PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37221
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

moim zdaniem ta nowa jest o niebo (a może nawet dwa nieba) lepsza od starej. czemu? niby w serialu jest wszystko dokładniej opisane, a ehle jest bardziej urocza od keiry, ale to chyba jedyne plusy tego filmu. dobra, pierwszych 50 minut filmu, bo tyle dopiero obejrzałam, ale nie wiem, czy starczy mi cierpliwości na obejrzenie go do końca. ten serial jest po prostu beznadziejny! gdzie się podziała jane - najpiękniejsza dziewczyna we wsi? i w ogóle wszyscy tacy brzydcy! a przemarsz oficerów? oni byli już od pierwszego czy drugiego balu, tak po prostu i w ogóle w książce były tylko 2 bale, a w serialu już były 2, a teraz zanosi się na trzeci, ten u bingleya i licho wie czy nie będzie czwartego u oficerów, ale do tego jeszcze nie doszłam. a pan darcy w wannie? to było zupełnie nie potrzebne i w ogole tyle niepotrzebnych momentów zrobili... dobrze, że chociaż pokazali choć odrobinę przyjaźni sióstr bingleya z jane i te rozmowy o oczach lizzy... tak, to akurat jest w serialu a w filmie nie ma.
i jeszcze to, że są 2 bingley, a nie tylko karolina. poza tym to reszta może jest fajna ale w porównaniu z tym z 2005 to dno

nuta9

Zdecydowanie serial. Jest o wiele lepszy niż film. Idealny pan Darcy i panna Bennett. Czytałam książkę i podoba mi się wierne odtworzenie wszystkiego w serialu. A w filmie? Żenada!!! W ogóle według mnie jest to najlepszy serial brytyjski. :)

ocenił(a) serial na 10
Orkadrahi

Obejrzyj serial BBC Rozważna i romantyczna (2008), też według powieści Austen :)

ocenił(a) serial na 9
nuta9

w książce też są dwie panie/panny Bingley, jedna zamężna, druga nie - wszystko się zgadza. akurat serial jest wyjątkowo wierny powieści. wspaniały, ujmujący, urzekający.

nuta9

Zdecydowanie serial! Klimat, aktorzy, stroje normalnie czuć XIX wiekiem w domu! Wersja filmowa jest straszna, aktorzy fatalnie dobrani, Darcy jest okropny, a Keira pasuje tylko do "współczesnych" filmów, jej uroda i chudość nie pasują do Austen. Wersja z 2005 jest zdecydowanie zbyt współczesna, język, zachowania, rozmowy... Jak patrzę na Keirę w tym filmie to aż mnie trzepie. Tylko serial!!!