PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37304
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Słyszałem o tym serialu już jakiś czas temu jednak dopiero ostatnio zacząłem go oglądać i bardzo przyjemnie mi się ogląda z względu na moje zainteresowanie historią. Jeśli moglibyście drodzy filmwebowicze zasugerować serial o podobnym klimacie i rozmachu to byłbym wdzięczny.

michu1990_fw

Rodzina Borgiów ma podobny klimat i myślę, że Ci się spodoba.

ocenił(a) serial na 10
pietrox2

RB to bardzo podobny serial do Tudorów, no tylko, że w Borgiach jest mowa o rodzinie Papieżu i dzieje się to we Włoszech w XV wieku bodajże. No a przede wszystkim wyprodukowane przez Showtime ;)
Co do innych seriali w podobnym klimacie to już raczej nie, a przynajmniej ja nie znam. To zależy czy interesuje Ciebie tylko XVI wiek i to Anglia czy tak ogólnie wszystkie seriale związane z historią?

marita_09

Ogólnie powiem że interesuje się historią jednak troszkę mniej współczesna co do państw nie mam obiekcji może być polska lub jakakolwiek inna.

ocenił(a) serial na 10
michu1990_fw

To jest jeszcze serial "Rzym" ale to już o ile się nie mylę to Starożytność (nie wiem czy fajny bo szczerze nie oglądałam) i z tego co wiem to "Gra o tron" lub "Walka o tron". Tyle na razie pamiętam

marita_09

"Gra o tron" to jednak serial fantasy, a nie historyczny, co nie zmienia, że jest świetny i też go polecam :)

ocenił(a) serial na 10
pietrox2

A być może ;) Nie oglądałam tylko coś tam słyszałam, także skojarzyłam ;)

ocenił(a) serial na 10
michu1990_fw

John Adams ciekawy polecam

michu1990_fw

Filary Ziemi - ogólnie niezły, Rzym - bardzo dobry, niestety skończyło sie na dwóch sezonach, Julius Caesar z 2002 też godny polecenia, choć to tylko mini serial 2 czy trzy odcinki,Rodzina Borgiów ma świetny klimat, wciąga niemal od razu. Czarna żmija - powalający scenariusz, ale tylko dla fanów brytyjskiego poczucia humoru.

kingagutkowska

jest jeszcze " Królowa Bona" :)

Wiatrak99

Zapowiada się interesująco. Na pewno obejrzę. Ostatnio natknęłam się na "Magnificent Century" - Imperium Otomańskie, losy Sulejmana Wspaniałego...ciekawy, niestety turecka produkcja bez polskiej wersji językowej.

ocenił(a) serial na 8
kingagutkowska

Wiem, że już prawie trzy lata minęły od twojego ostatniego postu, ale jeśli jesteś zainteresowana to Magnificent Century leci teraz na TVP 1 pod tytułem Wspaniałe Stulecie.

ocenił(a) serial na 9
michu1990_fw

Polecam również Białą Królową. Bardzo ciekawy serial opowiadający o losach króla Edwarda IV i Henryka Tudora.

paula1798

Reign - nastoletnia Maria Stuart, z nutką fantasy, polecam

ocenił(a) serial na 10
michu1990_fw

Ja polecam ci serial "Wersal. Prawo krwi" o królu Francji Ludwiku XIV. Jest równie genialny jak "Dynastia Tudorów".