PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140235}

Gotowe na wszystko

Desperate Housewives
2004 - 2012
7,8 118 tys. ocen
7,8 10 1 117844
6,9 23 krytyków
Gotowe na wszystko
powrót do forum serialu Gotowe na wszystko

Język!!!

ocenił(a) serial na 9

Dobra może ten temat będzie trochę obraźliwy ale trudno nie uważacie że używane słowa, lub stwierdzenia w serialu są czasem całkiem z kosmosu ?? no bo Amerykanie nie wydają mi się na zbytnio inteligentnych(patrząc na ich system edukacji - nie urażając nikogo oraz kierując się stereotypem), a w serialu jest pełno różnych fraz oraz wyrazów które wyszły z codziennego użycia ,więc ja się pytam co one robią w serialu dla zwykłych pań(kur domowych), bo chyba jest on kierowany głównie do nich ???Czasem to jest tak rażące że sam muszę sięgnąć do jakiegoś słownika lub do wujka google żeby sie pośmiać z danej sytuacji :P lecz z drugiej strony jest to całkiem fajne , można poznać wiele nowych słow. xD co wy o tym sądzicie ??

Gagee

bez przesady. dialogi są tak proste, że bez napisów można zrozumieć wszystko.

Gagee

Przykłady?

ocenił(a) serial na 9
michu1945

Eunuch>>?? jak ja to usłyszałem to kompletnie nie miałem pojęcia co to znaczy xD lub stwierdzenia że dana rodzina należy do konformistów ? nie każdy kuma na czum się on opiera i jakie zasady mu podlegają.

użytkownik usunięty
Gagee

nie jestem kurą domową a serialik zajebiscie mi sie wkreca.. :) co do języka to sie nie czepiam, jak dla mnie (zwyklego szarego odbiorcy) nie jest on trudny ani niezrozumialy wiec daj na luz... ;)

ocenił(a) serial na 9

heheeh ^^ nikogo nie chciałem obrazić :D tylko jestem strasznym pedantem i kilka takich słów wyłapałem :D no ale nie wszyscy musieli to zauważyć :D

Gagee

czy Ty kogoś obraziłeś?! nie sądzę. moim zdaniem i tak lepiej się ogląda bez napisów.

ocenił(a) serial na 9
SatineNic

Masz na myśli po angilesku ?? czy z lektorem ?? Ja oglądałem sezony 1-6 z lektorem i tam jest to :D n.p sezon 5 odcinek 18 rozmowa Bree z Orsonem i terapeutą :), nie ma znaczenia jak oglądniesz xD

Gagee

oczywiście, że po angielsku. najlepiej się ogląda w oryginale. :)

ocenił(a) serial na 9
SatineNic

Nawet nie wiesz ile bym dał aby umieć tak perfekt angielski :( chwilowo jestem dopiero na poziomie średnim i jak kiedyś próbowałem oglądać film to zrozumiałem 70% tylko.

ocenił(a) serial na 8
Gagee

nie zebym sie przyczepiala, ale eunuch i konformista to slowa jak najbardziej wystepujac rowniez po polsu i osoba ze sednim wyksztalceniem powinna je znac, bo nie sa jakies dziwne.
poza tym Desperatki wyjatkowo prosto i zrozumiale mowia po angielsku, jak malo w ktorym serialu :)

ocenił(a) serial na 9
kinia_16

yhm... bez komentarza! <foch>; xD wiem że te słowa występują w naszym języku.... :) ja tylko się z nim nie spotkałem- mam namyśli eunuch :D bo z konformizmem spotkałem sie parę razy :)) i z tym problemu nie miałem ;D tylko się zastanawiałem czy reszta odbiorców nie miała z tym problemu i to jeszcze w wersji angielskiej , wydaje mi się po prostu ze dużo osób nie zwróciło na to uwagi i tyle.

Gagee

eunuch to przecież wykastrowany, to normalne słowo, dziwne wręcz, że nie znałeś ;p

ocenił(a) serial na 9
ArusArczes

dzięki zróbcie ze mnie debila :D xD nie wszyscy wszystko wiedzą :)

ocenił(a) serial na 8
Gagee

nie no spoko! zgadzam sie ze slowa eunuch na codzien sie nie slyszy.. aczkolwiek,, dobrze jest poczytac sobie czasem jakas ksiazke:) to sie nauczysz wiecej niecodziennych slow

ocenił(a) serial na 9
kinia_16

teraz to dowaliłaś !! w przeciwieństwie do przeciętnego polaka który wydaje rocznie ok 10 zł na książkę ja wydaje ok 1000zł i czytam bardzo dużo koleżanko :D wiec nie mam problemów z doborem słów :D czy tak ciężko zrozumieć że się z tym słowem nie spotkałem ?? ale nie ma co tego rozczesywać. P.S ja chcesz to mogę ci coś fajnego polecić? xD tylko zależy w jakim gatunku gustujesz .

ocenił(a) serial na 8
Gagee

hahaha dobre:) moze kiedys sie do ciebei zglosze o propozycje jak bede chciala poczytac jakas ksiezka

Gagee

Eunuch normalne slowo jak kazde inne, pojawia sie w roznych czasopismach i artykulach w necie. Na filologii angielskiej widzialam je N-razy.
Jest to najprostszy serial jezeli chodzi o jezyk. Ogladalam go juz po angielsku po maturze, kiedy na filologii jeszcze nie bylam i nie mialam problemu ze zrozumieniem. Wiec, moze po prostu jezyk masz na poziomie sredniozaawansowanym?