PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498231
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

zabrałem się do oglądania Dr Housa, zachęcony stosem pozytywnych opinii znajomych i dobrymi recenzjami. Jak do tej pory obejrzałem 5 odcinków pierwszego sezonu.
Kilka refleksji:
- serial na pewno podoba się bardzo osobom z medycznym wykształceniem
- dla mnie prostego człowieka po geografii jest średnio emocjonujący
- fabuła jest do bólu schematyczna!!! w każdym odcinku rozwiązanie problemu terapeutycznego pojawia się się na początku odcinka jako pozornie błaha rzecz, przemyka gdzieś przed kamerą... trochę to kiepskie.
- Dr House jest na pewno najbardziej nietuzinkowym serialowym lekarzem, no ale czymś trzeba odróżniać się w dzisiejszym świecie TV
Jak widać póki co średnio to wygląda :-)

A jak pomyślę, że wszyscy mówią że im dalsze sezony tym gorzej... to już zupełnie nie wiem skąd te zachwyty :-))

no cóż lecę oglądać dalej

użytkownik usunięty
JABOL666

Pierwszy sezon był najgorszy tyle ci powiem! Ja polecam 4 i 5 bo były mniej schematyczne i ogólnie ciekawe. Może zmienisz zdanie ;)

JABOL666

ja osobiście wolę drugi, trzeci no i trochę piąty... w szóstym sezonie tylko kilka odcinków mnie powaliło.
co do schematyczności - owszem jest schematyczny, ale czy to aż taki problem? w kryminalnych serialach też, rzadko kiedy pierwszy podejrzany jest zbrodniarzem itp. poza tym schematyczność potwierdzają oficjalnie też producenci, tak serial wymyślili i taki jest.
Osobiście wolę go od wielu innych, bo wypowiedzi bohaterów są raczej inteligentne, poza tym lubię sarkazm i ironię, no i Hugh Laurie'go.
nie da się ukryć, że house jest 'antybohaterem' (bo przeważnie w amerykańskiej telewizji główni bohaterowie są niemalże nieskazitelni) i może to też przyciąga widzów, nie jest to miły pan w okolicach pięćdziesiątki, będący dla wszystkich miły i uprzejmy, tylko zgryźliwy wnerwiający gbur, który nie wiadomo jakim cudem wciąż ma pracę, bo w realnym świecie, takie przypadki, jeżeli istnieją, są raczej rzadkie. i może o to chodzi, przeciętny człowiek raczej nie postawi się tak szefowi, a tu może obejrzeć kogoś kim być może w jakiejś części chciałby być, ale jest to nie realne. jest to jakaś forma ucieczki. Poza tym zdaje się, że udowodniono, że ludzie utożsamiają się w jakiś sposób z fikcyjnymi postaciami i dlatego je lubią.
takie jest moje zdanie :) oczywiście house'a ogląda teraz wiele osób, bo stał się 'modny' jak ja go zaczęłam oglądać 2/3 lata temu to większość ludzi (przynajmniej z mojego otoczenia) albo nie wiedziała co to, albo za nim nie przepadałam albo był im obojętny, mało kto podzielał moją sympatię do serialu :D . szkoda, że ludzie oglądają go teraz głównie dla tego, że 'jest na topie', no ale cóż... ;)

ocenił(a) serial na 7
asia0123

w takim razie pocieszyliście mnie, że może jeszcze byc lepiej!
aaa
Oczywiście zgadzam sie, że postac Housa sama w sobie jest skrojona tak, że warto oglądac ten serial.
Szkoda tylko , że przy rozwiązywaniu zagadek medycznych tak wiele czasu zajmują "gadające głowy" przy białej tablicy, które bezustannie rzucają nieznane ogółowi widzów pojęcia medyczne.

użytkownik usunięty
JABOL666

Dlatego właśnie TEN serial podoba się osobom z medycznym wykształceniem lub z takimi właśnie zainteresowaniami. Przy nim "Chirurdzy" lub "Na dobre i na złe" to zwykłe opery mydlane:) Jeżeli ktoś się nie interesuje za bardzo tematami medycznymi to ogląda serial głównie ze względu na ciekawą postać House'a.