Słyszałem o tym serialu już jakiś czas temu jednak dopiero ostatnio zacząłem go oglądać i bardzo przyjemnie mi się ogląda z względu na moje zainteresowanie historią. Jeśli moglibyście drodzy filmwebowicze zasugerować serial o podobnym klimacie i rozmachu to byłbym wdzięczny.
RB to bardzo podobny serial do Tudorów, no tylko, że w Borgiach jest mowa o rodzinie Papieżu i dzieje się to we Włoszech w XV wieku bodajże. No a przede wszystkim wyprodukowane przez Showtime ;)
Co do innych seriali w podobnym klimacie to już raczej nie, a przynajmniej ja nie znam. To zależy czy interesuje Ciebie tylko XVI wiek i to Anglia czy tak ogólnie wszystkie seriale związane z historią?
Ogólnie powiem że interesuje się historią jednak troszkę mniej współczesna co do państw nie mam obiekcji może być polska lub jakakolwiek inna.
To jest jeszcze serial "Rzym" ale to już o ile się nie mylę to Starożytność (nie wiem czy fajny bo szczerze nie oglądałam) i z tego co wiem to "Gra o tron" lub "Walka o tron". Tyle na razie pamiętam
"Gra o tron" to jednak serial fantasy, a nie historyczny, co nie zmienia, że jest świetny i też go polecam :)
Filary Ziemi - ogólnie niezły, Rzym - bardzo dobry, niestety skończyło sie na dwóch sezonach, Julius Caesar z 2002 też godny polecenia, choć to tylko mini serial 2 czy trzy odcinki,Rodzina Borgiów ma świetny klimat, wciąga niemal od razu. Czarna żmija - powalający scenariusz, ale tylko dla fanów brytyjskiego poczucia humoru.
Zapowiada się interesująco. Na pewno obejrzę. Ostatnio natknęłam się na "Magnificent Century" - Imperium Otomańskie, losy Sulejmana Wspaniałego...ciekawy, niestety turecka produkcja bez polskiej wersji językowej.
Wiem, że już prawie trzy lata minęły od twojego ostatniego postu, ale jeśli jesteś zainteresowana to Magnificent Century leci teraz na TVP 1 pod tytułem Wspaniałe Stulecie.
Polecam również Białą Królową. Bardzo ciekawy serial opowiadający o losach króla Edwarda IV i Henryka Tudora.