PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37301
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

THOMAS CROMWELL

ocenił(a) serial na 10

Zdecydowanie najlepsza postać w serialu. Genialny James Frain. Sceny jego upadku, jak i sama
egzekucja były dla mnie bardzo wstrząsające i mimo sympatii do gromadki Brandona i spółki
znienawidziłam ich w tym właśnie momencie.

ocenił(a) serial na 9
ka_and

Owszem, bardzo interesująca postać i przekonująca. Frain idealnie wcielił się w Cromwella. Mimo, że nie był święty i działał dość rygorystycznie, ciekawił swoją osobą do samego końca. Na równi postawiłbym też Sama Neill'a odtwórcę doskonałej roli kardynała Wolsey'a jak i samego Jonathana Rhys Meyers'a, który po mistrzowsku zagrał króla Henryka.

ocenił(a) serial na 10
kamil_morawski1

Nic dodać, nic ująć :)

ocenił(a) serial na 8
ka_and

Tak! Genialna postać, genialnie zagrana. Mój NUMBER ONE z Tudorów :) Tym bardziej, że serial zaczęłam oglądać po przeczytaniu "W komnatach Wolf Hall" Hilary Mantel. Rewelacyjna książka, choć spojrzenie na niektóre postaci całkiem inne niż w serialu...

ocenił(a) serial na 10
teeaanka

Scena śmierci, co prawda została zmieniona, nie była TAK dramatyczna w rzeczywistości. ;) O ile dobrze pamiętam to Lady Bryant tak właśnie konała przez zapijaczonego kata...

Gatiniusha

przepraszam a co to za jedna?

ocenił(a) serial na 10
eowine

Przepraszam, moja pomyłka...otóż - lady Bryan była to guwernantka Mary oraz Elizabeth, ale kobietą, która zginęła w tak tragicznej egzekucji, a której egzekucją zainspirowano się przy scenie egzekucji Cromwella była Margaret Pole - matka Reginalda Pole. Kto to Reginald Pole, to chyba wiesz?

Gatiniusha

Tak, córka Isabel Neville i Georga of York. (czy to ich wnuczka???)

Z tego co jednak czytałam nie była to wina kata a jej. Podobno dostała ataku histerii i bardzo się szarpała bo nie chciała tak umierać.
Moim zdaniem to nie chodziło tu o Annę Boleyn... ale o wyżynanie całego rodu Yorków.

potem to spotkało ród Boleyn i Howardów. (tylko Mary przetrwała bo urodziła syna). A z Yorków przetrwała tylko matka Henryka 8 bo urodziła dwóch synów... i...(prawdopodobnie to moja teoria z nastoletniej zazdrości otruła Królową Annę Neville - żonę Richarda III).