PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694518}

Flash

The Flash
2014 - 2023
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 45388
6,1 11 krytyków
Flash
powrót do forum serialu Flash

Finał mid seson. Flash mierzy się z zabójcą swojej matki i arcywrogiem: Reverse Flashem aka. Professor Zoom. Jak wam się podobał?
Ps. Dla przypomnienia: The Flash powraca 20 stycznia z odcinkiem pt. "Revenge of the Rouges", w którym pojawi się Captain Cold i Heat Wave.

ocenił(a) serial na 7
BluRay2012

haha 48 minut opóźnienia :) a jak tobie się podobał??

ocenił(a) serial na 9
bzyczek881126

Dopiero będę ogladal jak wrócę z pracy, czyli mojej opini możesz się spodziewać po 18.

ocenił(a) serial na 8
BluRay2012

I jak?

BluRay2012

Wreszcie potwierdzone :D Wells jest odwróconym flashem :D grubo :D tylko jakim cudem był w 2 miejscach na raz. jest aż tak szybki?

ocenił(a) serial na 8
Laurenor

Pamiętasz, jak cisco mówił, że bariera fluktuuje? :)
Było pokazane na monitorze, że bariera jest niestabilna w miejscu, które oddzielało Wellsa od Zooma. Oko ludzkie nie wychwyci różnic, stąd brak Barry'ego w tej scenie. Nie chciał go tam Wells, więc można założyć, że całość akcji tam była przedstawieniem. Jak to się stało, że Wells leżał, gdy Barry wywiózł RF na powierzchnię? Flash ma maksymalną prędkość w okolicach 1000km/s, RF jest co najmnej kilka razy szybszy, więc podobnie mgół oszukać i jego przez ułamek sec, a potem zniknął z pola walki, potem tłumacząc to tym, że starał się dojść do ambulatorium o własnych siłach, a nikt tego nie zauważył.

Zoom jest na tyle szybki, że w skrajnych przypadkach potrafi podróżować w czasie, a top speed Flasha [zoom mial podobny] pozwalał na okrążenie Ziemi w mniej, niż minutę po równiku, no zależnie od przekazów.

ocenił(a) serial na 10
Lordnar

czyli mowisz ze byl na tyle szybki przeskakiwal zza bariery na krzeslo i prowadzil dialog ze soba? jak probuje to sobie wyobrazic to nie wierze... wstaje mowi ulamek sylaby siada ulamek sylaby i tak w kolko

ocenił(a) serial na 8
miszka92

Miał czas, żeby to przećwiczyć, bo to był po części jego plan. Nasze oko nie potrafi wychwycić skrajnie dużych szybkości, w pewnym momencie coś po prostu stanie się niewidzialne, a wskazówką są owe fluktuacje pola siłowego. RF stał dość normalnie, a mimo to pole nie było stabilne, stąd zakładam, że po prostu przechodził przez nie bardzo szybko. Jego prędność w przeciwieństwie do Flasha nie jest określona, więc spokojnie mógłby to zrobić. Co do podróży w czasie, to nie byłaby ona od tak możliwa, bo ograniczeniem jest sam Barry, który korzysta ze źródła energii Zooma [Speed Force], poniekąd jest do niego podłączony, stąd obaj od tak nie mogą podróżować w czasie. To takie ograniczenie, które sprawia, że zwiększając liczbę osób zdolnych do korzystania ze SF, każda z postaci lekko zwolni, bo musi dzielić energię z większą ilością osób, a podróż w czasie wymaga przekroczenia prędkości światła.

Nadal nie wiemy, czy Barry, który gonił Zooma wokół swojej matki żyje, jeżeli tak, to już wiadomo czemu RF nie może cofać się w czasie i łatać problemów znając przyszłość.

Lordnar

A to nie jest tak przypadkiem że RF jest Wellsem z przyszłości tylko starszym.Te fluktuacje to może jakaś energia łącząca doktorka z RF.

Lordnar

Póki co jest to chyba najlepsze wyjaśnienie :)

btw.:
"Nadal nie wiemy, czy Barry, który gonił Zooma wokół swojej matki żyje, jeżeli tak, to już wiadomo czemu RF nie może cofać się w czasie i łatać problemów znając przyszłość."
Możesz rozwinąć? Zakładasz, że Barry z przyszłości żyje? Tak z czystej ciekawości pytam ;)

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Myślę, że to byłby niezły cliffhanger, gdyby się okazało, że ten Barry z przyszłości odpowiedział wszystko swojemu ojcu, stąd ten nie był zaskoczony, że ten obecny może prawie załatwić człowieka w żółtym stroju. Trzy osoby korzystające ze Speed Force to już za dużo, by można podróżować w czasie. Co najważniejsze strój, który widzimy, jak wels zakłada na niego [zapomniałem nazwy, to urządzenie do podróżowania szybciej od światła] może być do wykorzystania w przyszłości. Taki dar od Eobarda dla Eobarda, który się dopiero narodzi, żeby ułatwić mu podróż do przeszłości. Dużo jest opcji.

Lordnar

Cholewa, bardziej zagmatwali niż dostarczyli odpowiedzi w odcinku.. xD Ostatni raz tak czułem się przy Lostach :D (chociaż mam nadzieję, że odpowiedzi we Flashu będą łatwiejsze w odbiorze xd)

ocenił(a) serial na 8
Lordnar

TO jakim cudem w komiksach może mimo ze jest z 10 osób z tą energią. (dobra wiem ze flash ma tam podobno własną(a to cwaniak)). TO jak zum się pojawia i wraca do siebie? (te osoby to między innym .flsh1,2,3 Zum, kit flash, impuls siostra implsa, jakiś 2 osoby, gość z motorem i śmierć(mają własną by mogła ich złapać))

ocenił(a) serial na 9
Lordnar

Bez sensu. Najbardziej prawdopodobne, że RF to Wells z przyszłości, albo Eddie z przyszłości :) Z drugiej strony po co tyle zachodu. Oryginalnie Reverse Flash był fanem Flasha, a zabijając matkę Barrego stworzył późniejszego Flasha. Trochę to nie ma sensu.

ocenił(a) serial na 8
harry_rabbit

Może jest ich 2?

ocenił(a) serial na 6
kirmarks

Sam wymyślałem różne teorie, ale tutaj chyba nie ma co kombinować. Wells po prostu podróżuje w czasie, i tak jak np w Powrocie do przyszłości dr Brown mógł porozmawiać ze swoją młodszą wersją, tak tutaj jeden może pobić drugiego. No i zarówno dr Wells jak i dr Brown sprawdzali skuteczność swoich czynów na gazecie z przyszłości :)

ocenił(a) serial na 8
BluRay2012

Odcinek bardzo dobry...
Wells ..trochę mnie przeraża ;D..no ale dobrze że nasze wątpliwości zostały juz rozwiane ..pozostaje czekać na rozwinięcie akcji do stycznia..dziś nic więcej nie jestem w stanie napisać ;D..

agueda0712

Zrobili podobny zabieg do tego z 'Arrow', gdzie na mid-season finale w poprzednich sezonach 'ktoś' był zawsze ujawniany. Widać, że spin-off :D

ocenił(a) serial na 10
BluRay2012

świetny odcinek, tego się nie spodziewał że dr Wells jest facetem w żółtym ale już trochę zagadka z serii "Kim jest dr Wells" została chociaż w po części rozwiązana, zastanawia mnie jeszcze jakim cudem był w dwóch miejscach naraz, może ten jego kombinezon jest zdalnie-sterowany. Nie wiem czy dobrze też zrozumiała ale Ciscko powiedział do ojca Iris że mogło być ich dwóch...

ocenił(a) serial na 10
Alex3412

Eddie będzie zapewne zwerbowany do roli drugiego Reverse-Flasha jak tylko się dowie, że Barry podkochuje się w Iris. Poza tym działają tutaj podróże w czasie, więc doktorek może sam się pobił?

ocenił(a) serial na 8
yerodinek

Eddie co najwyżej przyjmie pseudonim Cobalt Blue, sam nie powinien stać się RF, bo wtedy nie powstałby Eobard [Wells], czyli jego przodek.

ocenił(a) serial na 7
BluRay2012

Na końcu odcinka widac jak montuje jakieś urzadzenie na kostiumie więc raczej sterował kostiumem.No i ten kostium w perscieniu super odcinek

ocenił(a) serial na 8
lewandowski09

Montował urządzenie, które ukradł. Pozwoli mu ono poruszać się z prędkością światła. Strojem nie sterował, po prostu biegał na tyle szybko, że ludzkie oko tego nie wychwyciło, stąd fluktuacje pola siłowego w określonym miejscu [widać to na monitorze Cisco] :)

ocenił(a) serial na 7
Lordnar

No ale to już by musiał tak biegać od momentu w którym pojawił się na ekranie monitora w płapce w star labs ponieważ od tego momentu Wells jedzie do "siebie"? na wózku? Kurde trochę to jest zagmatwane i nie wiem jak opisać tę sytuację :P Ktoś skumał o co mi chodzi? :D

ocenił(a) serial na 8
ZuberP2M

Odpowiedzią może być Multiplex. W star labs potrafili odtworzyć jego "klona", a przy dobrych układach Wells mógłby stworzyć coś, co pomogłoby mu kontrolować taką postać. W takim wypadku mógłby być w dwuch miejscach na raz :)

ocenił(a) serial na 7
Lordnar

No to już jakoś sensowniej chyba brzmi bo wiesz choć nie wiadomo jakbyś był szybki to chyba ciężko samemu sobie wpierdziel dać :)

ocenił(a) serial na 7
Lordnar

Oglądałem odcinek drugi raz i rozkminiam dalej motyw z doktorkiem. Słowo Flash obaj (Wells i RF) wymawiają chyba tak samo, ale np. w momencie kiedy RF pobił Wellsa i wpadł Barry i zgarnął RF to doktor dalej leżał na swoim miejscu więc chyba RF i Wells to nie ta sama osoba. RF to chyba ktoś z inny, ale jakoś z doktorem powiązany.

Kurde nie wiem co mam myśleć już. Chyba trzeba przestać spiskować i tylko oglądać :P

ZuberP2M

"ale np. w momencie kiedy RF pobił Wellsa i wpadł Barry i zgarnął RF to doktor dalej leżał na swoim miejscu"
Możesz wskazać ok. której minuty, aż sam sobie zerknę :D

matiiii

Barry wpada w 33min 42sek

greet

Właśnie obadałem - ku*wa, to prawda! :O Wells leży jak byk! Wątpię, aby była to pomyłka montażystów czy coś. A więc odp. którą dostaliśmy w tym odcinku wcale nie jest taka oczywista - teoria BluRay'a dalej żywa: Wells współpracuje z prawdziwym Zoomem.. albo Barry to łajza i nie zauważył niczego <pól żartem pół serio xP>

Ale dalej to nie wyjaśnia tego, że Wells na koniec przemówił zmienionym głosem Zooma?!

ocenił(a) serial na 9
matiiii

a co jeżeli jest On Wally Westem , z innego wymiaru ? tego nie bierzemy pod uwagę , ewentualnie Garrickiem , pierwszym Flashem , kostium to we Flashpoint był dowcip RF, chodzi o zamianę strojów. Nie wprowadziliby dwóch RF , nie trzymało by się to kupy. Może Wells dał się pobić by RF (z innej rzeczywistości) nie wiedział kim on jest, trochę paradox jak w Star Trek(tym najnowszym)?
NAtomiast coraz bardziej mnie ciekawi czy próbkę z Elektroshockera Wells wykorzystał na RF, by go osłabić , pobrać jego SpeedForce by móc bardziej pomoc Barremu ?
co sądzicie?

Misialach21

W sumie wszystko możliwe. Problem w tym, że dopóki nie dostaniemy więcej danych w serialu nie możemy nic wykluczyć np. czy w serialu będą istnieć inne wymiary czy rozchodzi się jedynie o podróżowanie w czasie, bez mieszania widzom o wymiarach. Tego typu rzeczy. Póki co jedynie możemy obstawiać przy tej drugiej opcji z podróżami w czasie, ale czas przyniesie co jeszcze nam twórcy serialu zaserwują :)

ocenił(a) serial na 9
Misialach21

Albo z przyszłości. Wygląda na to, że twórcą marzy się Crisi on Infinite Earths, co sugeruje gazeta z przyszłości. Tylko nie wiem jakim cudem by to chcieli pokazać.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ja już miałem np taki pomysł że Reverse jest po prostu młodszym Wellsem. Albo raczej Wells jest starszym Reversem. I dlatego kostium jest ich obydwóch :p

Rozgdz

Ja już wymiękam przy tym serialu - TO jest coś, tyle dyskusji o różnych teoriach powstaje, kto z kim i dlaczego.. i wszystko za sprawą jednego kolesia w serialu! Super! :D

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No ba :P
Naprawdę się postarali :)

matiiii

a moze Wells sie sklonowal?? haha zart

matiiii

oryginalnie nie bylo zadnego Wellsa a reverseflashem/zoomem byl Thawne. tutaj fabule zmieniaja zeby nie ogladac dokladnie tego co bylo w komiksach. W domu Allenow byly 2 blyskawice, zapewne podczas walki w przyszlosci, juz w pelni kontorlujacy swoja moc zoom i flash przeniesli sie w przeszlosc gdzie zoom zabil matke flasha i dalej walczac wybiegli z domu przy okazji transportujac malego flasha kilka przecznic dalej. z flashem z przyszlosci niewiadomo co sie dzieje ale zoom juz sie pokazal i zapewne wspolpracuje z Wellsem ktory tworzy kostium. Wells nie bedzie zoomem, jak juz to tylko na chwile. Postac w zoltym kostiumie wykazala litosc nad eddiem co mozna zinterpretowac ze nie chcial skrzywdzic samego siebie mlodszego.

byc moze zabil flasha z przyszlosci i nie ma teraz jak wrocic do swojego czasu i chce zmotywowac bardziej barrego zeby ogarnal swoje moce co da szanse zoomowi na powrot do swojego czasu/wymiaru i miedzytym wszytskim pozostaje jecze sprawa zooma z terazniejszosci ktorym bedzie ten kto posiadzie kostium ktory juz dostal upragde do poruszania sie predkoscia swietlna ktora barry dopiero bedzie musial ogarnac.

dziag

W sumie racja :) A co sądzisz o tym zmienionym głosie Wellsa na koniec, gdzie mówi tak jak RF? Gdyby tego nie było łatwiej byłoby wszystko wyjaśnić (no może nie wszystko, ale byłoby łatwiej) a tutaj takie coś..

matiiii

jezeli weels nie jest RF to wlasnie czemu gadal innym glosem i mial pierscien RF?

pyrazginerz

W tym temacie padają teorię, że Wells może być 'drugim RF - wtedy zmiana głosu byłaby zmyłką bo też by to potrafił. Ale jak napisałem gdzieś wcześniej: tak zakręcili że nie wiem co o tym wszystkim myśleć :D

pyrazginerz

mi sie wydaje ze Weels jest Flashem z przyszlosci. niewiadomo z jakiej przyszlosci przybyli, jezeli maja taka technologie jaka tu pokazuja ze laczy sie z przyszloscia i oglada gazety itd, to moze to byc kilkaset lat pozniej co by sie zgadzalo z komiksami gdzie po smierci flasha rozni ludzie odzedziczaja jego moc i sa nowym flashem. w ost odcinku s01e09 gadal z panem w zoltym kostiumie jak by sie znali , bylo miedzy nimi polaczenie psujace bariere i to moze oznaczac ze mieli podobne moce ale nie koniecznie takie same, mogli to byc zoom i flash. Byc moze z jakiegospowodu Weels nie ma mocy po przegranej walce , zoom nie moze wrocic do swojego czasu bez niego, Allen nie ma jeszcze mocy takiej zeby moc wykonac podroz w czasie. hmmm tylko trzeba tez wziac pod uwage ze niektore fakty jakie my dostrzezemy, mogabyc poprostu bledem rezysera. Mowil glosem zmienionym. flash mogl tak robic, ale czy zoom mogl tak robic nie jestem pewny , ale jak juz to napweno nie bez kostiumu,a tu widac ze robii to bez kostiumu. blad rezysera czy specjalnie? nie weim co o tym myslec

ocenił(a) serial na 7
pyrazginerz

Mi się wydaje że Wells zabrał urządzenie do zmiany głosu Oliverowi, żeby się pobawić :P

ZuberP2M

Hahaha, dobreee xD

ocenił(a) serial na 7
ZuberP2M

Jeszcze jedna rzecz działa przeciw teorii, że RF i Wells to jedna osoba. Chodzi o fakt, że pułapka była w jakimś tam laboratorium i ono było zamknięte (widać to jak policja i dr Wells wchodzą tam pogadać z RF) i o ile RF może by zdążył być i przed ekranem kompa, a później wjeżdżać na wózku do pomieszczenia jak Wells, o tyle drzwi tak szybko by się nie otwierały i zamykały. Taka moja teoria, zdaje mi się, że powinno być ich dwóch.

sadam_pl

:D:D:D

ocenił(a) serial na 8
ZuberP2M

No i o to chodzi :P

ocenił(a) serial na 7
ZuberP2M

Było zdaje się dwóch Reverse-Flashów... jednym był Eobard Thawne (najprawdopodobniej spokrewniony z Eddiem Thawnem - narzeczonym Iris) innym z kolei był Hunter Zolomon. Co jeśli facetem w żółtym kostiumie był Thawne (dlatego nie skrzywdził Eddiego), a Wells jest Zolomonem (który został w komiksie ranny i sparaliżowany przez Gorillę Grodda więc też by pasowało.
Możemy mieć więc do czynienia z dwoma niezależnie istniejącymi Reverse-Flashami. Jednym, który aktualnie miesza w życiu Barryego, i drugim (Wellsem), który chce na przykład odzyskać swoje moce...
(Luka w mojej teorii jest taka, że nie wiem wtedy skąd Wells wziął urządenie, które skradł facet w żółtym kostiumie :D - czyli dosyć istotna ;) )

ocenił(a) serial na 8
Thorongil83

Podoba mi się Twoja teoria. Jest chyba najbardziej logiczna.
Lukę bardzo prosto wyjaśnić:
Wells zastawiając pułapkę mógł podmienić urządzenie na wyglądające identycznie, ale niedziałające.

Thorongil83

Też dobra teoria + dodać to, co Agness napisała o podmianie, jak najbardziej mogłaby się sprawdzić :)