Gomorra
powrót do forum 1 sezonu

... pochwały, jakie zdobywa serial rzeczywiście nie są przesadzone. Przed obejrzeniem wiedziałem, że serial pokaże tylko te negatywne strony Neapolu. W końcu miał za zadanie na podstawie historii prawdziwego klanu uświadomić widzowi jak bezwzględną organizacją przestępczą jest Camorra i to też robi od samego początku. Z serialu wynika, że zarówno członkowie, jak i zwykli ludzie, którzy kiedykolwiek mieli do czynienia z prezentowanymi tutaj przestępcami nie mogą czuć się bezpiecznie, ba czasem nawet zwykli cywile kiedy wybuchają jakieś wojny na ulicach. Serial jest naturalistyczny i definitywnie jest przeznaczony dla osób od 18 roku życia, przemoc jest realistyczna, ale od razu uspokoję. Twórcy nie popełnili błędu i nie epatują tą przemocą. Realizm ma po prostu pokazać jak w momencie kiedy wchodzą w grę ogromne pieniądze, wpływy, chęć dominacji nad konkurencją ginie jakiekolwiek znaczenie ludzkiego życia. Serial jednak wymaga skupienia. To nie jest serial z gatunku akcja. Świetnie jest też pokazana psychologia postaci. Widz widzi jak bardzo takie życie wpływa na psychikę bohaterów, jednak niestety nie jest to światełko w tunelu. Oni doskonale wiedzą, że wybór takiego życia powoduje, że trzeba w nim trwać już zawsze i o ile wcześniej nie zostaną zabici. To sprawia, że stają się tylko bardziej bezwzględni. Więcej napiszę o kolejnych sezonach i całego serialu po zobaczeniu całości.

ocenił(a) serial na 10
Jacob007_filmweb

Gdzie oglądasz?

stringer_bell

Nie powiem, bo jak za dużo osób to wykryje to jeszcze usuną. W każdym razie bardzo znany portal, który posiada nawet aplikację

ocenił(a) serial na 10
Jacob007_filmweb

Akurat mam serial z torrentów, pobierałem na bieżąco gdy wychodził premierowo po 2 epizody na tydzień. Dziwi tylko, że najlepszy europejski serial nie jest oficjalnie dostępny na żadnej platformie. Był na HBO, ale obecnie chyba nie mają dobrego układu ze Sky.

użytkownik usunięty
stringer_bell

Jeszcze nie oglądałem ale też z t0rr3nt0w pobrałem (pisze tak żeby Filmweb omyłkowo nie zablokował komentarza). Dziwi mnie po co dobre rzeczy usuwają zamiast jakichś śmieci, co poradzić. Szkoda że na DVD nie sprzedają bo widziałem że "Boardwalk Empire" "The Sopranos" a nie z HBO to np. "Breaking Bad" sprzedawali szkoda że tego nie. Zawsze jest za granicą na MAXie - tam to nawet jest język angielski i angielskie napisy

użytkownik usunięty

Test