PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534068}

Filary Ziemi

The Pillars of the Earth
2010
7,7 17 tys. ocen
7,7 10 1 17394
4,8 4 krytyków
Filary Ziemi
powrót do forum serialu Filary Ziemi

właśnie kończę oglądać, no niestety, chaos, wiele rzeczy jest zmyślonych, przeinaczonych... Tak więc mam mieszane uczucia, aczkolwiek poświęciłam cały dzisiejszy dzień na 8 odcinków.
Ekranizacje mają to do siebie, że się różnią od oryginału, ale bywają lepsze i gorsze.
Ta jest znośna. Ale lepiej przeczytać najpierw książkę, jest nieprawdopodobna, zresztą, Follet jest genialnym pisarzem, polecam również inne tytuły ;)

ocenił(a) serial na 7
busia24

Książką piękna. Piękna! Mega się wk... jak skończyłam drugi tom. Szukałam podobny jego książek, ale reszta to już raczej tematyka wojny światowej.. A szkoda :/

NathiSrati

Ken Follet napisał dalsze losy katedry w kingsbridge. Książka "Świat bez końca" opisuje wydarzenia 200lat po wydarzeniach w "filarach ziemi". Znów ukazana jest walka o władzę , bezlitosny opat , próby odzyskania tytułu szlacheckiego , wątki miłosne a wszystko na tle szalejącej zarazy. Znów jednym z głównych bohaterów jest budowniczy ( Merthin - też rudowłosy) , znów coś będzie robione przy katedrze ( ale tego nie zdradzę) . Świetna książka polecam

ocenił(a) serial na 7
mafal

Dzięki ! Pół mojej rodziny się ucieszy, bo też czytali Filary ;)

mafal

wiem o tym, ale na razie muszę przeczytać jego 6 innych książek, które udało mi się zakupić- bagatela- za całe 10 zł na allegro ;) są równie dobre, choć tematyka już nieco inna, ale kunszt literacki mnie powala :)

busia24

Zgadzam się z tobą , jego kunszt literacki jest wielki. Losy bohaterów są tak barwne , że książki czyta się jednym tchem . Z mojej perspektywy polecam "Młot Edenu" , książka również pasjonująca. Ten pisarz tak opisuje bohaterów , że człowiek często utożsamia się z na pewno jednym z nich. Ostatnio dorwałem książkę " Niebezpieczna Fortuna" mam nadzieje , że będzie również interesująca. Jeśli chodzi o ekranizacje , to mi osobiście bardzo się podobała , chociaż może niektóre sceny bym pominął. A wiesz , że w odcinku ostatnim wystąpił sam Follet. Grał kupca , który okazał się rodziną Jacka we Francji. Sam Follet kiedyś wspomniał , że mimo iż napisał tyle wojennych książek , to za dzieło swego życia uważa właśnie " Filary Ziemi" :)

mafal

kończę "Człowieka z Petersburga", następny w kolejce tytuł: "Klucz do Rebeki" ;) , potem "Uciekinier", "Wejść między lwy", "Na skrzydłach orłów" i "Lot nad oceanem", zanim dotrę do wskazanych przez Ciebie, pewnie jeszcze trochę czasu upłynie, ale nie omieszkam, no, chyba, że gdzieś mi wpadną przypadkiem w ręce ;) Na pewno na deser zostawiam sobie "Świat bez końca"... ;)

busia24

Wiesz , gdzieś ostatnio na filmwebie przeczytałem , że za rok ma być ekranizacja "Świata bez końca" . To by była dobra wiadomość. Szczerze mówiąc Folletem zainteresowałem się dopiero gdy przeczytałem "Filary ziemi". Raczej pasjonuję się średniowieczem niż II wojną światową. Lecz po przeczytaniu paru jego książek , chyba się skuszę na tematykę wojenną. Po prostu wątki , które rozwija i kreacje bohaterów są cudowne.

mafal

zabawne, ponieważ ja podobnie :) dostałam Filary Ziemi na gwiazdkę chyba 3 lata temu, ale przeczytałam dopiero niedawno, w połowie tego roku. Od tego się zaczęło... Jestem ciekawa tematyki, trochę się obawiam, ale czasami to, co wydaje się nie wchodzić w zakres zainteresowań może być tak przedstawione, że z chęcią i ogromną ciekawością się chłonie...

busia24

Wiesz , gdzieś ostatnio na filmwebie przeczytałem , że za rok ma być ekranizacja "Świata bez końca" . To by była dobra wiadomość. Szczerze mówiąc Folletem zainteresowałem się dopiero gdy przeczytałem "Filary ziemi". Raczej pasjonuję się średniowieczem niż II wojną światową. Lecz po przeczytaniu paru jego książek , chyba się skuszę na tematykę wojenną. Po prostu wątki , które rozwija i kreacje bohaterów są cudowne.

ocenił(a) serial na 7
mafal

Ekranizacja "Świata bez końca"?? Suuuper! :)

NathiSrati

N filmwebie na razie "Świat bez końca" jest pod tytułem " World Without End". Na razie jest tylko obsada. Ale może pojawi się coś więcej

ocenił(a) serial na 7
mafal

No ja wczoraj znalazlam w necie nawet oficjalna stronkę filmu z fotami i bardzo krotkimi (wstawkami?) do filmików z serialu. Serial zrobi wrażenie na pewno :) Już się nie mogę doczekac! tak jak i "Hobbita" Jacksona :]

NathiSrati

Też widziałem stronkę. Film zapowiada się zadowalająco. Też czekam na "Hobbita" :). Ogólnie przepadam za "Władcą Pierścieni". Nawet czytałem książkę. I jak to bywa parę rzeczy w filmie było pominiętych, parę lepszych niż w książce. Hobbita w prawdzie nie czytałem , ale myślę , że to będzie świetny film. Ogólnie podziwiam Tolkiena, wykreować taki świat , stworzyć język elfów. Właśnie dzisiaj czytałem V tom "Królów przeklętych" ( świetny cykl) i tam była adnotacja ,że budowe wieży Tower w Londynie rozpoczął mnich Gandolf ( czyżby zbieg okoliczności może Tolkien sugerował się tym imieniem)

ocenił(a) serial na 7
mafal

Takie książki to wspaniała odskocznia od świata codziennego :) Ojj dużo bym dała, aby móc zamieszkać w takim zielonym miejscu jak Shire - taki domek w ziemi super sprawa! Może kiedyś wygram w totka i wybiorę się do Nowej Zelandii. Książka, film, ścieżka dźwiękowa bardzo klimatyczna, pamiętam jak w gimnazjum uczyłam się przy tej pięknej nutce. O książce o której wspominasz nie słyszałam - warta uwagi mówisz? :)

NathiSrati

Ja to miałem Hopla na punkcie Władcy Pierścieni w liceum. Cykl "Królowie przeklęci" składa się z 7 książek ( w sumie krótkich 300-400 stron) opowiada historie Francji w XIV wieku. O ile Filary Ziemi czy tez Świat bez Końca Folleta skupiaja się na zwykłych ludziach , to Królowie przeklęci skolei na samych królach Francji. Wszystko zaczyna się od tego , że wielki mistrz zakonu Templariuszy paląc się na stosie rzuca klątwe na Filipa IV Pięknego ( Król Francji) i jego potomków. Książka opisuje dworskie intrygi , królobójstwa, wybór papieża ( trwający 2 lat !), pogrążanie sie Francji w chaosie. Książka jest napisana przejrzystym , fajnym językiem , nie stricte historycznym, są normalne dialogi . Wszystkie postacie w książce istniały naprawdę. Kolejni królowie umierają w dziwnych okolicznościach. To wszystko naprawdę się wydarzyło. Osobiście podobał mi sie szczegółowy opis koronacji. Naprawdę polecam . Dużo sie rozpisałem , ale jestem pod wrażeniem tego cyklu. Napisał go Maurice Druon w latach 60-tych, teraz sa wznowienia ( bardzo ładne okładki) . Bardzo polecam. Przesyłam stronę na której jest prawie wszystko o tym cyklu ( nie ma tylko 2 ostatnich książek)
http://www.krolowieprzekleci.pl/
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
mafal

A dzięki, po opisie myślę, że mnie zainteresuje. Sprawdzałam już na Allegro, są książeczki są. Znajdę w pdf'ie, żeby przeczytac dosłownie kilka stron i ew zamówię. Jeszcze raz dzięki. A słyszałeś o Legendach Drizzta? Coś mi sie kiedyś obiło o uszy.

NathiSrati

Właśnie je sprawdziłem w internecie. Cykl 13 książek. Dzięki za informacje. Teraz muszę skończyć Królów przeklętych, a później zabieram się za rodzinę Borgiów. Aha, odnośnie wykreowanych światów, może czytałaś Mroczną Wieże Stephena Kinga?

ocenił(a) serial na 7
mafal

A wiedziałeś, że jest serial na podstawie książki? Gérard Depardieu tam gra :)

NathiSrati

Tak wiem, lecz go nie ogladałem :)

mafal

Jak dla mnie "Świat bez końca" to trochę rozczarowanie. Filarom do pięt (no, może do kolan) nie dorasta.

ocenił(a) serial na 7
mafal

No proszę - dzięki za wskazówki- ruszam do biblioteki .

ocenił(a) serial na 1
busia24

Znośna? jeśli czytałaś książkę to jesteś bardzo łaskawa, mnie na taką szlachetną ocenę nie stać. Szmira? tak, niewypał? tak, coś naprawdę kiepsko zrobionego? po trzykroć tak. Follet napisał książkę piękną, wzruszającą i wartą przeczytania. Wierzę, że film ma prawo do zmian i nie musi być taki jak pierwowzór, ale zmiany, nie powinny psuć historii, a te są rujnujące... są bolesnym zgrzytem i nie tylko niczego nie wnoszą, wręcz psują odbiór.

Neferubiti

nie powstrzymasz kina przed ekranizacjami powieści, ja nie podchodzę już do tego tak jak dawniej, bo ekranizacja PRZEDWIOŚNIA wiele lat temu była po stokroć gorsza, wtedy koncepcja reżyserska naprawdę mnie załamała...