PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140235}

Gotowe na wszystko

Desperate Housewives
2004 - 2012
7,8 118 tys. ocen
7,8 10 1 117727
7,0 21 krytyków
Gotowe na wszystko
powrót do forum serialu Gotowe na wszystko

Orson: 2x19 a 3 seria

użytkownik usunięty

Orson, którego gra Kyle MacLachlan, pojawia się po raz pierwszy w 19 odcinku 2 serii pt. "Don't Look At Me". Susan, która idzie samotnie do kina, zauważa, że do tej samej sali wchodzi Mike z jakąś dziewczyną. Kiedy zauważa, że Mike wstaje, dosiada się do Orsona i prosi go o pomoc. Ten pojmuje sytuację i przedstawia się Mike'owi jako jej przyjaciel. Kiedy Mike odchodzi, okazuje się, że do Orsona dosiada się niejaka Becky (?). Wygląda to na randkę. W ostatnich odcinkach 2 serii Orson spotyka się z Susan, któremu ona zwierza się ze swego życia miłosnego (jak wiadomo, uwielbia to robić), potem pomaga Susan w porządkach po pożarze jej domu. Tam po raz pierwszy widzi Bree. Rozpoznaje ją potem w szpitalu psychiatrycznym, gdzie jest świadkiem jej ucieczki. Potem odwiedza ją w domu, zaczynają się spotykać i po pół roku biorą ślub. Od tej pory rozpoczyna się 3 seria. No i trzeba dodać, że wcześniej potrącił Mike'a, w wyniku czego ten zapadł w śpiączkę.

Rozwiązanie tajemnicy 3 serii: Mike odwiedził w domu Monique Polier jako hydraulik. Zapomniał jednak czegoś. W tym czasie Monique odwiedziła matka Orsona i ją zabiła. Było to chyba w tym czasie, kiedy Orson odszedł od Almy. Wtedy wszedł Orson i odkrył zwłoki Monique. Na prośbę matki zgodził się zatuszować jej zbrodnię, kiedy wrócił Mike. Orson spławił go. Trzeba dodać, że Gloria zabiła Monique kluczem Mike'a. Potem potrąca go, by ten nie skojarzył go ze śmiercią Monique.

Pytania:
1. Kiedy Susan poznała Orsona, na jakim był on wtedy etapie - przed Monique, przed Almą (!), między Almą a Monique?
2. Czy morderstwo było już wówczas popełnione?
3. Jeśli tak, to dlaczego Orson i Mike się nie poznali?
4. Jeśli nie, to dlaczego Orson spotykał się z jakąś Becky, kiedy z 3 serii wyraźnie wynika, że Monique była jego pierwszą prawdziwą i długotrwałą miłością?
5. Jeśli śmierć Monique miała miejsce między wydarzeniami w kinie a potrąceniem Mike'a, to dlaczego Mike nie kojarzył już Orsona, kiedy siedział u niego na fotelu dentystycznym?
6. Co Orson robił w psychiatryku?
7. Dlaczego Susan najszybciej uwierzyła w to, że Orson zabił Almę?

Odpowiem na ostatnie 2 pytania:
ad 6) Aktorka grająca kobietę, którą odwiedział Orson, bodajże Julie White, miała być centralnym punktem tajemnicy 3 sezonu, ale się wycofała. W tym kontekście twórcy już nigdy nie wrócą do tego, co Orson robił w psychiatryku, co stanowi dużą lukę w fabule
ad 7) Bo nie ma głównej tajemnicy bez udziału Susan. A szkoda - chciałbym ujrzeć Gaby lub Lynette w akcji - bardziej niż przy dywagacjach przy pokerze
Na pozostałe 5 pytań spróbujcie odpowiedzieć, jak macie pomysł.

Odpowiedzi na pytania:
1.
Orson w swym życiu poznał najpierw Almę. Została jego żoną, dzięki działaniom jego matki. Gdy Alma poroniła (gdy brali ślub była w ciąży), zakochał się w Monique. Ta została zamordowana przez... Glorię, bo jego matka cały czas chciała by został on z Almą. Następnie Alma znika. Pojawia się Susan w kinie i piękna wdowa - Bree w szpitalu psychiatrycznym. Po rewelacyjnej ucieczce rudowłosej bohaterki, Orson zaczyna się umawiać z Bree. W końcu ta zostaje panią Hodge.
2.
Powiem tak. Zwłoki Monique już zaczęły rozkładać się ziemi.
3.
Nie wiadomo. Mike, z tego co widziałem, zrobił krzywą minę, ale widać bylo, że myśli raczej o Susan. Wątpie czy Mike tak dokładnie zapamiętał Orsona. Widzieli się tylko 15 minut, a takie chwilę nie ryją się w pamięci.
4.
Ja często wychodzę z KOLEŻANKAMI do kina i jestem z tego zadowolony. Może to była siostra tej kobiety co ją Orson odwiedzał w psychiatryku. Żeby ją pocieszyć poszli razem do kina. Można by spekulować.
5.
Wątpie czy Mike tak dokładnie zapamiętał Orsona. Widzieli się tylko 15 minut, a takie chwilę nie ryją się w pamięci. A z resztą, Orson (z tego co ja wiem) nie mówił Mike'owi, że jest dentystą.

użytkownik usunięty
michu1945

1. Czyli wynika z tego, że było to już po zniknięciu Almy.
2. Widać, że Orson umawiając się z tamtą panną niezbyt się przejął jej śmiercią, a podobno była jego wielką miłością. Dziwne. Szkoda, że on nie był w tym kinie z Monique, wtedy byłby to logiczne.
3. Ok, może być.
4. No można by. Ja też wychodzę czasami z koleżankami, ale w ich przypadku była to ewidentna randka, oboje byli w doskonałych humorach.
5. Przy wielkim przymknięciu oka można stwierdzić, że Mike faktycznie nie zapamiętał Orsona. Dziwi mnie wówczas to, że Orson go sobie przypomniał (dziw, że nie stało się to w kinie) i postanowił wyeliminować. Pewnie powiesz, że Orson zapamięta noc morderstwa bardzo mocno z wiadomych przyczyn, a dla Mike'a była to po prostu jedna z wielu fuch. Naciągane to trochę, ale tak to jest w boskim świecie DH.