PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706905}

Gotham

2014 - 2019
7,6 37 tys. ocen
7,6 10 1 36890
5,0 22 krytyków
Gotham
powrót do forum serialu Gotham

Właśnie zacząłem oglądam ten serial i podoba mi się jako taki, denerwuje mnie tylko wiele nieścisłości związanych z
postaciami, mianowicie:

*Od kiedy Bullock jest starszy od Gordona?
*Od kiedy Selina widziala śmierć rodziców Bruce'a?
*Od kiedy Pingwin ma matke i pracuje dla Falcone'a?
*Od kiedy Ed Nigma pracuje w policji?
*Od kiedy Selina jest starsza od Bruce'a?
*I kim jest Fish? Jestem fanem Batmana od lat i nie slyszalem o tej kobiecie.

Serial ogólnie spoko i nienarzekam oglądając. A jakie są wasze odczucia? A co wam sie podoba a co nie? Jakie są
wasze odczucia do tej produkcji? Zapraszam do dyskusji :)

Zac91

Do dyskusji się nie przyłączę bo robię to z tygodnia na tydzień przy temacie odcinkowym, natomiast co do tych 'nieścisłości': zauważ, że przeciętny zjadacz chleba w ogóle nie zdaje sobie z tego żadnej sprawy. Dla mnie to wariacja na temat znanych mi postaci, więc nie czepiam się tego typu rzeczy (no chyba, że są głupie, jak np. Bruce i spowiadający mu się Gordon itp.). Na resztę, np. wymienionych przez Ciebie podpunktów trzeba przymknąć oko jeśli jest się fanem komiksów/Backa : )

btw. z tego co kojarzę Fiszu została wprowadzona na potrzeby serialu, najwyżej niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. A gdyby tak było to jeśli zyska na popularności to nic nie stoi na przeszkodzie aby umieścić ją kiedyś w komiksach (np. przykład ze 'Smallville' i postacią Chloe, czy np. Harley Quinn i jej debiut serialowo - komiksowy itp.).

ocenił(a) serial na 3
matiiii

"btw. z tego co kojarzę Fiszu została wprowadzona na potrzeby serialu, najwyżej niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. A gdyby tak było to jeśli zyska na popularności to nic nie stoi na przeszkodzie aby umieścić ją kiedyś w komiksach (np. przykład ze 'Smallville' i postacią Chloe, czy np. Harley Quinn i jej debiut serialowo - komiksowy itp.)."

Albo John Diggle z "Arrow" ;)

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Tak Fish Mooney jest postacią czysto serialową, ale zaczyna mnie ta postać strasznie irytować

ocenił(a) serial na 3
Zac91

- Selina nie jest starsza od Bruce'a, nie w znaczący sposób na pewno. Może rok lub dwa ma więcej, co nie będzie żadną różnicą gdy oboje dorosną, także wszystko się zgadza.

A reszta tych nieścisłości, to w sumie, co to za różnica? Pokazują, jak Pingwin dotarł na szczyt, za kilka sezonów pewnie otworzy własny lokal, a do tego czasu musi jakoś do niego dojść. Tak samo Nigma, pracując w policji już teraz ma do czynienia z zagadkami, więc w sumie fajnie się to komponuje z jego przyszłością.

Zmieniono po prostu kilka rzeczy na potrzeby serialu, wiele komiksów też to robi. Zwłaszcza że tu pokazuje się losy postaci, o których w komiksach nie było ani słowa, no to trzeba było coś wymyślić.

ocenił(a) serial na 5
Zac91

Nigma akurat pracował w Policji zanim został Riddlerem, polecam przeczytać "Zero Year" Scotta Snydera, które jest kanoniczne ;).

ocenił(a) serial na 7
Zac91

1. A gdzie masz wiek Bullocka? Pamiętaj też że jest mnóstwo originów czy to Gordona czy Bullocka. Nie ma co bazować na jednym komiksie. Poza tym ten serial to nie jest kalka jakiegoś komiksu tylko ten "serial BAZUJE na postaciach DC". Więc tutaj nie ma nieścisłości co do tej postaci.
2. A dlaczego mogła jej nie widzieć? przecież była dzieckiem ulicy :) wydaję mi się że to nie jest nieścisłość, jedynie to że zna tożsamość tego kto zabił jego rodziców no ale mogła tylko okłamywać Gordona.
3. Pingwin zawsze miał matkę i ojca. Nawet była wzmianka o tym że byli kiedyś bogaci. A teraz jest na dnie i w dodatku ześwirowała. Także się tutaj wszystko zgadza. On bezpośrednio nie pracuje dla Falcone'a, ale jak też ktoś zauważył tutaj to jakoś musieli pokazać jak Pingwin zaczynał.
4. Zależnie w jakim komiksie. Wzięli wersje w której pracuje w policji bo i taka była. Nawet z tego co pamiętam to taką też postać przyjęli w grze z serii Arkham.
5. Są w zbliżonym wieku, ale też tutaj się kłaniają różni twórcy tych postaci.
6. Musieli wymyślić jakąś postać u której zaczynał Pingwin, bezpośrednio u Faclona czy Maroniego zaczynać raczej nie mógłby. Fish jest zmyślona przez twórców serialu.

Bardziej są nieścisłości w fabule ale co tam będę go oceniał w całości po ostatnim odcinku sezonu.