PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=856226}

Fundacja

Foundation
2021 -
7,3 8,3 tys. ocen
7,3 10 1 8332
7,6 5 krytyków
Fundacja
powrót do forum serialu Fundacja

Za każdym razem jak jest film/serial mający swój pierwowzór w książce, to mamy zlot malkontentów, którym się nic nie podoba.
A to w książce było inaczej, a to czegoś nie pokazali, a to coś dodali, a to kobieta zagrała jakąś rolę zamiast mężczyzny (co z tego, że to był robot), a to czarnoskóry aktor się pojawił.
Oceniajcie serial, a nie to czy odzwierciedla 1:1 to co było w książce.
Ja rozumiem, że jednym się może podobać bardziej, a innym mniej, ale dawanie ocen 1-2 w tym przypadku to chyba przesada.
Jak dla mnie to nareszcie jakieś przyzwoite SF i odmiana od napierdzielanek w stylu Star Warsów czy Marvela. Jak komuś się podobały klimaty i tempo Diuny, to myślę, że i przy Fundacji nie odejdzie zawiedziony od telewizora.

ocenił(a) serial na 1
tesseract66

Nie za każdym razem, tylko w tych przypadkach, kiedy ekranizacja nie ma zbyt wiele wspólnego z tekstem.

A Fundacja Apple jest tutaj doskonałym przykładem, bo z Fundacji Asimova pozostały tam właściwie jedynie imiona i nazwy planet. Bo cała reszta to jakiś ponury żart ludzi, którzy chyba nie przeczytali książek, a jeśli nawet przeczytali, to nie zrozumieli.

ocenił(a) serial na 9
phoebe_Freja

No i co w związku z tym? Ani mnie to ziębi, ani parzy.
Nie traktuję tego serialu jako ekranizację powieści Asimova, tylko jako jakąś wizję reżysera bazującą na powieściach Asimova. Twórca wziął pewne schematy, wątki, bohaterów i stworzył coś nowego.
Traktuję książki jako osobny byt, a serial jako osobny i tak też oceniam. Każde z osobna.
Serio jak odetniesz się od książki, to uważasz, że ten serial zasługuje na ocenę 1?
Za samą rolę imperatora w wykonaniu Lee Pace'a warto podnieść ocenę.
Nie mówię, że jest to jakiś mega wybitny serial, ale naprawdę dobry kawałek kina SF.

Potem ktoś szuka serialu kierując się ocenami na Filmwebie i zobaczy, że jakieś gnioty Marvela pokroju Hawkey'a mają wyższą ocenę, bo w komentarzach ludzie się podniecają, że Adamczyk krzyknął dupa po polsku w którymś odcinku.

ocenił(a) serial na 1
tesseract66

Ok, mnie by to też nie parzyło, gdyby twórca wziął sobie tylko jakieś schematy i zrobił sobie z nimi, co wola. Byle tylko nie nazywał tego później "Fundacją", bo nazywając tak, żeruje jedynie na sławie nazwiska Asimova, lansując pod jego szyldem swoje własne bzdety.

ocenił(a) serial na 1
tesseract66

Co do tych Marveli to trochę się zgodzę. Ale Marveli ani oglądać ani komentować nie będę. Tego czegoś też bym nie komentowała i nie oceniała, gdyby twórcy nie mieli tyle tupetu, by nazywać swój produkt tytułem jednej z najsłyniejszych serii w histori SF.