niech każdy wpisze tutaj jedną która jego zdaniem rządzi sagę z dragon ball z, dla mnie jest to saga:
1.Freezer Saga i Vegeta Saga
Skoro piszesz "jedną sage" to chce Cie uswiadomic ze Vegeta Saga (Sayian-jin saga) i Freeza Saga to dwie rózne sagi. Taka ciekawostka ;)
Co do ulubionej sagi ciężko mi wybra. Każdą lubie za cos innego. Moze zaczne od początku:
-Sayian-jin saga- od tego zaczęło sie DBZ. Bardzo ciekawe wątki z kosmicznymi wojownikami no i oczywiscie pierwszy raz pojawia się Vegeta ;D
Dosyc ciekawa saga, co do walk-fajna "potyczka" z Raditzem, z Nappą tez nie gorsza tylko za bardzo przeciągana. Co do walki Vegety i Songa spodziewalem sie czegos lepszego.
-Freeza saga- dobra saga, duzo akcji i walk no i mamy pierwszego poważnego przeciwnika jakim byl Freezer. Co chwile widac rosnącą siłę kosmicznych wojownikow oraz Freezera no i mamy SSJ ;D Całościowo bardzo dobra ale walka Freezera i Goku troche nudnawa i zbyt przeciągana.
-Cell Game -chyba najbardziej rozwinięta saga jeżeli chodzi o fabułę. Duzo ciekawych walk, duzo relacji miedzy bohaterami, ciekawe zwroty akcji i w koncu dłuugo oczekiwany SSJ2. Troszke zagmatwane podroze w czasie ale co tam ;P
-Buu saga- chyba najdłuższa i najbardziej naciągana saga ale za to z najlepszymy walkami IMO ;D Najlepszy pojedynek w DB IMO Songo vs. Majin Vegeta. Trzymająca w napięciu, długa i ciekawa saga ukazująca świetnie relacje i współprace Vegety z Songiem. Mnie najbardziej przypadla do gustu.
Pozdro ;)
Z tych czterech sag moją ulubioną jest Cell Game->za ciekawą i z początku tajemniczą fabułę, ciekawe walki i za pierwszy występ Mr.Satan.
hidannek nie znasz sie wiec na co sie tu srasz? Freezer Saga to pierwsza główna saga w Dragon ball z trwająca od 1 odcinka do ponad 100, każda saga KOŃCZY SIĘ KIEDY GŁÓWNE NIEBEZPIECZEŃSTWO ZOSTANIE ZLIKWIDOWANE BĄDŹ ROZWIĄZANE.-jakbyś dzieciaczku nie wiedział.
Nie bede sie rozpisywał. Takich pajaców jak ty co zakładają 10 tematów na forum pt. "Dragon Ball to DNO" jest masa ale wszystkich łączy jedno. Każdy to 10-letni dzieciak, któremu rodzice zabronili patrzeć na kreskówki i teraz mają do nich uraz. Apeluje więc do Ciebie-skoro nie lubisz Dragon Balla i myślisz że to tylko walki i "puszczanie promieni z rąk" to również gówno o nim wiesz i nie sprzeczaj się że Freeza Saga była pierwsza. Pierwsyzm wrogiem ktory zostal pokonanz bz Vegeta z Nappa.
Pzdro.
Czy Ty jesteś aż takim butem?? Czy ja powiedziałem, że zabili Vegete? Powiedziałem, że go pokonali!! Kurwa Db oglądałem od zawsze i nie wmowisz mi, że Freeza Saga była pierwsza bo wymyśliłeś teorie "saga konczy sie wtedy gdy rozpierdolą super wroga". Kurwa pocztaj o DBZ i popytaj fanow! Każdy powie Ci, że w DBZ są 4 głowne sagi a pierwsza z nich jest Sayian-jin. Koniec kurwa kropka bucie.
hidanekk13 nie daj się zwieść to nasz stary przyjaciel florion ukrywający się za spódnicą swojej dziewczyny.Bo nie wierzę, że jakakolwiek dziewczyna zniżyłaby się do takiego poziomu i pisała takie wulgaryzmy i ogólnie czuć tu sfrustrowanego dzieciaka.
A to ty zapewne wszystko o życiu wiesz.Niski poziom to ty masz.A co ci ze świadectwa z czerwonym paskiem skoro nie potrafisz zachować się jak kulturalna osoba i nie obrażać zaraz po przeczytaniu posta.Za dużo naczytałaś się o Paris czy Dodzie i dlatego pyskujesz komu popadnie.Nie masz w sobie za grosz szacunku dla innych użytkowników.Jaki florion? A był tu taki co głupoty wypisywał i też odnosił się do innych w taki sam sposób jak ty.O życiu to ja wiem dwie rzeczy człowiek rodzi się i umiera a to jak będzie żył i jakim człowiekiem będzie, zależy tylko i wyłącznie od niego.Przykro mi nie mogę się niczym wielkim pochwalić(może tylko rozsądkiem i szacunkiem dla innych)bo tu na filmweb i w życiu nie o to chodzi.I nie lubię osób co czepiają się czegoś czego nie rozumią .
nie umiem sie zachować? to niby czemu każdy z moich znajomych ma o mnie opinię miła, cicha, spokojna, koleżeńska, pomocna, kochana ? nie znasz mnie i cicho siedź
Nie wiem czemu, może są zaślepieni twoją grą dobrej koleżanki."ale ty głąbem jesteś przecież vegeta mówił że wróci że fajererki będą weź spierdalaj z kim ja gadam! "->Tu masz dowód na to, że nie umiesz się zachować. http://smoczekule.w.interia.pl/sagi-dbz.html -> a tu opis wszystkich sag w dbz jak zobaczysz jest ich 4."nie znasz mnie i cicho siedź"-> prawda nie znam cię, ale to samo tyczy się ciebie, ty nie znasz mnie więc nie widzę powodu abyś od razu wyzywała mnie od szmatławców.Twoje zachowanie utwierdza mnie w przekonaniu, że nie godzisz się z tym iż ktoś ma większą rację niż ty i od razu najeżdżasz go wszelakimi przekleństwami.Dla twej wiadomości DBZ Movie 12 i 13 są uważane za najlepsze kinówki.
dobra dobra, przesadziłam w niektórych sprawach sory i spoko, ale co do kinówek 12 i 13 to zachowaj to dla siebie ze sa najlepsze, ja obejrzalam i 12 jest slaba a 13 fajnie sie zaczyna oglada i na koniec rozczarowanie bo tak jakoś za szybko to sie skonczylo
Nie oglądałem anime, oceniam po mandze. Najlepszą sagą jest Buu saga. Dużo "luzu", nie czuć że bohaterowie walczą o przyszłość wszechświata co moim zdaniem jest zaletą, bo dzięki temu uniknięto tej masy patosu która mnie wkurzała w android saga. Dużo jest też tam mojej ulubionej postaci czyli mr. Satana. Na 2 miejscu jest namek saga, potem saiyan a na samym końcu android.
Jest pełno podziałów, każdy zna inny.. Podział którego zwykle używałam, w kolejności od tych sag które najbardziej mi się podobają
1. Sayian-jin saga
2. Seru saga
3. Freeza saga ( niektórzy wyróżniają tutaj również Ginyuu sagę)
4. Buu saga
5. Android saga (saga łączona z Seru sagą)
6. Garlic saga
Pozdrawiam :)
A ponad podziałami :)
- To Freezer Saga - najbardziej dramatyczny moment w całym DBZ czyli pierwsza przemiana w super sayianina odbyła się właśnie tu. W takich a nie innych okolicznościach. Potem już nigdy nic nie było takie samo. I żadna następna przemiana w super-wojownika nie robiła już takiego wrażenia u żadnego z bohaterów. Ten morderczy wzrok Goku i walka z Freezerem ciągnąca się gdzieś tak ze 20 odcinków. I to poczucie, że jeszcze tyle odcinków Dragon Balla przed nami. Achhh, boskie uczucie. W dodatku odsłania niejednoznaczności w charakterze Vegety, a poza tym jeszcze Krilan i Szatan Serduszko mają tu coś do powiedzenia.
- Cell Game - technicznie rzecz biorąc - najlepsza i najdynamiczniejsza saga. Przewija się przez nią mnóstwo bohaterów, prawie każdy coś tu jeszcze zdziałał (nawet Tenshin).
Tak, te dwie sagi cenię najbardziej. Buu Saga miała rewelacyjne momenty i sporo humoru, ale brakowało mi tego dramatyzmu. Poza tym zostawiło w tyle i przypieczętowało proces marginalizowania kilku ciekawych postaci (Piccolo, Krilan, Chaozu, oraz Yamcha, tego ostatniego mi szkoda najbardziej).
I ta wada dalej postępowała w GT.