Warto napisać maila do TVP (plyty@tvp.pl) w sprawie wydania reedycji soundtracku na CD bądź puszczenia materiału chociaż na streamingi.
Fajnie by było, gdyby wydano reedycję, ale powinna ona zawierać pełen (lub przynajmniej 90%) materiał muzyczny z dwóch pierwszych serii "Gliny", czyli oprócz tej muzyki, która ukazała się na limitowanej płycie CD lat 2004/05 powinny też się pojawić utwory, które się na niej nie ukazały czyli np. piękna smyczkowa aranżacja tematu Andrzeja, która pojawiła się choćby w scenie ucieczki Ewy Wasiak z domu dziecka; alternatywny temat skradania czy obławy antyterrorystów z drugiego sezonu, a także różne warianty utworów z limitowanej płyty, które pojawiły się w serialu, a na niej się nie znalazły. Mam nawet pewien pomysł na tracklistę takiego wydania... Jednak przykre jest to, że tak wyjątkowa muzyka jednego z lepszych polskich kompozytorów nie doczekała się przyzwoitego wydania w streamingach bądź na płytach CD w większym nakładzie (i nie mówię tu tylko o muzyce z "Gliny" ale i innych równie wyjątkowych pracach Michała Lorenca)... Może kiedyś to się zmieni...
Zgadzam się. Jedyne na co można liczyć to żenujące odpowiedzi od skyshowtime, że jeszcze może na dyskietce lub Winampie to wypuścić. Wydaję mi się, że TVP ma tu decydujący głos, mi na maila niestety nie odpisali choć z głównego zostałem przekierowany właśnie na powyższy. No cóż, może kiedyś się doczekamy... Mogliby puścić dwupłytowe wydanie teraz z przerobionymi motywami w tym sezonie, a nawet te rapsy francuskie załączyć co pojawiają się przy scenach z tą ekipą francuską.
Moja tracklista na rozszerzone, zreedytowane wydanie (będę się tu odnosić do promocyjnej płyty z lat 2000): 1. Glina (czołówka ale początek trochę wydłużony jak w jej II wariancie); 2. Zbrodnia (muzyka z końcówki odc. 2 czyli czołówka wariant II instrumental ale trochę dłuższy (tak jak w scenie gdy Gajewski i Banaś odnajdują szczątki pod koniec 2 odc. pierwszego sezonu i bez tych "strzałów" perkusyjnych a po tych instrumentalach wariant II z wokalizą już); 3. Ona; 4. Tunel (Tunel + Uwertura II); 5. Wieczór (można by tu dorzucić alternatywną wersję tematu Andrzeja ze sceny, gdy pod koniec odc. 12 uwalniali Zarębskiego z bagażnika samochodu); 6. Blues (utwór "Bal" + różne alternatywne wersje utworu "Blues", które były w serialu); 7. Mgła (trochę inaczej zrobione); 8. Pościg; 9. Przesłuchanie (np. z końcówki odc. 4 gdy zaczynano przesłuchiwać kapitana Stępnia); 10. Skradanie (np. ze scen gdy Gajewski wkradał się do siedziby sekty Czeskiego); 11. Miejsce zbrodni (Uwertura ale rozszerzona o alternatywne wersje z serialu); 12. Obława (muzyka akcyjna z drugiej serii); 13. Rozpacz (ta muzyka ze sceny ucieczki Ewy Wasiak); 14. Rozstanie; 15. Córka (na początku bez saksofonu a potem z saksem); 16. Andrzej
Oczywiście to tylko mój koncept...
Skyshowtime ogłosił jakiś konkurs, w którym można wygrać winyl z muzyką z nowego serialu. Mam nadzieję, że to nie jakaś turbo limitowana edycja, i że coś się na rynku pojawi
Faktycznie na swoim Instagramie dali takie ogłoszenie. Ciekawe jak to wyjdzie - może tak być, że ten winyl to taki przedsmak dla najwierniejszych fanów serialu, a potem wydadzą to też na CD lub w streamingach (oby). Ale jak to się mówi - pożyjemy, zobaczymy...
Niestety prowadzone przez nich sociale to jest dno. Na odpowiedź czy pojawi się soundtrack na CD i innych nośnikach, albo chociaż plakat do kupienia - odpowiedzieli, że nie zajmują się gadżetami, po czym robią konkurs na winyl i gramofon. TVP też nie odpisuje na maile, także marne szanse na wydanie tego.