PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534068}

Filary Ziemi

The Pillars of the Earth
2010
7,7 17 tys. ocen
7,7 10 1 17397
4,8 4 krytyków
Filary Ziemi
powrót do forum serialu Filary Ziemi

Pierwszy odcinek

ocenił(a) serial na 8

Uczucia mam mieszane, po tandemie Scott spodziewałam się czegoś więcej ...
Mam wrażenie jakbym oglądała serial BBC z lat 70, 80-tych, na dodatek średniowiecze w jakiejś współczesnej aż łopatologicznej wersji ...położona gładź :D
Żeby się czasem widz nie przestraszył ...

A na dodatek aktorstwem przyświeca tylko Sutherland, większość recytuje ...

To wrażenie po pierwszym odcinku ... może dalej będzie wstrząsająco i będę musiała odszczekać ...

ocenił(a) serial na 10
pinks

OgldaŁam pierwszy odcinek i muszę przyznać, że serial mnie wciągnął. Moze dlatego że jestem fanką gatunku i historii, ale też z powofu znakomitych aktorów - Rufus Sewell,Ian McShane,Sutherland.
Muzyka - skomponował ją Trevor Morris,który stworzył soundtrack do Dynastii Tudorów, jest wiele wspólnych melodii, i czasami mam wrażenie że oglądam The Tudors :D

użytkownik usunięty
PoeticDreams

Ja już jestem po drugim odcinku i muszę powiedzieć, że oczekiwałam czegoś więcej. Aczkolwiek zarazem serial bardzo mnie wciągnął, głównie ze względu, że kocham dramaty historyczne i kostiumowe, żadnego nie mogę sobie odpuścić.

Również dostrzegłam, a raczej dosłyszałam bardzo podobne ścieżki dźwiękowe do tych z The Tudors, ale to nawet dobrze, miło przypomnieć sobie ten wspaniały serial jakim jest The Tudors ;).

ocenił(a) serial na 8
pinks

Rzym ani Tudorowie to to nie jest, ale w sumie całkiem fajnie się to ogląda (jestem po 3 odcinkach).

ocenił(a) serial na 10
kanex71

Ja tez juz obejrzalam 3 odcinki i przyznaję,że serial jest dobry, chociaż zdecydowanie daleko mu do hitowej Dynastii Tudorów. Ale ja podobnie jak Mercedes, jestem fanką historyzcznych i kostiumowych filmów a więc oczywiście będę oglądać dalej.
A może ktoś mógłby polecić jeszcze jakieś seriale lub filmy historyczne warte obejrzenia?

ocenił(a) serial na 8
PoeticDreams

obie wersje Lwa w zimie ... nie mogę się zdecydować która lepsza bo w obu świetna obsada- Henryk II to :P
I Henryk VIII - tę wersję z Heleną Bohnam Carter ...
co by tu jeszcze, co ....

ocenił(a) serial na 8
pinks

zależy jaka epoka się najbardziej podoba :) Ciało i krew :P

ocenił(a) serial na 9
pinks

wlasnie zaliczylem 4 epizod. Z ksiazka to juz nie za wiele ma wspolnego ( sam Ken Follett dal blogoslawienstwo na zmiany w tresci - jak sie mozna domyslic)- mimo to rzeczywiscie oglada sie niezle a opowiesc wciaga takze ze wzgledu na fakt ze tak naprawde nie wiadomo co bedzie dalej...

ocenił(a) serial na 8
jarek.tyrka

właśnie mnie nurtowało czego temu brakuje ale tak, macie rację jak się porówna do Tudorów to jest lektura szkolna :P
drugi odcinek tez taki se mi się wydał, przy czym nawet Sutherland już nie błyszczał ...
niczego nie odszczekam więc ale na pewno obejrzę ile się da :P
muzyka świetna to prawda ... nie wiem czy nie najlepsza ze wszystkiego ...
i tak mnie denerwuje, ze ONI WSZYSCY TACY DOMYCI!!!

pinks

A jakie ząbki mają:). Widocznie dawniej dobrych kowali w Anglii mieli.

pinks

a ja w sumie nie jestem fanem tego typu filmów ale ... podoba mi się, taka przerwa, odskocznia od teraźniejszego świata i nawet wciąga... czytałem że w sumie ma być 8 odcinków, cztery za nami... jednym słowem serial daje radę :)

ocenił(a) serial na 9
mrbox

gdzie to aktualnie oglądacie? obejrzałam do 6 odcinka, i nie mogą znaleźć 7 i 8, bardzo proszę o pomoc

ocenił(a) serial na 9
gorzatka_2

ups... ale ze mnie gapa... przecież dopiero polecą... spojrzałam że 8 odcinków ale nie spojrzałam na daty, myślałąm że jak serial z 2009, to premiera już dawno była...
przy okazji.... SUPER się oglądało te 6 odcinków... uwielbiam takie klimaty...

gorzatka_2

na chomiku juz ktos ma 7 i 8 odcinek , co prawda dopiero sciagam serial wiec niewiem jak to jest z jakościa ale calosc jest tyle ,ze bez lektora z napisami polskimi , :)

ocenił(a) serial na 8
Misti

HAU HAU!!!
niniejszym odszczekuję ...
właśnie obejrzałam odc. 8 i jestem pod wielkim wrażeniem ...
niechby pokazali na polskiej tv gdzieś ...