PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94339}

Dragon Ball Z

1989 - 1996
8,5 83 tys. ocen
8,5 10 1 83382
8,8 11 krytyków
Dragon Ball Z
powrót do forum serialu Dragon Ball Z

Jest to jedna z moich ulubionych "bajek" jest po prostu ŚWIETNA i satyriasis wciąga ; ).

Ocena:10/10

POLECAM!

FoxMoulder

satyriasis*-straaasznie

Sorki za błąd i post,pod postem,ale nie widzę funkcji "Edytuj".

FoxMoulder

Zakładam, że większość osób oceniających tak wysoko DB nie wadziła w życiu prawdziwych dzieł Japońskiej animacji.

użytkownik usunięty
ZupkaChinska

Spirited Away, Księżniczka Mononoke? Widziałem, i mimo że bardzo mi się
podobały, są w moim rankingu srogo niżej od DB.

Na pewno większość nie widziała tych dzieł, ale to nie przeszkoda, żeby
cieszyć się tą świetnie zrealizowaną nawalanką.

ocenił(a) serial na 8
bk201

Dokładnie. "Szybko włączaj telewizor, Dragon Ball już się zaczął !" - najczęściej wypowiadany teks dzieciństwa xd Z zapartym tchem oglądało się każdy odcinek i czekało na następny. RTL rządził ^

Spirited Away, Księżniczka Mononoke są ekranizowane przez Studio Ghibli - to zupełnie inny typ, coś jak japoński Disney.
Mi chodzi o porównywanie to serialowych anime, a nawet dokładniej - do shounen'ów (odsyłam do wikipedii mniej zorientowanych). Porównywać warto z np. najbardziej typowym "Soul Eater", "Gintama", czy z shounenami o bardziej rozwiniętej fabule - "Great Teacher Onizuka", "Fullmetal Alchemist". Można by wymieniać jeszcze długo.

ocenił(a) serial na 10
ZupkaChinska

Większość z w/w oglądałem. Do FA się przymierzam już od długiego czasu. Szczerze mówiąc, dajmy na to Soul Eater'a dużo bardziej wolę pod postacią mangi. Po za tym DB powstało przed nimi, w większość znacznie przed. Dlatego też to ono będzie dla mnie arcydziełem, a te które oglądam teraz będę oceniał w skali do bdb. Oczywiście co innego by było gdyby powstało DB w naszych czasach, ale ono miało zachwycać kiedyś ;] To jest część moich wspomnień. :] [P.S. jeżeli już chcesz znaleźć perełkę z prawdziwego zdarzenia, to weź się za Berserk'a - chociaż to już nie shounen ;] ]

Naarl

Widziałem, widziałem wieki temu. ;3
..................................

ZupkaChinska

Dragon Ball to klasy, na jego podstawie powstało wiele innych mang i anime.
Patrząc na rok produkcji, to nie wiele się można przyczepić do animacji.