PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10055573}

Dzikość

Untamed
2025 -
6,6 16 tys. ocen
6,6 10 1 16314
5,7 6 krytyków
Dzikość
powrót do forum serialu Dzikość

Dzikość to serial, który zaskoczył mnie swoim klimatem, nie tylko fabularnie, ale przede wszystkim wizualnie. Akcja osadzona wśród majestatycznych krajobrazów parku Yosemite robi ogromne wrażenie. Zdjęcia są przepiękne, natura gra tu niemal równorzędną rolę z bohaterami. Mimo że historia zahacza o wątek śmierci dziecka i rodzinnej traumy, to serial nie jest przytłaczający. Przeciwnie, pełen jest pozytywnych, ciepłych postaci, które równoważą ciężar opowieści. Świetne aktorstwo, dobrze prowadzona narracja i przyjemne tempo sprawiają, że ogląda się go z dużą przyjemnością. Dla mnie to jedna z przyjemniejszych niespodzianek ostatnich miesięcy. Zdecydowanie polecam, to jedna z lepszych realizacji tego roku

mariusz_sikorski

Chyba oglądaliśmy dwa różne seriale. Na plus wyraziste postacie, piękne krajobrazy. Na minus przesadna wielowątkowość ... ale przede wszystkim mega dołujący klimat. Nie wiem, jak o historii dziewczyny bitej przez ojczyma, wykorzystywanej przez partnera dla którego szmugluje narkotyki, trzymanej w piwnicy przez bogobojną rodzinę, której jeden podszywany brat przypomina sobie o niej dla nagrody, a drugi ćpa i całkiem o niej nie pamięta, która ostatecznie zostaje postrzelona przez ojca i popełnia samobójstwo można napisać, że nie jest przytłaczający. Przecież do śmierci dziecka ze zleceniem dla weterana-zabójcy w tle nawet nie doszedłem. Tu za każdą postacią idzie dramatyczna historia, a wiele z nich jest wręcz dopisanych na siłę z uwagi na podkreśloną wielowątkowość. Jak masz słaby czas w życiu to nie oglądaj tej produkcji. Ona nie jest zła - tak z 6-7 na 10 jak dla mnie, ale czerń i smoła leje się tutaj gęsto.

ocenił(a) serial na 9
Amon1023

Rzeczywiście, masz sporo racji, serial porusza trudne tematy i w tle dzieje się sporo cierpienia. Ale mimo tego ja odebrałem go inaczej. Dla mnie na pierwszy plan wysuwa się historia głównego bohatera, jego wewnętrzna przemiana i relacje z otaczającymi go ludźmi, Zgadzam się, że pobocznych wątków jest dużo, może nawe, ale dla mnie nie zdominowały one opowieści. A dzięki zdjęciom, muzyce i kilku ciepłym postaciom – całość nie była dla mnie aż tak przytłaczająca. Wręcz przeciwnie, dała mi trochę oddechu i refleksji, zamiast tylko przygnębienia. To chyba też kwestia tego, z czym się rezonuje w danym momencie.

ocenił(a) serial na 9
Amon1023

Rzeczywiście, masz sporo racji, serial porusza trudne tematy i w tle dzieje się sporo cierpienia. Ale mimo tego ja odebrałem go inaczej. Dla mnie na pierwszy plan wysuwa się historia głównego bohatera, jego wewnętrzna przemiana i relacje z otaczającymi go ludźmi, Zgadzam się, że pobocznych wątków jest dużo, ale dla mnie nie zdominowały one opowieści. A dzięki zdjęciom, muzyce i kilku ciepłym postaciom, jak jego partnerka z pracy, całość nie była dla mnie aż tak przytłaczająca. Wręcz przeciwnie, dała mi trochę oddechu i refleksji, zamiast tylko przygnębienia. To chyba też kwestia tego, z czym się rezonuje w danym momencie.

mariusz_sikorski

Mi też ten serial wyjątkowo się podobał. Może historia milczącego sprawiedliwego nie jest odkrywcza, ale pokazanie niezwyciężonej chęci życia mimo tych wszystkich bolesnych przeciwności - napełnia nadzieją. Zwłaszcza jeśli można się z tym identyfikować. Przyroda gra tu na równi z bohaterami, co również jest urzekające. Bardzo udany seans - i o dziwo jakościowy serial w szambie Netflixa. Czasem taki niepozorny średniak potrafi dać więcej radości z oglądania niż zapowiadane na hity popularne tytuły.

ocenił(a) serial na 8
Amon1023

„Podszywany brat przypomina sobie o niej dla nagrody”? Widzę że uważnie nie oglądałeś. Bardzo fajnie ukazana rodzinna trauma po stracie dziecka i próby przetrawienia tego i życia dalej. Pomimo natłoku szamba netflixowego cieszę się że ta platforma potrafi rzadko bo rzadko ale jednak zaskakiwać ciekawymi produkcjami. Ja ten miniserial pykłem w jeden dzień i aż się boję drugiego sezonu czy zdołają utrzymać poziom.

ocenił(a) serial na 5
Amon1023

W pełni się zgadzam , a to tylko wierzchołek góry lodowej , bo za każdym z bohaterów ciągnie się jakaś tragedia. Mnie potwornie zdołował

Amon1023

"o historii dziewczyny bitej przez ojczyma, wykorzystywanej przez partnera dla którego szmugluje narkotyki, trzymanej w piwnicy przez bogobojną rodzinę, której jeden podszywany brat przypomina sobie o niej dla nagrody, a drugi ćpa i całkiem o niej nie pamięta, która ostatecznie zostaje postrzelona przez ojca i popełnia samobójstwo (...)" Cóż, życie. Ale twórcy mieli naprawdę fajny pomysł, żeby skontrastować tak ciężką historię z pięknym, sielskim klimatem.