Jest to jedna z moich ulubionych "bajek" jest po prostu ŚWIETNA i satyriasis wciąga ; ).
Ocena:10/10
POLECAM!
Zakładam, że większość osób oceniających tak wysoko DB nie wadziła w życiu prawdziwych dzieł Japońskiej animacji.
Spirited Away, Księżniczka Mononoke? Widziałem, i mimo że bardzo mi się
podobały, są w moim rankingu srogo niżej od DB.
Na pewno większość nie widziała tych dzieł, ale to nie przeszkoda, żeby
cieszyć się tą świetnie zrealizowaną nawalanką.
Dokładnie. "Szybko włączaj telewizor, Dragon Ball już się zaczął !" - najczęściej wypowiadany teks dzieciństwa xd Z zapartym tchem oglądało się każdy odcinek i czekało na następny. RTL rządził ^
Spirited Away, Księżniczka Mononoke są ekranizowane przez Studio Ghibli - to zupełnie inny typ, coś jak japoński Disney.
Mi chodzi o porównywanie to serialowych anime, a nawet dokładniej - do shounen'ów (odsyłam do wikipedii mniej zorientowanych). Porównywać warto z np. najbardziej typowym "Soul Eater", "Gintama", czy z shounenami o bardziej rozwiniętej fabule - "Great Teacher Onizuka", "Fullmetal Alchemist". Można by wymieniać jeszcze długo.
Większość z w/w oglądałem. Do FA się przymierzam już od długiego czasu. Szczerze mówiąc, dajmy na to Soul Eater'a dużo bardziej wolę pod postacią mangi. Po za tym DB powstało przed nimi, w większość znacznie przed. Dlatego też to ono będzie dla mnie arcydziełem, a te które oglądam teraz będę oceniał w skali do bdb. Oczywiście co innego by było gdyby powstało DB w naszych czasach, ale ono miało zachwycać kiedyś ;] To jest część moich wspomnień. :] [P.S. jeżeli już chcesz znaleźć perełkę z prawdziwego zdarzenia, to weź się za Berserk'a - chociaż to już nie shounen ;] ]