PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=499087}

Gliniarze z Southland

Southland
2009 - 2013
8,1 2,7 tys. ocen
8,1 10 1 2741
Gliniarze z Southland
powrót do forum serialu Gliniarze z Southland

Jestem dopiero po 4 odcinkach, ale muszę przyznać, że jak na razie lekki zawód. Miałem ochotę na jakiś fajny policyjny serial, może i wątki policyjne nie są złe, coś tam się zaczyna dziać interesującego, jednak odpycha to, że drugie pół serialu to jakieś durne, nudne i naciągane wątki osobiste. Czy na prawdę większość takich seriali musi mieć masę wątków "rodzinnych" w tle? Nie mogą się po prostu skupić na tym, dlaczego oglądamy taki serial, czyli na wątkach kryminalnych? No i czy każdy policjant musi mieć jakąś dziwną historię? To nie ma w tej pracy normalnych osób? :) Ten ma jakąś siostrę, która jest jego córką, ten ma ojca gwałciciela i zabójce, ten coś, ta coś tam, wszystko to naciągane na siłę, nudne i głupie.

To jest ten pełny realizm, który miał być największym plusem serialu? Mam nadzieję, że to tylko taki bezmyślny sposób na szersze przedstawienie postaci i im dalej w las, tym mniej tego będzie. No bo jeśli nie, to nie wiem czy wytrzymam dalej oglądanie rozhisteryzowanych żon, durnych randek i innych wzruszających historii o siostrach-córkach :)

ocenił(a) serial na 9
snikers

większośc ogląda dla tych wAtków osobistych, a typowe policyjne to może Kojak, Colombo :) bez obrazy, po prostu nie ogladaj i już

ocenił(a) serial na 5
snikers

Ja tez szybko odpuscilem ten serial, mimo ze bardzo lubie policyjne. Watki osobiste dodaja uroku serialowi tego typu, ale nie jesli sa tak malo interesujace i slabo zagrane jak tutaj. Sprobuj The Wire lub The Shield np. z policyjnych seriali. Nie zawiedziesz sie.

M3fi100

nie powiedziałbym, że The Wire i Shield mają mniej wątków osobistych, ale też nie trzymałbym tych seriali obok siebie, The Wire to nie jest serial policyjny (kryminalny, tak, ale to równie dobrze jest dramat polityczny, społeczny, wszystko po trochu, zwłaszcza od 3 seonu), a The Shield nawet nie stara się udawać realizmu, tylko idzie momentami nawet w hardboiled

to wszystko seriale idące w inną stronę i takie łatwe zestawianie ich przeciwkosobie to trochę przestrzał

oczywiście Southland w temacie storytellingu nie jest tak dobre jak The Wire (bo mało co jest tak dobre), ale zestawiając go z 3/4 aktualnych niby-procedurali to naprawdę dobrze prowadzony serial, który stara się choć trochę brać przykład z tego co robiło Homicide kiedyś

snikers

Mi Southland, pod względem emocjonalnym, bardzo przypomina Six Feet Under, najlepszy w historii serial telewizyjny. W obu przypadkach nie wiedziałem co ze sobą zrobić po ostatniej scenie, choć nie ukrywam, że szok był większy przy Six Feet Under.

Co do Southland jeszcze, jest to BARDZO realistyczny serial także jeśli chodzi o tzw. akcję. Gwarantuję, że z każdym sezonem jest coraz mocniejszy. Polecam i proszę nie zniechęcać się kilkoma odcinkami, w przypadku The Wire dużo osób również odpuszczało serial, bo początek im nie pasował. Są to seriale bardzo nieprzewidywalne.