PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31919
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Ostatnie odcinki skłaniaja mnie do refleksji. Pokochałem ten serial od 1 odcinku gdy kończył się 1 i 2 sezon to śledziłem w internecie informacje na temat zdjęć z planów aby zaspokoić swoją ciekawość jak wyglada praca. Nadszedł moment kulminacyjny , dwa ostatnie odcinki. Rozpacz, łzy, poświęcenie , braterstwo krwi. Poprzez nienawiść kończąc na całkowitym oddaniu prawdziwych braci Cira i Gennego. W moim odczuciu Ciro odkupił swoje winy, pomógł bratu w odzyskaniu rodziny. Ruszając na jacht dwaj bracia nie wiedzieli ze szykują podstęp z którego jeden aby wróci. Ciro zachował się fenomenalnie, wziął wszystko na siebie i uratował Gennara przed śmiercią. Oboje nie mieli pola manewru bo otaczali ich uzbrojeni chłopcy z Forcelli. Jednak zrozumieli się bez słów z wielkim bólem , łzami , bezradnością Gennaro zrobił to na co Ciro nieuchronnie czekal. Pozwolił mu odejść do rodzinny. Fantastyczna scena z której można wiele wynieść refleksji. CiaCiro.

„Czy wierzysz w Boga ? W tego który wszystko widzi i wie ? Ja wierze. Gdy wróciłeś do Neapolu on wiedział , on wiedział , ze będziemy znów braćmi . On wszystko widzi i wie , wiedział , ze na końcu znajdziemy się razem na statku i wiedział , ze się poświecisz , bo prawdziwi bracia oddają za siebie życie i tylko on wie jak zakończy się ta historia’’.

YourMind

YourMind może i coś w tym jest, to prawda serial powinien oddawać jak najwięcej realiów działalności mafii ale jednak serial to nadal serial a nie film dokumentalny i scenarzyści powinni trzymać się jakichś zasad uwzględniając w tym wszystkim widza. We Włoszech również finał spotkał się z falą krytyki to nie jest tak że tylko tutaj nam się to nie podoba i tak sobie spekulujemy , Co komu po serialu czy filmie jak widz niezadowolony.

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Po pietro też tak mowili nie rozumiem takich przywiazan do bohatera na ktorego nie ma juz pomysłu bo bo tak poprowadzono serial .Widz zawsze bedzie niezadowolony bo wszystkim nie dogodzisz lepiej zeby trzymali sie wytyczonego planu dzieki ktoremu odniesli sukces czyli jedna wielka tragedie. Ja osobiscie ciekaw jestem dalej co bedzie sie działo w neapolu i dla mnie to mogli zabić wszystkich i wprowadzić nowe postacie.Bo ilez mozna ogladąc Ciro? Jak na siebie i tak udało mu sie być na szczycie zapłacił za to najwyzsza cene. Jakby nie został tragicznie zabity przez Gennara to i tak zapewne by odszedł na 'emeryture' tylko to nie pasowało by to tego serialu.Nie wiem jak wyobrazacie sobie dalsze prowadzenie tej postaci .Nie mam rodziny zabiłem zone i zabili mi corke ale mi przeszło i sobie znowu bede rzadził ?

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Co nie uwzgledniajacego widza jest w usmierceniu Ciro? Rozumiem Sherlok Holmes bez Sherloka np 2 sezony albo Dexter albo house of Cards gdzie Seriale opieraja się w 90%-95% na 1 postaci.
Zgadzam się to nie jest film dokumentalny, ani sensacyjny tylko bardzo mocny dramat gdzie głowne postacie koncza tragicznie .Z 3 głownych postaci pozostał Genny ktory tez musi zginac albo straci rodzine i zostanie sam jak palec i serial mozna zakonczyc wiedzac ze dalej Neapol bedzie jeszcze przez lata pograzony w wojnach mniejszych lub wiekszych. Zupełnie nie rozumiem waszej koncepcji ciagniecia serialu w stylu przygody Ciro i Gennego. Bez kompletnie nowych postaci i historii nie widze sensu robienia 5 sezonu bo serial tylko na tym ucierpi

YourMind

Wyczytać można wszędzie opinie na temat Cira jeśli śledzisz fora włoskie na temat Gomorry. Z tego co widzę to tylko ty nie widzisz sensu dalszych losów Gennego i Cira No , ale trzymamy się twojej koncepcji i liczę na scenariusz 4 sezonu od Ciebie :).

graziegomorra3

Kogo obchodzą inne seriale telewizyjne rozmawiając tu o Gomorze ? Skoro tak krytykujesz cała ta tu dyskusje i nie zgadasz się co z drugim komentarzem widać ze serial Ci się nie podoba. Preferujesz te które wymieniasz. Szanuje Twoje opinie ale trochę realizmu. Czytaj jeśli znasz włoski fora , artykuły na stronach włoskich poświęconych tematyce serialu. Nie zgadzam się z Twoja opinia i potwierdza się to ze jesteś w tych 20%.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Nie muszą nikogo obchodzić inne seriale ale kto je ogladał wie o czym mowie. Serial podoba mi sie mega a postać Ciro to tylko dla mnie mała cześć tego serialu.Nie wiem co to za włoskie fora ale Gomorra we włoszech jest tak popularna ,że połowa piszacych na tym forum to może być widownia jak u nas pierwszej miłosci gdzie beda plakać po swoim ulubionym bohaterze.
Ja piszę z punktu fana seriali i kina gangsterskiego.

YourMind

Ciro to tylko mała część tego serialu ? To ja nie wiem jak Ty oglądałeś ten serial chyba po łebkach albo już nie pamiętasz poprzednich sezonów. Ja rozumiem że nie wszystkim postac Cira przypadła do gustu i że niektorym obojetne jest jego odejscie z serialu ale bez przesady to jednak byla najgłówniejsza postac przeciez tak zostal wykreowany kazdy glupi by to zauwazyl, scenariusz jego postaci i gra aktorska robią swoje więc nie ma sie co dziwic ze ludzie tak reagują nie wystarczy napisac scenariusza i wziąc pierwszego lepszego aktora Marco d'amore to bardzo dobry aktor a na to tez zwraca się uwagę. Tu niechodzi tylko o scenariusz jego postaci.

asik1414

W serialu jest dużo dobrych aktorów ale moim zdaniem Marco D'amore swoją postać zagrał najlepiej

ocenił(a) serial na 10
asik1414

W sensie sukcesu serialu to mała cześć jak mowiłem wedlug mnie serial zachwyca przede wszystkim klimatem i muzyka do tego bardzo dobra gra aktorska nie tylko głownych postaci ale rowniez pobocznych no i ciekawy scenariusz.

A postacie głowne były 3 nie jedna nawet na forach pisali #team Ciro #Gennaro # Pietro. I padaja od najstarszego .

Nigdzie nie napisałem ,że Ciro to słabo zagrana postać wrecz przeciwnie ale taki był zamysł tworców zginał bo chciał uratować Gennara. Kompletnie nie rozumiem takiego narzekania nie chcecie to nie ogladajcie 4 sezonu bo nie bedzie Ciro. Ja z wielka ciekawoscia bede ogladał dalej co sie wydarzy i czy ostatnie wydarzenia wplyną na zachowanie Gennego. A zreszta niesmiertelny może przezyc tylko czy to nie zepsulo by serialu .

YourMind

Można było to trochę inaczej zinterpretować, tak to zabrzmiało. No wiadomo że sam Ciro to nie 100 % sukcesu serialu.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Ich historia dla mnie jest wyczerpana .Wzloty i upadki ,przyjazn ,zdrada, zabicie matki, Genny miał okazje go zabić potem konflikt z Ojcem,i znow poczatki "przyjazni" i w tym sezonie czesto było to pokazane jak Genny straszył Enza ze Ciro jest jak brat i jak mu cos sie stanie to wyrwie mu serce,pomoc w odzyskaniu rodziny no i w koncu poswiecenie się za Gennara. Oczywiste jest to,że nie beda zyli dlugo i szczęsliwie tylko wcześniej czy pozniej musza umrzeć .Do tego dochodzi cheć zrobienia głosnego finałowego odcinka.
Nie wyobrazam sobie nawet, ze sa jescze 4 sezony i w kołko Gennaro z Cirem sie zdradzaja i brataja...

YourMind

YourMind twierdzisz że nie widzisz sensu robienia kolejnych sezonów bez nowych postaci i historii. Zabrzmiało to tak jakbyś oglądał tylko trzeci sezon tego serialu bo przeciez caly czas od pierwszego sezonu poprzez dwa kolejne pojawiają się nowe postacie i nowe historie. W każdym sezonie dobywa obsady i to nie mało. Może Twoim zdaniem przy końcu kazdego sezonu scenariusz powinien ,,powystrzelać całą obsadę sezonu" żeby kolejny sezon miał całkiem nową ? heh. Mówta co chceta wątek Ciro to kopalnia tematów oraz dyskusji tutaj jak i na zagranicznych forach widocznie większość postrzega to troche inaczej.

asik1414

Ale oczywiście każdy ma prawo wyrażać swoją opinię ;)

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Chodziło mi raczej o kolejne po przyszłym 4 sezonie. Osobiscie chetnie bym mogł obejrzec ale dla całości serialu to już byłby duzy spadek poziomu.

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Podaj jakieś przykłady tych tematow do Ciro bo ja ich nie widze co najwyzej Spin off Gomorry o młodosci i poczatkach Immortale :p

YourMind

Możesz ciągnąć to tak w nieskończoność, ale nie przekonasz. Widz przyzwyczaja się do bohaterów, do postaci. Mogą być złe lub dobre, ale muszą być. Jak ich nie ma to nie ma serialu. Scenarzyści sami się podłożyli. I tego też nie zmienisz. Może gdyby te ostatnie 3 odcinki zostały inaczej przedstawione, nie byłoby tego zamieszania. Ale tam jest wpadka za wpadką. Brak logiki goni brak logiki. Dla mnie scenarzyści mocno zaminusowali. A co z tego wyniknie okaże się po wynikach oglądalności kolejnego sezonu.

PS
Odcinek 1 - Enzo i grupka przyjaciół zmieniają fryzury. Wydarzenie pokazują na fb i insta. Gimnazjalistki szaleją, oglądalność sięga szczytu.

Przykro mi. Enzo to porażka tego serialu.

ocenił(a) serial na 10
Artur0000

I od tego własnie trzeba zaczać ze widz przyzwyczaja sie do postaci i 99% filmow i seriali ma "niesmiertelnych" bohaterów . Dlatego uważam Gomorre za coś świeżego innego niż amerykanskie seriale .
W tym serialu ciagle był konflikt mlodzi na starych no i w koncu małolaci maja wladze.

YourMind

Mowiąc kopalnia tematów miałam na myśli że możnaby tak w nieskończoność wymyślać. Trzeba czytać ze zrozumieniem.

ocenił(a) serial na 10
YourMind

YourMind, oglądałem filmy ze Steven Seagalem ale co to ma do rzeczy. Tutaj rozmawiamy o Gomorra, możesz przekonywać wszystkich, tylko po co?
Każdy ma prawo do swojego zdania, ja swoje wyraziłem Ty również. Ja z Twoim nie polemizuje, natomiast Ty ze wszystkimi polemizujesz.
Zwróć uwagę, że ponad 80 % osób udzielających się tutaj, jest zdania, że twórcy zrobili błąd.
Podzielam zdania moich przedmówców, że Enzo to szczyl który bez Cira by nic nie znaczył.
Powiedziałeś, że po postaci Pietro też płakano, jakoś tego nie widziałem, dla mnie to on powinien wylecieć w pierwszym sezonie, tyle, że to moje zdanie.
Tak samo, jakbyś uważnie oglądał sezon 1 i 2, to twórcy faktycznie postawili na postać Cira, czasem aż to było zbyt nachalnie. Gubił się wątek, nie wiadomo skąd nagle Ciro wziął swoich ludzi Pitbulla i innych. W jednym odcinku jest tylko osobą która nadzoruje sprzedaż dragów, a w następnym ma już z 4 ludzi którzy mu podlegają i go słuchają.
Przed dwa sezony kreowali go na główną postać, a w trzecim nagle zmienili zdanie?
Dodatkowo uważam, że trzeci sezon jest oderwany od wątku, jak dla mnie to trochę Neapolu im już brakowało do podziału między tyle klanów. W pierwszych odcinkach trzeciego sezonu Gennaro rozmawia z Don Annielo i jeszcze z kimś o tym, że będzie im sprzedawał narkotyki i część Neapolu jest ich, a reszta jego klanu. Nagle okazuje się, że w kolejnych dochodzą trzy nowe klany które stworzyły camorrę i rządzą kolejnymi dzielnicami. Ja rozumiem, że Neapol jest duży, ale w drugim sezonie oni mieli swoje rewiry i skoro Secondiliano należał do Pietra to gdzie Ciro i reszta ich porozumienia rządzili?

balian_01

Racja, po śmierci postaci Pietro jak i po wszystkich innych postaciach nikt nie płakał i nikt nie dyskutował. Wiadomo jednych było bardziej szkoda innych mniej ale po zadnej śmierci jakiej kolwiek postaci nie wybuchło takie niezadowolenie i taka dyskusja. Dlaczego? Bo Ciro to główna postać serialu!!! Główny bohater który mial napisany fajny scenariusz. Nie trzeba byc alfą i omegą czy oglądać serial z niewiadomo jakim zrozumieniem zeby to widzieć we wszystkich trzech sezonach .... Nawet w trzecim sezonie gościa tak kreują ( Ciro bez którego Genny nie podniósł by się po upadku a Enzo nie stałby sie tym kim się stał(chociaż dla mnie to nadal roztrzepany szczyl), zrobili Ciro móżgiem całej operacji a ktoś powie ze Ciro to tylko mała część tego serialu heh śmiać mi się chce).

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Ciekawe jestem jak przezyłas odcinki w ktorym nie było Ciro albo był w jednej scenie?.Dla mnie Pietro był ważna postacia i jak widac mozna było poprowadzić serial bez niego.

No ciezko z Tobą polemizować bo dla Ciebie to serial o Ciro (zapewne do tego podoba Ci się) dla mnie to serial Camorze.

YourMind

Widzę że naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tego co piszą forumowicze. Odniosłam się do komentarza w którym to stwierdziłeś że ,,Ciro to tylko mała część serialu" a Ty odrazu twierdzisz ze musi się komuś podobać heh. No ale cóż ...

ocenił(a) serial na 10
asik1414

To był tylko przykład jak np. kobiety przywiazują sie do bohaterów, ktorych uważają za bardziej atrakcyjnych niż innych.
Tak samo moge stwierdzić o waszym rozumowaniu. Dla mnie serial to wszystko po kolei , muzyka, ujecia ,zdjecia itd. Wiec stwierdziłem, że Ciro to mała cześć serialu a nie mała czesc historii przedstawionej w serialu.

ocenił(a) serial na 10
balian_01

"Ty ze wszystkimi polemizujesz.
Zwróć uwagę, że ponad 80 % osób udzielających się tutaj, jest zdania, że twórcy zrobili błąd. "

Nie wiedziałem ,że jestesmy na forum jasnowidzów i wszyscy już widzieli cały 4 sezon żeby stwierdzić ,że zabicie Ciro to był błąd.Poczekajmy do ostatniego odcinka przyszłego sezonu i dopiero dyskutujmy bo narazie to kazdy jest mądry i atakuje tworcow a nie wie co bedzie dalej.Ja nikogo nie przekonuje że swietnie zrobili usuwajac tą postać tylko uwazam, że jej odejscie było dobrze zrobione .Tworcy napewno już maja zamysł albo i prawie gotowy scenariusz do kolejnego sezonu . Wy chcecie Ciro do konca serialu bezwzgledu na wszystko tylko nikt nie potrafi przedstawić nawet przykładu dalszych losow tej wyczerpanej postaci.

YourMind

A po co przedstawiać przykłady dalszych losów Ciro ? Nikt tutaj nie jest scenarzystą żeby opisywać dalsze jego losy, ludzie poprostu piszą że uwazają ze to był błąd usuwając go z obsady i tyle..Spekulowac to tak można w nieskończoność.

asik1414

Odejście Sollimy jest widoczne w 3 serii. Każdy ma swoje zdanie. Nie było takiej wymiany zdań po żadnej śmierci ‚’ głównych bohaterów ‚’ ani na forum włoskim czy polskim. Nie śledzę innych krajów ale zapewne zdania są podobne. Opieram swoje odpowiedzi na podstawie analizy tego co widzę poprzez śledzenie wydarzeń , opini i artykułów stad tak wysokie krytykowanie całej tej końcówki. Każdy ma swoje upodobania i nie jedna wielka amerykańska ekranizacji po rezygnacji z głównych bohaterów czy bohatera okazywała się wielka klapa chodź producenci zapowiadali i obiecywali całkowicie co innego. Czas pokaże , jeżeli mieliby to ciągnąć to bez kogokolwiek z 1 sezonu. Został Gennaro a w okol niego sami nowi i bez takiego przebicia, charyzmy i przyciągania widza bohaterowie.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

No to przezyje tylko jak to zrobią zeby nie było skuchy. W koncu to niesmiertelny i skazany by żyć

ocenił(a) serial na 10
asik1414

no własnie nikt nie jest scenarzystą więc nikt nie powinien pisać przed finałem 4 sezonu czy to jest błąd bo rownie dobrze ostatnia scena mogła sie nie wydarzyć i po 4 sezonie ludzie by pisali,że tworcy nie maja pomysłu na Ciro i snuje się tylko ponury po ekranie cały sezon...

YourMind

Nie polemizuje. Poddaje się. :D.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

No to konczymy :D i czekamy na 4 sezon!

YourMind

Yhym to sobie troche poczekamy ... :P

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

W trzecim sezonie twórcy z niczego wyciągnęli świetne postacie, tak więc ja się nie martwię o kontynuację. Śmierć Ciro była do przewidzenia mniej więcej w połowie sezonu, pytaniem było jak to się stanie. Zdecydowanie większym szokiem było dla mnie pozbycie się Conte i O Stregone, to były bardzo wyraziste postacie, a ich losy dość krótkie. Z drugiej strony bracia Capaccio wydawali się pierwsi do odstrzału, a to oni dość mocno namieszali przy finale. Z pozostałych graczy jest oczywiście Genny, Patri, której rola rośnie, i banda Enzo. Nie jest wyjaśniona kwestia Avitabile. Jego wątek raczej nie ma już sensu, ale być może twórcy jeszcze zastanawiają się nad tą postacią, bo jednak nie uraczyli nas zwłokami.

W grupie Enzo na pewno nastąpi rozłam, to jest więcej niz pewne, pytanie kto zdradzi. Valerio jest niezwykle irytujący, ale wydaje się być wręcz zakochany w Enzo, i myślę że ktoś ze starej ekipy (stawiam na A' Golie, ten najgrubszy z brodą) wystawi właśnie jego do odstrzału, co zapoczątkuje konflikt, i w konsekwencji śmierć Enzo, który jest zwyczajnie za głupi, żeby tę wojnę wygrać.
Genny będzie chciał zemsty, której pewnie dokona, tylko że to jest raczej temat na finał sezonu.
Największa zagadka to jaką rolę odegrają Patri i bracia Capaccio. Dla mnie mogą być zarówno kluczowymi postaciami 4 serii, a równie dobrze mogą odpaść w pierwszym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
patryk0146

Dokładnie. Duże zaskoczenie przy wątku kamorry z innych części Neapolu. Capaccio zamordowali Stregone, wydali Genniego dla Enzo i ogólnie chyba będą jednymi z głównych graczy kolejnego sezonu.
Co do Enzo, to oczywiście jest to Twoja opinia, ale Gennaro też był głupi i też oglądając go na początku myślałem że przegra, dlatego nie można go tak od razu skreślać. Patri? No cóż, nawet nie wiem jakiej roli się spodziewać, kim będzie, co będzie kontrolować i za co będzie odpowiedzialna. Dużo pytań do kolejnej serii. Pozdrawiam :D

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Serial ma w mniejszym lub wiekszym stopniu w miare realistycznie oddawac cale to przestepcze srodowisko a tu niektorzy chyba mysla, ze tytul serii to nie "Gomorra" tylko "Przygody Ciro". Rozumiem byl strasznie wyrazista postacia, duzo dawal serialowi ale wlasnie w tym tkwi sila "Gomorry", tutaj smierc to glowny bohater. Po za tym ile razy (pomimo pseudonimu) nasz Immortale mogl unikac kul, bomb czy innych rzeczy sluzacych do odbierania zycia? W samym pierwszym sezonie udalo mu sie wymknac chyba z 7 razy w tym tylko w Barcelonie mogl zginac az przy trzech okazjach. Po prostu tak wyglada ten serial i w tym jest jego sila, bez tej wszechobecnej smierci nie byloby to samo.

ocenił(a) serial na 9
graziegomorra3

Uśmiercili 3 najlepsze postacie z serialu: Ciro, Pietro i Conte. Ciężko będzie utrzymać poziom serialu. Ciekawe czy twórcy podołają. Oby!

chicomaritimo

Serial gomorra to serial o Rodzinie Savastano i nierozłącznym z nimi Cirem który nadawał cały sens tego serialu. Został Gennaro ostatnie ogniwo, wraz z jego śmiercią skończy się Gomorra. Czy 4 sezon da radę ? Wątpię. Można spojrzeć na kilka znanych seriali czy filmów których następne części bez głównych bohaterów pierwszych serii nie przynosiły sukcesów i nie byly tak wciągające, ludzie tym żyli, czekali z niecierpliwością na następny odcinek czy sezon. Teraz większość z nas nie widzi sensu Gomorry bez Cira i trudno sobie ja wyobrazić bez niego. Odszedł Sollima ojciec sukcesów Gomorry. W 3 sezonie już go nie było. Nowi reżyserzy moim zdaniem nie będą na tyle inteligentni i pomysłowi aby wprowadzić kogoś tak z wielka charyzma, postać która wciąga i bez niej nie można wyobrazić sobie serialu. Gennaro urósł w tym serialu i od początku był kreowany na główna postać ale to Ciro stał się Nia. Która z postaci budziła tyle uczuć i emocji? Ostatnia scena oddaje wzzystko. Zawsze Gomorra To będzie Ciro Di Marzio a później cała reszta. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Można się kłócić,czy Ciro odszedł za szybko czy moze juz twórcy po prostu nie mieli pomysłu na ta postać,ale raczej obstawiałbym,że za szybko go zdjęli.Gdzieś mi się obiło o uszy,ze według książki,podpadli jakiemuś gangowi i giną raze,gdzie ucinają im głowy i tak właśnie myślałem,że taki będzie finał 4-go ostatniego sezonu.A finał 3-go obstawiłem,że Enzo zostanie zabity przez Ciro na zlecenie Genego,bo postać całkiem ciekawa i dużo świeżości wniosła do nowego sezonu ale bez przesady,by ciągnąć ją dalej.

ocenił(a) serial na 7
graziegomorra3

Oglądając drugi i trzeci sezon niemal jednym ciągiem. Miałem wrażenie, że bohaterem jest śmierc. Co w tym wątku przyznano. A więc nie ma co się przywiązywac do bohaterów. Tym bardziej, że jeden jest gorszy od drugiego. Serial jest zrobiony zgodnie ze starą prawdą, w mafii żyje się dobrze, ale krótko. W serialu podoba mi się klimat, nastrój (brawo za muzykę) i ten poukładany zwierzęcy świat. Co w 4 sezonie ? Na pewno włoska starszyzna będzie chciała zemsty za śmierc Szamana. To spowoduje zamieszanie w Błękitnej krwi. W tej serii może zakończyc żywot każdy bohater.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Ciro wróci w 4 sezonie :-) tak przeczytałam na https://www.facebook.com/pg/Gomorralaserie4fanpage/posts/ :-)

ocenił(a) serial na 10
lenticularis

Nie wróci. Tylko ma być film, który będzie prequelem dla serialu, a głównym bohaterem będzie Ciro.

ocenił(a) serial na 10
giant enemy crab

Dokładnie :/ tak piszą te newsy, żeby chyba wprowadzić ludzi celowo w błąd, szkoda że tylko film, ale dobre i to :)

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Bardzo ciekawy serial. Szkoda mi Ciro że musiał zginąć. Z początku za nim nie przepadałem bo zabijał niewinnych ale od utraty rodziny zmienił się. Pomógł prostytutce uciec, nie zabił Patrizi kiedy go zdradziła oraz innych. Bez niego to już nie będzie to samo.

Wiecie co mnie śmieszy, że w tym serialu każdy każdego chciał wydymać :D Nieważne czy rodzina czy nie zabijali się wszyscy. Pod koniec 3 sezonu myślałem że będzie pokój między Ciro Gennaro a Enzo ale zawsze musiała się znaleźć jakaś k...... której coś nie pasuje i wszystko pomiesza.

Muzyka w tym serialu to jest coś wspaniałego. Doskonale pasuje do serialu. Miałem wrażenie że każdy utwór pasował do sceny.

ocenił(a) serial na 10
85Przemo85

To fakt, momentami te zdrady za plecami przybrały absurdalny obrót, ale podobało mi się, jak to wykorzystał w drugiej serii cwany Pietro, rozbijając koalicję półgłówków od środka.

ocenił(a) serial na 9
85Przemo85

Tak na marginesie: oglądając zdjęcia z planu Gomorra 4 (m.in. w Londynie ! )można zobaczyć, że Marco D'AmoreCiro ciągle w filmie jest. Więc można domniemywać, że nie zginął. Okaże się niebawem.

ocenił(a) serial na 10
Loco_Mario_PL

On jest reżyserem.

ocenił(a) serial na 9
giant enemy crab

Kuźwa, rozczarowałeś mnie... A już miałem nadzieję...

ocenił(a) serial na 10
Loco_Mario_PL

Widzieliście jakiś serial w którym ginie główny bohater ? Ja sobie nie przypominam dlatego mam nadzieje

ocenił(a) serial na 10
85Przemo85

jest taki serial genialny ale nie będę spoilerował.

graziegomorra3

Myślałam, że 4 sezon bez Ciro nie będzie już tak ciekawy, ale przyznaję że się myliłam tak samo jak myliłam się myśląc że dalej będą tylko flaki z olejem bo co mogą wymyślić a tu jednak zaskoczenie i to duże. Naprawdę kolejny mega sezon. A wy co sądzicie?

ocenił(a) serial na 10
asik1414

Ja jeszcze nie ogladalem,ale bez spoilerow tylko.