PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140235}

Gotowe na wszystko

Desperate Housewives
2004 - 2012
7,8 118 tys. ocen
7,8 10 1 117729
7,0 21 krytyków
Gotowe na wszystko
powrót do forum serialu Gotowe na wszystko

Kompletnie nie rozumiem dlaczego ułożono dla wypadku taki przebieg, jaki widzieliśmy.
Mam wrażenie, że służyło to głównie temu, żeby nakręcić efektowną scenę na otwarcie sezonu - nie ma (...), jak latający SUV. Sam fakt, że samochód jak dziki poleciał w powietrze jest dla filmów ostatnio normalne.

Tyle, że kosztem efektowności ucierpiała logika:

Jestem przekonany, że w takim wypadku o wiele bardziej poszkodowani byliby pasażerowie auta wjeżdźającego w tył(pod pewnym warunkiem - o tym za chwilę). Samochód, zwłaszcza tak ciężki, nie powinien polecieć w powietrze, tylko zatrzymać się na przeszkodzie(samochodzie). Wówczas na pasażerów działa duża siła. W efekcie - udeżenie głową w kierownicę / wylot na szybę, co może skutkować obrażeniami (pod warunkiem, ze pasy nie byłyby zapięte i nie byłoby poduszek). Jeśli jednak przyjmiemy, że samochód lata, to na przykładzie Mike'a widzimy (właściwie wyczołgującej się Susan też), że to też może być problematyczne - brak pasów.

Co z drugim autem? Uderzenie poszło w tył, choć jakby w jego lewą część. Gdyby uderzenie było zupełnie w tył - siła bezwładności wciska głowę (i ciało) w fotel, co oczywiści grozi uszkodzeniem karku (wiem co piszę, ojciec tak kiedyś miał). "Skrzywienie" uderzenia trochę to skomplikowało, ale stawiam, że dla kierowcy takie uderzenie w dużym stopniu nadal było odczuwane jako tylne. Co zatem stało się z kierowcą, że widzimy głowę kobiety na kierownicy, a później dowiadujemy się o śmierci. (Nie podejmuje się dywagacji co działo sie z dzieckiem.)

"Najprostszym" rozwiązaniem byłaby czołówka. Wystarczyłoby tę biedną mamę wsadzić w jakieś starsze (i mniejsze) auto i potężny SUV rozgniótłby je na ...(cokolwiek). (Dla Susan i Mike'a też byłoby to groźne)

Dobrym rozwiązaniem byłoby też uderzenie boczne, ale o innym przebiegu. Gdyby kobieta wyjechała z prawej strony (przecinała na wprost) dostałaby z boku w drzwi kierowcy. Sprawa jest prosta...

Czy waszym zdaniem twórcy wybrali taki wariant tylk o z powodu efektowności? Czy może jednak twórcy spytali o radę fachowców i wszystko jest ok (tylo ja to błędnie upraszczam). Może przebieg wypadku i tak nie jest ważny, bo kobieta zgineła inaczej (np. samobójstwo po śmierci dziecka). Co sądzicie o wypadku?

PS
Dodatkowo ciekawe jest obejrzenie tych scen w zwolnionym tempie/klatka po klatce, choć raczej po to, żeby przeanalizować sposób kręcenia scen(błysk wysadzający okna w saabie). Przez moment mam wrażenie jakby saab się cofał, ale to ma niby imitować obrót od uderzenia (retro Susan pod koniec odcinka).