Jestem mocno rozczarowany serialem. Dużo niepotrzebnych scen i za bardzo skupili się na scenach łóżkowych. Na dodatek co sezon znikała jakaś postać, a za jej miejsce pojawiała się kolejna, tak po prostu..Bardzo dziwne. Na duży plus gra aktorska Meyersa. Jeden pewny wniosek można wyciągnąć z tego serialu. Król Henryk był kompletnym idiotą, strasznie impulsywnym człowiekiem i lubił straszne paskudy. Nie wiem jak wyglądał w rzeczywistości, ale podejrzewam, że sam był nie lepszy. Szkoda było tej Jane Seymour, bo nie dosyć, że piękna, to jeszcze bardzo miła. Potem zakochał się w jakiejś młodej okropnie brzydkiej dziewczynce. Gust miał nietypowy. Zostało mi parę odcinków. Mimo, że serial bardzo przeciętny, to jestem ciekaw co się jeszcze wydarzy. Oby ta Katarzyna Howad szybko zginęła.
Czy dużo nie potrzebnych scen? Wątpię. Każda była istotna. Każda sytuacja wynikała z danej sceny. Nie sądzisz że 38 odcinków jak na panowanie Henryka w latach 1520-48 ( bo ok. tego roku jest ukazane)nie jest za mało, jak na ogrom wydarzeń? Sama ekskomunika mogłaby spokojnie zająć o wiele wiele więcej. Nie wspomnę o wątkach ze siostrami Henryka ( których niestety nie ma w serialu ukazayach, jest jedynie Małgorzata jako połączenie dwóch sióstr) Sceny łóżkowe? Niestety ale XVI wiek opierał się na seksie, no bo przecież dążono do tego aby i mieć męskiego potomka oraz się zabawić. Znikała jakaś postać ponieważ zwyczajnie ginęli.
1 sezon: Wolsey
2 sezon: Katarzyna Aragońska zm. 1536 r. i Anna Boleyn w 1536 r.
3 sezon: Jane Seymour 1537 r. i Thomas Cromwell 1540 r.
4 sezon: Katarzyna Howard 1542 r. no i sam Henryk VIII 1548 r.
Są to zwyczajnie fakty historyczne, więc raczej nie mogli ich zmienić. Jak wygldąał Henryk VIII? Sprawdź w internecie, za pewne będziesz zaskoczony jak na prawdę wyglądał Henryk VIII.
W tym problem, że w tak krótkim serialu skupili się na scenach łóżkowych zamiast pokazywać szerzej jakieś ciekawsze wydarzenia. Przy okazji widać, że serial nie posiadał dużego budżetu, bo sceny walki były krótkie. Mnie bardziej by interesowały wątki polityki zagranicznej Anglii, wątek ekskomuniki, etc. Za mało tutaj ciekawych intryg, jak np. w serialu Rzym.
Co do znikających postaci. Wspomniałaś o tych głównych postaciach, a mnie chodzi o te poboczne, które nagle znikały, jak choćby ten szpieg z opaską na oczy.
Nie zapominajmy, że sezon 3 miał tylko 8 odcinków ponieważ JRM nie dał rady grać dalej z powodu nadużywania alkoholu.
Chodzi Tobie o Sir Franics'a Bryan'a? Faktycznie, niektóre postaci znikały. Mnie najbardziej zastanawiało zniknięcie sir Anthonego Kniverta z 1 sezonu, przecież On i Henryk w serialu żyli w bardzo dobrych relacjach.
Mnie nie podobały się tylko niektóre wątki w serialu, a w szczególności te które zostały pominięte i to w rażący sposób.