hmm właśnie przed chwilą zobaczyłam reklamę inaczej nie wiedziałabym, że taki serial dzisiaj bd.. Może obejrzę, zobaczę czy warto ;D
Właśnie, chyba w ostatniej chwili zmienili program, przynajmniej gazeta "papierowa" się nie wyrobiła. Obejrzę, czyniąc wyjątek od "czytania najpierw".
Miłego wieczoru przed telewizorem ;)
właśnie też w gazecie mam że coś innego o tej porze leci na programie FW tez nie ma wzmianki o tym.. dobrze, że reklamy nie przeoczyłam :D chociaż czy dobrze to przekonam się wieczorem :D
też mam zamiar pooglądać. ;) To się przekonamy, czy warto za niedługo czy warto! ;D
dzięki matix755 !! Mówiłam o tym serialu wczoraj koleżance i dziś innej, wchodzę na FB a tu cudowne info, że będzie wt tv :D Kilka telefonów i teraz wszyscy zainteresowani siedzą przed telewizorami :D
właśnie oglądam :) uwielbiam filmy kostiumowe, historyczne, zawsze nastrajają mnie do nadrabiania zaległości z historii. A może zna ktoś jakąś stronę/blog/forum fanów takich filmów? Miłego seansu
Po 1 odcinku czuję pewien niedosyt ale mam wrażenie że się rozkręci. Piękna muzyka dodatkowo dobrze oddane <tak mi się wydaje> realia. Dużo ciekawych postaci. Jest co śledzić!
Obejrzałam tylko 10 min ;( nie wiedziałam, ze taki fajny serial dziś jest. Dużo straciłam jak na pierwszy odcinek? kiedy będą następne, jutro? czy za tydzien?
przejrzałam program na cały tydzień na wp i z niego wynika, że kolejny odc bd za tydzień. Powtórek raczej nie przewidują, co najmniej nie w najbliższym tygodniu.
Wydaje mi się, że pierwszy odcinek jest bardzo ważny do obejrzenia, bo potem troszkę trudno może przyjść zrozumienie fabuły.
Ja także przed chwilą obejrzałam pierwszy odcinek i bardzo mi się podobał. Z pewnością będę oglądała kolejne:)
I podoba mi się to, że to w miarę normalny historyczny serial - bez magii wszędzie dookoła ;) Jestem ciekawa jak dalej rozwinie się akcja. Na razie nie znając fabuły książek, pozytywnie odbieram ten serial :]
macie może coś podobnego do polecenia? Oglądam jeszcze Grę o tron i także mi się niesamowicie podoba :)
Jeśli mam ci coś polecić to "Miecz prawdy" tam co prawda już zaczyna się zabawa z magią :D, ale naprawdę fajne fantasty.
P.S: Miecz został nakręcony na podstawie dwóch pierwszych części sagi Terry'ego Goodkinda ;P
Tak zrobiono dwa sezony na podstawie dwóch pierwszych części i stwierdzono, iż nie ma sensu robić następnego, choć szkoda ;(
Póki co było ciekawie , pytanie jak się to ma do pierwowzoru literackiego. Póki co ubawiłam mnie konwencja rodem z gier zm PS3- jeśli chodzi o bryzgi krwi mordowanych.
Nastawiona jestem pozytywnie , co będzie dalej - przekonam się, a może uda mi się zdobyć ksiażkę.
po prostu się nudziłam oglądając. Lubię takie seriale, ciekawy pomysł dlatego będę kontynuowała oglądanie tego serialu. Myślę że w kolejnych odcinkach będzie lepiej.
Walka o tron w Anglii w XII w. Doskonała rola biskupa Waleriana (czarny charakter), który walczy jedynie o własny interes wykorzystując religię dla własnej korzyści, z drugiej strony czysty jak łza opat (którego Walerian pragnie unicestwić), który pragnie budowy wielkiej świątyni dla ludzi i próbuje uzyskać zgodę władcy, co utrudnia mu biskup. Z drugiej strony widzimy złą rodzinę Hammleigh, która pragnie za wszelką cenę odzyskać szlachectwo, mająca na sumieniu wiele krwi. Księżną Maud próbującą odzyskac władzę dla swojej rodziny i opętanego króla Stefana, który ma szumy w głowie, któremu wróżbita przepowiedział klęskę za sprawą złotowłosego chłopaka, jednego z bohaterów którzy budują kościół. Do tego jeszcze kilka innych postaci takich jak jego matka - uznawana za czarownicę, potrafiąca przepowiadać przeszłość, Aliena - , której ojca zgładzili i odebrali jej rodzinie majątek rzekomo za zdradę króla. Jej brat próbuje odzyskać pieniądze i należny honor walcząc u boku króla. Jeszcze kilka innych postaci. Zaskakujący zwrot akcji u wielu bohaterów a także doskonałe zakończenie. Opis nieco chaotyczny niemniej jednak gorąca polecam. Serial ma swój klimat, może właśnie dlatego, że zakończono go na jednej serii i szczerze dużo bardziej podobał mi się od Gry o tron - choć ta również mi się podobała. Zachęcam do obejrzenia serialu w internecie bądź ściągnąć bo ciężko jest czekać tydzień na każdą pojedynczą cześć w TV.
W papierowych programach telewizyjnych nie ma o serialu wzmianki już drugi tydzień!!! Dowiedziałem się o nim dzisiaj przez przypadek, pierwszy odcinek już straciłem. Trochę dziwne że TVP nie interesuje się promocją bardzo dobrego serialu emitowanego na swojej antenie (od co najmniej 2 tygodni powinni o tym trąbić, nie interesuje ich też jak ich program przedstawiany jest w prasie z której czerpie informacje ogromna większość widzów).
Obejrzałaś drugi odcinek a już oceniłaś serial. Od oceniania odcinków jest specjalna opcja a oceniać po 1/4 serialu to nieco dziwne.
Jestem fanem Kenna Folleta i szczerze powiem ze serial jest straszny! Tzn jakbym nie czytal ksiazki pewnie by mi sie podobal ale po przeczytaniu ksiazki film wypada blado. Jest cala masa pozmyslanych watkow, przeinaczonych faktow lub niespojnych z fabula. Np. to ze ojciec Jacka byl na tym statku dowiadujemy sie dopiero na koncu, nie zostal spalony tylko powieszony na poczatku ksiazki (i nie odcieli mu jezyka), Jack nie rzezbil zadnego posagu Adolphusa, Alfred nie zeznawal przeciw Ellen, Johny osiem pensow nie byl zadnym bandyta ktory sie nawrocil tylko zwyklym nowicjuszem a dziecko znalazl brat Philipa - Francis, Jonathan (dziecko - syn Toma) pierwsze lata zycia spedzil razem z Philpem nie w Kingsbrige ale w klasztorze Jana z Lasu, Ellen co prawda nasikala na stol mnichom ale nie dzgnela Walerana...ojj mozna tak wymieniac i wymieniac a to dopiero dwa odcinki. Az sie boje co bedzie dalej!
skoro dostal nagrode za scenariusz adaptowany jest adaptacja, podobnie jak np. Wladca Pierscieni - jest adaptacja ale sa fakty ktore nie maja miejsca w ksiazce. Ogolnie serial jest niezly i ogladam ale jako ktos kto czytal dwa razy ksiazke jestem zaskoczony tak WIELKIMI ostepstwami od pierwowzoru
Kurczę widzę tu parę postów od kobiet, nie wiedziałem że interesuje ich mogło by się wydawać stricte męski serial, fajnie. Chcę poznać taką kobietę. BTW dzięki za SERIAL, będę miał co robić.
Mało który film/serial na podstawie ksiażki oddaje książkę. Trzeba sie z tym pogodzić i pooglądać z ciekawości jak ktoś inny przedstawia wydarzenia. Adaptacja Władcy też mnie rozczarowała, więc przestałam się juz tym po prostu przejmować.
Szarlej, w którym miejscu on jest tak bardzo męski? Raczej babski, biorac pod uwagę silne role kobiet, heh (tak jak lubię, ha :] )
PS. jak nie zaliczę jutro egzaminu, to zgłosze się ze skargą do twórców serialu :D
ja mam taki problem, oglądając nie mogę skupić się. i pogubiłam totalnie wątki ;x (co mi się nie zdarza)
więc stwierdzam że serial taki sobie, skoro nie potrafi wciągnąć
oczywiście będę go dalej oglądać, jeśli będzie lepszy to ocenę podwyższę, albo i zniżę... ;P
a zresztą po ilu mam oceniać skoro jest ich nie wiele? yep
Po siedmiu powiem, że bardzo mi się podoba. Zaryzykowałem ocenę. Może ósmy nie będzie tak znacząco odbiegał od pozostałych, bym musiał ją zmieniać? Bardzo solidną ósemkę dałem :)
Kolega chce być złośliwy? ;) Ja chciałem być tylko zabawny, nie chciałem kolegi obrazić. Ocena po 7/8 serialu mimo niedoskonałości wydaje się lepszą od tej po 1/4 (czy 2/8 jak kto woli). Jeśli kolega dobrze się bawił przez tą 1/4 mogę zaryzykować gwarancję, że kolejne trzy części też nie sprawią mu zawodu. Spoilerować nie zamierzam.