatologia (podobnie jest w pediatrii). Jescze killka lat temu II stopniem interny była też kardiologia, ale teraz jest oddzielną specjalizacją (mimo, że merytorycznie zalicza się ją do interny).

użytkownik usunięty
Joker_27

Na pewno można być równocześnie np. hematologiem i nefrologiem.

W którymś odcinku 3 serii jest mowa o tym, że House jest nefrologiem i specjalistą od chorób zakaźnych :) A że nefrolog i neurolog brzmią dość podobnie, mogła to być tylko literówka w napisach lub przejęzyczenie :)

użytkownik usunięty
konfitura

Pewnie był to jakiś błąd, bo specjalista chorób nerek nie zleca biopsji mózgu:)

ocenił(a) serial na 10

Zapewne powiedział to myśląc o Foremanie który jest neurologiem, ale nie wiem musiałbym wiedzieć który dokładnie odcinek to bym zobaczył

ocenił(a) serial na 10

House jest specjalistą od chorób zakaźnych, nefrologiem i ogólnie głównym diagnostą w Princeton-Plainsboro Teaching Hospital.