PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94339}

Dragon Ball Z

1989 - 1996
8,5 83 tys. ocen
8,5 10 1 83382
8,8 11 krytyków
Dragon Ball Z
powrót do forum serialu Dragon Ball Z

..że co drugi odcinek był dziwnej, gorszej jakości, niż inne odcinki. Animacja była raz bardzo dobra, a następnym razem taka kanciata i trochę tandetna. Czy wy też to zauważyliście i czy wiecie może, czym to było spowodowane? Mi to bardzo podpadło i zazwyczaj chęć oglądania odcinka o gorszej jakości nie dawała mi takiej frajdy jak oglądanie odcinka, w którym jakość animacji była świetna.

Mr_MarQx

Może jakość kopii? To, że przy takich seriach oszczędza się na animacji nie jest tajemnicą, ale żeby poszczególne odcinki jakoś się różniły to nie zauważyłam. Podaj przykłady takich odcinków to się postaram przyjrzeć.

ocenił(a) serial na 8
LadyEire

od.218 słaba jakość http://www.youtube.com/watch?v=EPNucxoVHJE&feature=related

od. 220 dobra jakość http://www.youtube.com/watch?v=V4d8ojGv-4A&feature=related

Porównaj sobie choćby postacie Gohana.

Mr_MarQx

Wiesz, tutaj są dwie inne wersje językowe. Dlatego być może jest gorsza jakość, albo studia miały gorsze kopię albo nie wiem.

ocenił(a) serial na 8
Shak33

Ja zawsze oglądałem w jednej wersji językowej, więc na pewno to nie jest powód.

Mr_MarQx

Prawdopodobnie ta zmiana jakości, o której piszesz była spowodowana tym, że poszczególne odcinki DBZ były robione przez różnych rysowników. Sam mogę bez problemu odróżnić czterech grafików, którzy zajmowali się sagą Sayan i Freezera. Dwóch było dobrych, jeden średni, a jeden słaby (prawdopodobnie to jego masz na myśli). Później trochę się zmieniło, paru rysowników doszło, paru odpadło. Niestety z niewiadomych przyczyn ten najgorszy został do końca. Koleś faktycznie czasami strasznie bazgrał, postacie wyglądały zdecydowanie brzydziej niż u innych rysowników (sprawiały wrażenie zrobionych na "odwal się"), w dodatku bohaterowie jakoś dziwnie zniekształcali się podczas scen akcji. No, ale cóż począć ;)

ugarte

PS. Zerknąłem na ten 218 odcinek i powiem Ci, że nie jest to jeszcze ten najgorszy z rysowników. Obejrzyj np. epizod numer 217 i zwróć uwagę na nieudolne wykonanie postaci. Mnie osobiście tylko kreska tego rysownika wybitnie się nie podobała. Rysunek taki jak w 218 odcinku, choć mniej staranny od powiedzmy 220 jest wykonany kreską najbardziej zbliżoną do tej oryginalnej z mangi Akiry Toriyamy.