PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Zapomniana przez wielu tragiczna postać, kolejna ofiara politycznych gierek. Bycie kobietą na dworze Tudorów, jakkolwiek powiązaną z sukcesją do tronu dawało marne szanse na dożycie trzydziestki...

kingagutkowska

Z tego co wiem została ścięta, ponieważ jej ojciec dołączył do rebeliantów, sama nie zrobiła nic złego..

ocenił(a) serial na 10
adelajda_beck

Nic oprócz przejęcia korony angielskiej przed Marią Tudor, w świetle prawa nastepną w sukcesji zaraz po małym Edwardzie. Nie wiem czy to takie "nic".

ocenił(a) serial na 10
PacificPrincess

Radzę obejrzec film z Heleną Boham Carter w roli jane o tytule Lady Jane.
Polecam!
Mało znana historia, ale na końcówce płakałam. Jest nawet słynny jej egzekucji, możecie zerknąc. Scenka na obrazie, gdzie pomaga jej ten bodajże biskup, gdy zaczęła panikowac, była naprawdę.

ladyanna_filmweb

Bardzo dobry film, również polecam, H. Bonham Carter fenomenalna..

kingagutkowska

Film jest świetny również polecam płakałam praktycznie cały czas :) Po prostu idealny film o miłości i dwojgu ludzi którzy chcieli zmienić świat .... ^^ Trochę może niezgodny z faktami bo małżonkowie z tego co czytałam nie przepadali za sobą ....

PacificPrincess

Cóż, została do tego zmuszona. Rodzice (w szczególności mamusia) sprali ją by zmusić najpierw do małżeństwa, później przejęcia korony.
Jej młodsza siostra to inna sprawa. Ona do Tower trafiła za to, że głosiła się sukcesorką Elżbiety I, oraz wyszła za mąż bez zgody królowej i parlamentu. Choć do szewskiej pasji królową zapewne doprowadziło to, że Katarzyna Grey urodziła dwóch synów. Jednego w więzieniu.
Ale fakt, na dworze Tudorów niebezpiecznie było się szczycić królewską krwią. Obie córki króla Henryka VIII żyły w ciągłym strachu, choć tylko Elżbieta trafiła do Tower.

ocenił(a) serial na 8
Raven_86

To były czasy! Biedny człowiek żył w głodzie, a ten z królewskiego dworu żył w strachu - w każdej chwili mógł trafić do Tower i na szafot. Okropność! Ale film o Lady Jane - przepiękny!

IrenaSz

Jeśli chodzi o biednych, to cóż, kolorowo nie mieli. Ot choćby Pielgrzymka Łaski. Kto zapłacił życiem za udział w niej? Biedacy, bo możni się wykupili. W większości.