PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104069}

Fala zbrodni

2003 - 2008
7,2 22 tys. ocen
7,2 10 1 21756
8,5 4 krytyków
Fala zbrodni
powrót do forum serialu Fala zbrodni

Wam naprawdę się podoba ten serial? Ja rozumiem, że są różne gusta. Ja na przykład uwielbiam Oficera, ale czy możecie mi spokojnie wytłumaczyć jakie są plusy tego serialu? Bo ja ich jakoś nie potrafię znaleźć. Obejrzałem 18 pierwszych odcinków i dalej już nie dam rady... :/

ocenił(a) serial na 7
Michael_1610

Ciekawa fabuła, dobry wątek mafijny, dobra obsada i gra aktorska (moim zdaniem znacznie lepsza niż np. w "Oficerze", którego też lubię), kilka wyrazistych postaci(Czarna, Rafalski, Siergiej, Bakajev - zwłaszcza gangsterzy są świetni, Kmieciak z "Pitbulla" w porównaniu z nimi to złodziej batoników ze szkolnego sklepiku). Czarna, świetnie zagrana przez Dygantową to moim zdaniem najbardziej wyrazista postać policjantki w polskich serialach kryminalnych, "Władek" z "Pitbulla" się przy niej kryje, o Aldonie czy Ali z "Oficerów" nie wspominając. Minusem są na pewno "zamerykanizowane" warunki pracy głównych bohaterów, co rzeczywiście ma niewiele wspólnego z realizmem oraz niepotrzebne wątki miłosne.

Ogólnie rzecz biorąc nie jest to najlepszy polski serial kryminalny, "Glina" i "Pitbull" są dużo lepsze, ale na pewno jest dobry, choć trochę kiczowaty. Poza oczywiście dwoma ostatnimi sezonami, które rzeczywiście są gniotami.

ocenił(a) serial na 1
bardzo_niedobry_ludz

No jakoś dociągnąłem do końca. Serial ma swoje plusy i minusy. Faktycznie - zdecydowanie na plus ruskie bandziory i akcje AT. Kilka fajnych postaci - zwłaszcza Rafalski (choć najbardziej realistyczny Francuz i Gadziński ;)), co za tym idzie momentami zaskakująco dobrze napisane dialogi ;) Minusem jest jednak brak "tego czegoś" i mimo wszystko nudnawa fabuła. Pod koniec serialu szlag mnie już trafiał jak patrzyłem na rozterki Szajby i jego skwaszoną gębę...

Michael_1610

ja lubie zarówno i jedno i drugie tzn. ) i Falę ZBrodni. Z czego z Oficera pierwszą serię, bo oficerzy to totalna pomyłka, jedyne co dobre to tylko rola Granda, a trzecia seria jakoś mi nie przypadła do gustu, ale było lepiej niż w oficerach :), a Falę Zbrodni pierwsze 3 sezony bo dlaszych już nie mialam sily oglądać, a po śmierci Siergieja to już nie był ten sam serial...

użytkownik usunięty
Tari

Ja lubiłem ten serial, kiedy mafia Siergiejska rządziła, potem to nie to samo i zaprzestałem oglądania.

Michael_1610

W serialu jest jak w zyciu jedynie trochę mniej brutalności, ale tylko trochę. Wszędzie korupcja, policja słobaopłacalna i bierze kase skąd tylko się da... Ja serial zacząłem oglądać 5 lat temu, ale nie skończyłem i teraz mam już wszystkie odcinki 5 serii i czekam na 6, ale nie wierze, że powstanie. Co do Oficera to genialny polski serial jeden znielicznych tak dobrych.