Siemka. W tej chwili jestem przy setnym odcinku DB. Miałem zamiar obejrzeć też filmy, ale z tego co
wiem w DB są to tylko alternatywne historie do serialu, więc je pomijam. A jak to się ma z DBZ?
Wiem, że jest dużo filmów, więc chciałbym je zobaczyć, ale tylko te, które są kanoniczne, które nie są
alternatywami dla serialu, tylko wplątują się w jego fabułę. Są takie? Jeśli tak, to czy ktoś z was byłby
tak uprzejmy i podał które to? A czy ktoś byłby jeszcze bardziej uprzejmy i podał pomiędzy jakimi
odcinkami DBZ dzieje się akcja? Wiem, że to ostanie jest trudne do sprawdzenia, więc jak nie będę
miał na to odpowiedzi-najzupełniej rozumiem :) Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)
Przykro mi, ale niestety żadna kinówka DBZ nie jest bezpośrednio powiązana z wydarzeniami z serii telewizyjnej. To znaczy, że ciężko jest je przyporządkować w linii czasowej do wydarzeń z racji nieścisłości o czym przekonasz się oglądając je, ocena czasu może być stworzona tylko na podstawie intuicji. W kinówkach postacie wspominają o wydarzeniach i bohaterach z TV, natomiast nie działa to w drugą stronę. Jednakże mówiąc o fabule, części kinowe wyjaśniają kilka niedopowiedzeń z serialu dlatego gorąco polecam tak czy owak je obejrzeć.
Nie chciałbym Ci spoilerować (chyba że zechcesz), dlatego proponuje Ci się rozeznać kiedy warto obejrzeć poszczególną kinówkę.
Pozdrawiam!
"W kinówkach postacie wspominają o wydarzeniach i bohaterach z TV, natomiast nie działa to w drugą stronę. "
Trunks z przyszłości wspomniał o ataku cyborgów, o tym, że jego mistrzem zostanie Gohan itp. co przestawione jest w kinówce:)
Zwróć uwagę, że film o Trunksie z przyszłości (tak samo film o Bardocku) jest oznaczony dopiskiem 'special' :] Oba te filmy powstały jako uzupełnienie historii przedstawionej w mandze - opis czasów Tunksa oraz ostatnie chwile Bardocka (o którym wspomina Frizer) i planety Vegeta.
Pozostałe filmy kinowe (tj. DB 1-4, DBZ 1-13) przedstawiają historię alternatywną do wydarzeń z anime i nie są powiązane z tymi wydarzeniami (pomijam sagę Garlicka Jr gdyż jest to filler). :]
Miałem pisać o Garlicu właśnie, zanim doczytałem o końca:)
Tak więc stwierdzenie, że "żadna kinówka DBZ nie jest bezpośrednio związana z wydarzeniami z serii telewizyjnej" jest błędne co starałem się potwierdzić i mi się udało:)
Można przyporządkować do linii czasowej wszystko, ale trzeba patrzeć uważnie na szczegóły:
Odcinek z Legendarnym Super Sayaninem Broly mamy przed Cell Sagą - Future Trunksa i Gohana po obcięciu włosów i osiągnięciu SSJ po treningu w komnacie czasu, jeszcze nie pamiętam czy przypadkiem Gohan nie miał tam ciuszków od Picollo.