Gabinet osobliwości Guillermo del Toro: Sezon 1 Gabinet osobliwości Guillermo del Toro sezon 1, odcinek 4

Gabinet osobliwości Guillermo del Toro | Outsiderka

The Outside 1h 4m
6,1 2,2 tys. ocen
6,1 10 1 2249
Gabinet osobliwości Guillermo del Toro
powrót do forum s1e4

Sama historia dość ciekawa, natomiast uważam, że początkowe słyszenie przez główną bohaterkę głosów w domu, rozmowy z postaciami w telewizorze i abstrakcyjność całej przemiany byłyby idealnym wprowadzeniem do ciekawszego zakończenia: cała przemiana była wytworem wyobraźni, wynikającym z choroby psychicznej głównej bohaterki. Ja dodałbym po finale odcinka dodatkowe sceny z flashbackami, które pokazywałyby, że po otrzymaniu na imprezie kremu bohaterka faktycznie dostała wysypki, faktycznie zamówiła dodatkowe kremy (po "rozmowie" z wyłączonym telewizorem), faktycznie dostała wysypki, mimo to stosując krem, który tylko pogarszał jej stan... faktycznie zabiła i wypchała męża... natomiast w momencie wypychania go przyjechała policja (z którą przecież jej mąż (funkcjonariusz) rozmawiał w momencie zabójstwa więc logiczne, że znając go, pojechaliby sprawdzić co się stało... i puenta: tę całą piękną scenę z osiągnięciem lepszego wyglądu i akceptacji "koleżanek" wyobraża sobie siedząc w stanie katatonii w jakimś zamkniętym ośrodku psychiatrycznym.

ocenił(a) serial na 5
karwo88

Ale przecież finał (jak i cały odcinek) można właśnie dowolnie interpretować. Gdyby wyjaśnili wszystko jak krowie na rowie, że to były tylko halucynacje dostalibyśmy dużo gorszy finał.

ocenił(a) serial na 7
karwo88

To właśnie to, że odcinek został zrobiony tak a nie inaczej doprowadziło do twojej interpretacji, a to chyba fajnie, nie?

ocenił(a) serial na 7
karwo88

Też mi tego brakowało. W sensie ja rozumiem, że otwarte zakończenie pozostawia możliwości własnej interpretacji, ale tu po prostu bez tego ma się wrażenie braku morału, który aż krzyczy przez cały odcinek.