PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297993}

Dylematu 5

2006 - 2007
2,1 4,0 tys. ocen
2,1 10 1 3962
Dylematu 5
powrót do forum serialu Dylematu 5

Milo bylo posiedziec przy bohaterach Alternatyw jeszcze raz, chociaz rzeczywiscie czas niektorych posunal bardzo:) I to wszystko co mi sie malo podobalo, natomiast cala reszta - scenariusz, pomysl, wiekszosc dialogow - dla mnie to sie udalo. Ludzie zapominaja, ze to nie ma byc komedia w stylu BOKI ZRYWAC, tylko parodia rzeczywistosci. I wedlug mnie tak bylo. A smieszy mnie to, jak ktos pisze, ze po 15 minutach wylaczyl telewizor, bo mysle, ze fan A4 by tego nie zrobil:) Co do oceny, to o dziwo byla niska zanim serial pojawil sie w TV (to jest jak z dewotkami pikietujacymi pod kinem przeciw H.POTTEROWI, ktory wedlug nich jest zlym czarodziejem-wcielonym szatanem, a sam film jest bee i oglupia dzieci, chociaz zadna z nich go nie ogladala...). Jak ktos nie widzial Dylematu, czy to w ogole czy to do konca, niech siedzi cicho. Moja ocena to 7/10, bo mysle, ze sie przy nastepnych odcinkach jeszcze rozkreci. Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 1
kristoverus

za 15 lat nikt nie będzie pamiętał o jakimś tam serialu Dylematu 5

ocenił(a) serial na 1
kristoverus

Ale jest mały problem. Alternatywy cztery bawiły już od czasu swej premiery. Czyli od 1986 roku, a to? Nawet jedne odcinek zabawny nie był i on niczego nie ośmieszał ale był zlepkiem nędznych niepowiązanych ze sobą gagów jak Kac Wawo-kupa.

ocenił(a) serial na 10
Karikus

Ech...tekst z kosmiczną sraczką był prymitywny ale po to, by trochę się posmiac. Ważne jest jedno: Ze możemy zobaczyc naszych ulubionych aktorów w akcji! Pokora, Pyrkosz (Precz z M jak Miłośc) czy Czerwińska. Zobaczymy czy to się rozkręci dzisiaj. Mam nadzieję bo mimo mojej wczesniejszej krytyki, z chęcią zobaczę co dalej? Mnie denerwuje bardzo że nakręcono tenh serial w formie teatru :((( Zapewne dziś po 21 - szej znów posypią się gromy. Zobaczymy.

paveuJ

nie kłóćcie sie....nie ma sensu,każdy może mieć swoje zdanie;)//

ocenił(a) serial na 1
faaanka

"Człowieku !!! jeśli maczałeś palce w tej produkcji, po prostu przyznaj się do porażki lub zamilcz.
p.s. I nie zamierzam tego więcej oglądać." (OLA)
"Jesli nie masz nic wiecej do powiedzenia poza tym jednym zdaniem, bo masz 9 lat i nie rozumiesz tresci serialu to zamilcz dziewczynko...:)" (KARIKUS)
ale równiocześnie
"Grunt ciulu miec wlasne zdanie, a nie powtarzac to, co mowia inni... jak nie masz mozgu tylko 3 paski na spodniach to rozumiem... i wspolczuje... jazda stad" (też KARIKUS)

i dlatego

przyznać do porażki? on? :) bądźmy poważni tak jak tfurcy dylematu5 byli ;)
Nie zauważyłaś że on tu jest najmądrzejszy, najdowcipniejszy, najbardziej wygadany, najbardziej rzetelny (a zapewne też najpiękniejszy i najskromniejszy), a co najważniejsze - jest w pracy (wymawiać z czcią nabożną) - co oznacza że jest już panem dorosłym (a nawet zapewne tu na tym forum najdoroślejszym) więc gnoił będzie - w swoim uznaniu w przezabawy sposób - innych. A zabawny jest, tu przecie chyba każdy się ze mną zgodzi, jak i ten serial nowopowstający, czyli bardzo, bardzo :)
(wiemy że wrodzona skromnośc nie pozwoli mu tego przyznać, ale zróbmy to za niego, dla niego, dla naszego słoneczka, naszej podpory, naszego pana Warszawiaka pełną gębą [nieważne czy rodowitego, bo nawet jeżeli jest tam zaledwie od 3 miesięcy i czyści tak zwane klozety - o przepraszam rzec chciałem "jest konserwatorem urządzeń sanitarnych" :) - to zuchwałą "gębomorde" ma już adekwatnie wyrobioną]).

jesteś misiem na miarę swoich możliwości.
(miś, miś. Świńska rura, a nie miś)
:)

ocenił(a) serial na 1
suszyMie

ANEKS.
i jeszcze jedno
"zobacz ile jest negatywnych komentarzy, ale pomysl sobie, ze Ci ktorzy objechali ten serial i tak obejrza reszte odcinkow:) Wszyscy to wiedza:)) Mimo ze wszyscy krytykuja:))"

tak, obejrzę prawdopodobnie reszte odcinków (choć wolałbym żeby skonczyło się na 3 pierwszych, nie trzeba bowiem wielkiego filozofa żeby zauważyć że tfurcy nie mają w zasadzie żadnego pomysłu co z tym serialem zrobić, orócz tego że uroiło im się w ślicznych łepetynach, że zrobią "kontynuację" czyli de fakto - zbiorą większość starej ekipy aktorskiej i nakręcą byle co, byle z głośną reklamą Alternatyw w tle; a zacząć to trzeba było od sensownego projektu co się chce pokazać i jak, bylejakie scenki zlepione [dosłownie] w kupe i tak zawsze pozostaną gównem choćbyś cmokał z zachwytu i mówił na to "papu").

obejrzę więc. z samozaparciem i poświęcenim. Obejrzę (taka prawda).
i szybko zapomnę o dylematachPięciu, pozostanie jedynie niesmak.
i nigdy do nich już więcej nie wrócę (też taka prawda).

a do alternatyw wracam i wracał będę.
i taka jest właśnie róznica panie mundry warszawsiaku.

z dedykacją: "patrz synku, tak wygląda barelon"
;)

ocenił(a) serial na 6
suszyMie

suszyMie, wybacz, ale muszę stanąć w obronie Karikusa, choć i z kilkoma z Twoich pod jego adresem zarzutami zgodzić się muszę: Karikus jest nieco arogancki i trochę za bardzo "wszechwiedzący", jak na moje oko, ale wskazał na bardzo istotną kwestię - D5 nie są A4, ale do nich w kilku momentach nawiązują i są to momenty w kontynuacji najlepsze.

Wylałbym z przyjemnością niejedno wiadro pomyj na ten nowy serial, gdyby właśnie nie te kilka smaczków. I nie ważne, czy "tfurcom" zaplątały się te nawiązania i - a co tam! - śmieszne momenty przypadkiem, czy był to zabieg zamierzony. To sprawiło właśnie, że kiedy się zastanowiłem i pomyślałem trochę postanowiłem jeszcze nie kłaść krzyżyka na tym serialu. A wczoraj gotów byłem telewizor przez okno wyrzucić :--)

Nie zauważyłem też, żeby Karikus, jak to napisałeś "cmokał z zachwytu" - po prostu jako jeden z niewielu, którzy gromami ciskali w "Dylematu 5" powiedział: Chwila! Moment! Ale było też śmiesznie!

I ja przyznaję mu rację, mało tego śmiechu było, ale coś... Teraz jak sobie przypominam Balcerkową, która na widok zdjęcia Bin Ladena mówi: "Tak, ten... Tylko bardziej blondyn!", albo zagłuszonego przez samolot Tyńca, czy te sceny w pracy Docenta Furmana, heh... No, coś w tym jest.
Ogólnie nijako, ogólnie słabo... Ogólnie żenująco. Ale parę momentów ma klimat starych A4...

Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 1
muaddib2006

niestety wiekszośc smieje sie przez łzy kolego...

ocenił(a) serial na 1
suszyMie

Oczywiście średnia ocen jest nie bez przyczyny taka jaka jest, bo mamy do czynienia z nieporozumieniem. To nie jest film zły. To jest totalne, kompletne i kosmiczne nieporozumienie. Zrobić kontynuację A4 bez Wilhelmiego po prostu nie można, bo wokół Anioła w A4 wszystko się kręciło. Tfurcy byli zatem bez szans już na starcie i doprawdy nietrudno było przewidzieć, że to się nie może udać jako kontynuacja A4, więc nie ma się czym denerwować, że większość już przed emisją psioczyła.
Poza tym analogia do innych szmirowanych seriali bardzo trafna i oczywiście uprawniona. Czekam teraz na Klossa bez... Klossa i 4 Pancernych bez szarika.

ocenił(a) serial na 10
BARTOSH_

U nas jest dozorca który ma na klatce schodowej kamery i mikrofon!!!! Jak wejdziesz np.z gównem na bucie do budynku to masz przez mikrofon takie zjeby że historia:DDDDD Nasz dozorca to prawdziwy "Anioł"!! Można było wymyslec i taki scenariusz, z kamerami, mikrofonem...i nie uważam by na starcie reżyser był stracony. Gdyby np.za dozorcę zagrał Tomasz Dedek i był komplit-szumowinen? On ma świetny pysk i gadane:DDDD

użytkownik usunięty
BARTOSH_

"Oczywiście średnia ocen jest nie bez przyczyny taka jaka jest, bo mamy do czynienia z nieporozumieniem. To nie jest film zły. To jest totalne, kompletne i kosmiczne nieporozumienie. Zrobić kontynuację A4 bez Wilhelmiego po prostu nie można, bo wokół Anioła w A4 wszystko się kręciło. Tfurcy byli zatem bez szans już na starcie i doprawdy nietrudno było przewidzieć, że to się nie może udać jako kontynuacja A4, więc nie ma się czym denerwować, że większość już przed emisją psioczyła.
Poza tym analogia do innych szmirowanych seriali bardzo trafna i oczywiście uprawniona. Czekam teraz na Klossa bez... Klossa i 4 Pancernych bez szarika.
"
Nie zgadzam się - bez Wilhelmiego musiało być inaczej, ale wcale niekoniecznie aż tak źle jak jest. Na pewno można zrobić dobrą parodię rzeczywistości, jednocześnie nierealistyczną i trafną. D5 żałośnie nie trafia, nawet kiedy wiadomo w co celuje.
A co do jakości realizacji - ja mam wrażenie jakby to było kręcone zupełnie na odwal się, bez dubli.

ocenił(a) serial na 10
suszyMie

No ale skoro twierdzisz, ze serial jest gniotem, nie da sie ogladac i kompletna szmira, to po co marnowac czas przed telewizorem?? No rozumiem ze rodzice nie puszczaja juz po 20 dziecaka nigdzie, wiec trzeba sobie zajac czasik, ale chlopczyk ma przeciez internet, prawda?:)

ocenił(a) serial na 10
suszyMie

No ale skoro twierdzisz, ze serial jest gniotem, nie da sie ogladac i kompletna szmira, to po co marnowac czas przed telewizorem?? No rozumiem ze rodzice nie puszczaja juz po 20 dziecaka nigdzie, wiec trzeba sobie zajac czasik, ale chlopczyk ma przeciez internet, prawda?:)

Karikus

I znowu kolejna kretyńska dyskusja kto z użytkowników filmweb jest większym znawcą filmów i seriali :D jak zwykle na niskim poziomie :P

A zdanie swoje podtrzymuje. Dylematu 5 to żenada i widać to nawet teraz, po 20 minutach trwania 2 odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Karikus

Dzisiaj było już lepiej niż wczoraj ale coś mi nie podchodzi ten serial. Czegoś tu brak. Wszystkiego:DDDDDD

ocenił(a) serial na 10
paveuJ

heheh czemus ogladal druga czesc, skoro tak narzekales i stwierdziles ze tego wiecej nie zrobisz??

ocenił(a) serial na 3
Karikus

Bo jest coś takiego jak danie drugiej szansy :)

ocenił(a) serial na 10
carpyook

Czyli mam rozumiec tych szans jeszcze bedzie 10 (do 13 odcinkow), po to zeby sobie pokrytykowac pozniej?:)))

ocenił(a) serial na 1
Karikus

poczekajmy do konca serialu :D

ocenił(a) serial na 5
D1RT

Drugi odcinek lepszy. Może trzeci będzie jeszcze lepszy :D.

ocenił(a) serial na 1
Pawel_8

"poczekajmy do konca serialu :D"

To sobie czekaj. Ja sie zraziłem na dobre.

ocenił(a) serial na 6
Motorcycle_Boy

Czekanie na koniec serialu też nie będzie się nikomu specjalnie dłużyć - dzisiaj ostatni z trzech tzw. pilotowych odcinków. Biorąc pod uwagę liczne negatywne opinie na temat "Dylematu 5" można się więc spodziewać, że dzisiejszy odcinek p.t. "Biznes" będzie odcinkiem ostatnim. Czyli dzisiaj koniec Waszych męczarni :--)

Z tego, co wiem, dalsze odcinki nie są nawet w fazie produkcji. Więc jeśli dzisiaj naród rzuci jednogłośnie DYLEMATOM, MÓWIMY STANOWCZE: NIE! ten festiwal żenady (nie mam na myśli TYLKO serialu, ale również większość wulgarnych, idiotycznych i po prostu debilnych wypowiedzi) się ZAKOŃCZY!

O 2 epizodzie gdzieś już pisałem - tym razem było lepiej, o oczko z 1 punktu na 2 w skali do 10. Pisałem też, że to żadna tam jaskółka, która wiosnę czyni, ale jeśli tendencja zwyżkowa się utrzyma, to dzisiaj dostaniemy jeszcze lepszy (UWAGA! JA NIE PISZĘ DOBRY! JA PISZĘ LEPSZY!:--) odcinek. Ergo, od epizodu 10, będzie to już serial genialny... Of course, dalsze odcinki nie powstaną - a w myśl zasady, czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, jakoś mi nie będzie smutno, jeśli hipotetycznego doskonałego odcinka 10 nie obejrzę ;--)

To był żart!

Dobra, godziny nas dzielą od końca serialu. Szybko zleciało :--) Nie jestem z tych, co są całkiem na NIE, ale powiem szczerze: "Dylematu 5" mogłoby nie powstać i wszystkim by się lepiej żyło i tak dalej, i tak dalej...

Do zobaczenia po "Dylematu 5" 1x03 "Biznes" :--)

ocenił(a) serial na 1
Karikus

Warchoł to ty? Nie rób sobie jaj.

ocenił(a) serial na 10
pink_power

Haha co za pytanie:DDDDDDDDDD Rozbiłes mnie totalnie. Mam nokaut:DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Karikus

Nie rozumiem Was (niektórych)
Za jakiś czas będzie 25-lecie serialu Alternatywy 4,
TVP zrealizowała 3 pilotowe odcinki kontynuacji tego kultowego serialu,
Serialu jakże ważnego dla każdego praktycznie Polaka,
Serialu który w sposób genialny ukazywał rzeczywistość tamtych lat
Serialu ponadczasowego...

TVP podeszła do tego zadania lekceważąco.
Prawdopodobnie w ogóle się nie przygotowali do realizacji tego projektu.
Czy mieli chociaż przygotowany SCENARIUSZ, czy ktoś to wcześniej czytał ?
Chyba nie!
Czy zatrudnili reżysera, który mógłby sprostać temu zadaniu, który dawałby nadzieje.... tak zatrudnili AKTORA jako reżysera!!!
Muzyka, czy ktoś w ogóle stworzył muzykę do tego filmu ???
O efektach nie wspominam...

MAMY PRAWO UPOMINAĆ SIE O TO ABY TAKI SERIAL JAK ALTERNATYWY 4 MIAŁ GODNEGO NASTĘPCE przez szacunek dla pierwowzoru..
I nic, kompletnie nic, nie usprawiedliwia tej totalnej klapy którą popełniła TVP...
W tym przypadku to powinien być film najmniej dobry/b.dobry 8/10 i w górę.. Przecież mamy dobrych scenarzystów i reżyserów.
BŁĄD, ZLEKCEWAŻENIE DZIEŁA, ZLEKCEWAŻENIE WIDZA.. to są rzeczy niewybaczalne, które popełniła niestety TVP
Mam gdzieś większość polskich seriali ostatnich lat, są po prostu żenujące, ale tym razem to co innego.
kontynuacja ALTERNATYW miała być co najmniej dobra i TYLE.
A to co niektórzy w tej dyskusji robią ( np. żenujący pan Karikus ) czyli próbują doszukiwać się jednostkowych elementów średnio śmiesznych w tym serialu jest poniżej krytyki.
Skoro to są WASZE oczekiwania to GRATULUJĘ
3 sceny średnio śmieszne na 1godz. ocena wzrasta do 3.3/10 to NAPRAWDĘ GODNA KONTYNUACJA !!!!
Jeśli będą takie głosy jak karikusa któremu wystarczy popatrzeć na pałętających sie bez celu dawnych bohaterów serialu, i dlatego staje w jego obronie,
to ten jak i wszystkie przyszłe seriale bedą taki właśnie "wygórowany" poziom reprezentować

MAM NADZIEJE, ŻE GŁOSY KRYTYKI DOTRĄ DO PRODUCENTÓW I NA 25-LECIE ALTERNATYW NASTĄPI REHABILITACJA!!!

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 3
asureus

Na początek, takie motto...
- Czy pani zauważyła, jakie ja zasłony powiesiłem?
- No, te... zielone.
- Właśnie. A pani powiesiła żółte z brązowym. Jak to teraz wygląda? (...)Jak gówno w lesie. I ja się na to nie zgadzam.

Podpisuję się pod apelem! I śp. Pan Bareja, i jego cudowny serial zasługują na coś ZNACZNIE lepszego. Proponuję zapomnieć o tych trzech odcinkach i zabrać się do rzeczy całkiem od nowa.
Bez wprowadzania niewiarygodnych dziwactw scenariuszowych w rodzaju nowej żony dźwigowego...
Z jakimkolwiek pomysłem na to, co się z tymi ludźmi mogło stać w "nowej" Polsce...
Z normalną muzyką, a nie chałturą w stylu "Siekiera, motyka, piłka, szklanka..." I jeszcze te Sokoły (dwie zwrotki!) pod koniec pierwszego odcinka. Brrr...
Ze zdjęciami które nie wyglądają jak film z wesela, kręcony przez szwagra kamerą z Media Markt.

Tyle że to wymaga pomysłu, serca i szacunku dla widza. Jeśli TVP na to nie stać, to może jakiś inny producent się podejmie?

Dałem Dylematowi spory kredyt zaufania, choć od początku wiadomo było, że robić kontynuację Alternatyw to jak tłumaczyć Monty Pythona po Beksińskim... (btw, ukłony dla p. Gałązki-Salamon!). Z każdą minutą topniał on w tempie, w jakim Balcerek otwierał drzwi na tzw. "pasówkie". Gdzieś w połowie drugiego odcinka odpadłem (mniej więcej po wejściu nowej-starej Miećki...)

@Karikus - wiesz, podziwiam Cię za konsekwencję, z jaką starasz się przekonać nas, że Dylemat nie jest taki zły, pomimo inwektyw, jakimi Cię tu niektórzy obrzucają... ale, uwierz mi, bronisz przegranej sprawy. Dobre momenty trafiają się prawie w każdym serialu, tu też były, ale całość wygląda ponuro. Taki własnie nastrój miałem oglądając Dylemat.

ocenił(a) serial na 10
carpyook

Ja takze usmiechalem sie tylko w pewnych momentach, choc calosc kiedy juz obejrzalem wszystkie 3 odcinki wyglada rzeczywiscie malo ciekawie.. ale coz zrobi, skoro ponoc ma sie to wszystko kreci dalej?

ocenił(a) serial na 1
Karikus

Poprostu poziom tej prodkucji telewizyjnej (celowo nie używam innego określenia) jest wprost proporcjonalny do poziomu dyskusji oraz gustu jego zwolenników

ocenił(a) serial na 10
rogaczpospolity

Sadzac po Twojej ksywce, na pewno poziom ten z pewnoscia jest duzo wyzszy od Ciebie samego:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 1
Karikus

Graczykowie, czyli Buła i spóła 10/10
Szklana pułapka 4.0 10/10

I wszystko jasne.