PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94339}

Dragon Ball Z

1989 - 1996
8,5 83 tys. ocen
8,5 10 1 83381
8,8 11 krytyków
Dragon Ball Z
powrót do forum serialu Dragon Ball Z

Wydaje się, że to tylko kolejna nawalanka, bezmyślna, oklepana, z superbohaterami ratującymi naszą planetę. Z powatrzającym się schematem:
1. Przybywa zły
2. Dobrzy stawiają mu czoła
3. Zły się wzmacnia i robi rozpierduchę
4. Dobrzy jakoś się magicznie wzmacniają i łoją skórę złemu

Ale to kurczę wciąga:D Tak właściwie to nie wiem dlaczego. Kiedy byłem mniejszy z zapartym tchem oglądałem każdy odcinek (w którym były często denerwujące dłużyzny). Potrafiłem oglądać powtórkę poranną i odcinek popołudniowy (błogoslawiłem wtedy RTL7:D). I dobrych paru latach co??...znalazłem w necie odcinki do ściągnięcia. I muszę powiedzieć, zę nadal miło jest popatrzeć na przemiany w Spuer wojownika, na wysiłki Goku, na nieograniczonej wielkości ego Vegety, na dorastanie Gohana. To jest sztuka - zrobić anime na bazie utartych schematów, które na przestrzeni wielu lat nie traci tak właściwie na popularności. A przecież swoje lata już ma. Dla mnie seria "Z" pozostaje najlepszą (tu pojawili się Super Sayanie:D). Rewelka 9/10

Pregier

Jak to czemu taka popularna? Bo jest wykur...ista!!! :)

Najpiękniejsze anime jakie dano mi w życiu obejrzeć. Fenomen DB polega na tym, że świetnie zostały skomponowane ze sobą wszystkie elementy: muzyka, fabuła no i te boskie głosy postaci.
Nigdy nie zapomnę kiedy te Songo ,po śmierci Vegety na planecie Namek, chowa swojego przyjaciela do grobu, wykopanego własnymi oczami, a w tle gra ta piękna muzyka... Te wszystkie podniosłe momenty zastawiały ślady w naszych sercach. Z góry była wiadomo, że po śmierci bohatera grupka jego przyjaciół znajdzie Smocze Kule i przywróci go do życia, nie oznaczało to jednak, że nie będziemy w takich chwilach płakać. :)
Te napięcie przed każdym pojedynkiem, który mógł trwać z 20 odcinków, a którego głównym elementem była rozmowa naszego herosa z przeciwnikiem... dodatkowo nakręcało widza. Pojedynek Songa z Frezerem nie był tylko narysowaną serią obrazków...był walką, którą ja toczyłem ze światem :), którą każdy z nas musiał stoczyć :D
Moment gdy Songo skupiał całą moc KI z całego świat by zniszczyć Freezera mocą powszechną...te wszystkie słowa, które wypowiadał na temat brutalnie zamordowanych przyjaciół...że czas zakończyć ten koszmar i że on w tej chwili to zrobi...nadawały sens życiu(serio- ale byłem trochę młodszy).
Vegeta , który całe życie krytykował Kakarotto, w decydujących starciach jednoczył się z nim w bólu, wspierał słowem i bronił własnym życiem...TO WłAŚNIE JEST MOC DRAGON BALLA!!!

Anime, które na pierwszym miejscu stawiało przyjaźń (nie miłość) kształtowało nasze charaktery i w pewnym sensie wychowywało.

Pregier

Muszę wrzucić ten filmik:

Songo kumuluje Genki dame! Ta muzyka ,ten podniosły moment...
Chciałoby się rzec : Podnieśmy ręce! Pomóżmy mu! (nie krytykujcie moich wypowiedzi :) )

http://www.youtube.com/watch?v=IYPmCP-JQo0

PS.
Na dobrą sprawę, fajnie byłoby znowu móc obejrzeć Dragon Balla w TV...przypomnieć sobie dawne czasy... :)

ocenił(a) serial na 10
Hero_4

No fakt. Dragon Ball wciąga, bo jest takie mądre. Ta muzyka, fabuła i przede wszystkim emocje. Oni się zachowują jak by byli prawdziwymi ludźmi. Co prawda przesadzone były niektóre efekty, ale to taka koloryzacja z racji tego, że film jest animowany i ma za zadanie bawić. I otóż to! Film tak poważny, a jednocześnie tak bawiący. To jest arcydzieło, nie ma co mówić. Ja jak byłem dzieckiem to też to oglądałem z zapartym tchem. Teraz właśnie powtarzam to oglądać i wszystko się zaczyna na nowo rozjaśniać. To jest świetne. Zawsze marzyłem, aby to obejrzeć na nowo, a tu proszę - wszędzie w internecie można to obejrzeć. Wspaniałe, a ta muzyka zawsze za mną chodziła. Tak świetna, że nie mogłem o niej zapomnieć... RTL 7 jest wspaniałe za to, że przetłumaczyli wszystkie trzy serie na język polski.

ocenił(a) serial na 10
Triko80

Masz tu linka ściagniesz z tej stronki 5 płyt z muzą dragon Ball'a i DBZ,pierwsza płyta bodajze to piosenki,a reszta to wspaniała muzyka!!

http://www.dbpolska.net/news.php

ocenił(a) serial na 10
Robert_De_Niro

Wow? PIĘKNE DZIĘKI ZA TĄ INFORMACJĘ!!! :))

ocenił(a) serial na 10
Triko80

drobiazg:P