PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37313
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Czytam ksiazke pt. Rubaszny krol Hal. Kilka watkow mie meczy, np. serialowa Malgorzata bierze potajemnie slub z Charlsem Brandonem i Henryk tego nie akceptuje. Wkurza sie na Brandona i potem go przymuje, kiedy Brandon wygrywa z nim na reke. W ksiazce jest watek, ze Henryk popiera ich slub i daje im zgoda ( pomijajac ze to nie byla Malgorzata tylko Maria).
Kolejny to Kardynal Wolsey w serialu jest pokazany (wedlug mnie) jako zly czlowiek. W ksiazce chociaz na samym pocztaku jest ukazany jako postac, ktora pomaga ubogim i jest dobry. No chyba ze w serialu tez tak jest a ja inaczej to odczulam.
Nastepny to w The Tudors jest przyjazd Henryka do Francji i popisanie traktatu z Francja a czytalam w ze on tez spotykal sie z Karolem z Hiszpanii, poniewaz oby dwoch chieli miec z niego sprzymiezenca. I jest scena kiedy Henryk wkurza sie na Karola, bo on wszystko wychwala itd i wyzywa go na pojedynek, to byly zapasy czy cos a w ksiazce jest ze Henryk milo powiedzial ze go wyzywa i przegral ale nic nie bylo ze chce zerwac pakt z Francja.
CZy ktos zna moze jeszcze jakies? Bo ja na razie jestem w polowie ksiazki :)

Marita09

książka, film i prawdziwa historia to są trzy różne sprawy. W książce jest dużo fantazjii autora, film opowiada bardzo lużno historię . Ani jedno, ani drugie nie jest zgodne z historią. Ale taka juz ich uroda i dzieki temu fajnie sie czyta i oglada

ocenił(a) serial na 10
hb36

Masz rację. Serial "The Tudor" powalił mnie na kolana :)

Marita09

Co do Marii to ważniejsza jest chyba ta różnica, że była żoną króla Francji, a nie Portugalii, który zmarł 3 miesiące, a nie 3 dni po ślubie. Do kolekcji różnic - Wolsey nie popełnił samobójstwa, lecz zmarł wskutek choroby podczas drogi do Londynu.

ocenił(a) serial na 10
Agi_i_Mis

Szkoda, że w Tudorach jest tylko jedna siostra Henryka.

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Super by było Marita jak była jeszcze druga siostra Henia,prawdziwa Małgorzata,królowa Szkocji,krewna rodziny Stuartów,która objęła tron Anglii po śmierci Elżbiety Tudor.Właśnie zastanawiam się dlaczego stworzyli postać jednej siostry Henryka?Może było by za dużo wątków w serialu?Jak dla mnie było by ciekawie,gdyby wystąpiło całe rodzeństwo Henryka...oczywiście oprócz Artura,który zmarł wcześniej.

Jak będziecie znać jakieś tytuły książek o Marii Tudor,najmłodszej siostry Henryka to będę wniebowzięta;*...tak ją polubiłam w Tudorach;) i z tego co juz przeczytałam o niej to była bardzo dobrą i ciekawą postacią...i do tego jeszcze ta jej romantyczna historia milości z Brandonem;]...mam nadzieję,że ktoś napisał o niej książkę...

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Będę musiała Tara poszukać książek o Marii, siostrze Henryka ;) ale jak jakieś znajdę to od razu napiszę Ci :)

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Maria nie "objęła" tronu angielskiego po śmierci Elżbiety :)

ocenił(a) serial na 10
Naamah

W drodze ścisłości...napisałam,że Małgorzata to krewna rodziny Stuartów,która objęła tron angielski...Rodzina Stuartów objęła tron,nie Małgorzata!Małgorzata była z nimi spokrewniona!Źle mnie zrozumiano;/