nie wiem czy warto ogladac ten serial napiszczie za i przeciw prosze o mszczere odp.bo nie wiem czy nadrabiac tyle sezonow i czy warto :)
Jak dla mnie to WARTO bo serial opowiada o życiu i pokazuje jak się można zachować przy okazji różnych życiowych zawirowań jakie w życiu nas spotkają. TYLE.
Oczywiscie, ze warto :) świetny serial. Myślę, ze oplaca sie nadrabiac tyle sezonów, bo są niesamowite.
Może zrobimy tak
!!! PONIŻSZE OPISY ZAWIERAJĄ SPOILERY DOTYCZĄCE WĄTKÓW DESPERATEK ALE POZBAWIONE SĄ WYJAŚNIEŃ DOT. TAJEMNIC !!!
SEZON 1
Oryginalny, świeży i pasjonujący serial telewizyjny, który zdobył niezwykłą popularność wśród widzów i krytyków na całym świecie.
Poznajemy sześć różnych osobowości na jednej, idealnej ulicy - Wisteria Lane, na przedmieściu miasteczka Fairview w stanie Eagle. Są to :
* Mary Alice Young (Brenda Strong), dobroduszna matka nastoletniego Zacha (Cody Kasch) i żona maklera Paula (Mark Moses);
* Bree Van De Kamp (Marcia Cross), idealna małżonka, gospodyni, kucharka, organizatorka, matka 15-letniej Danielle (Joy Lauren) i rok starszego Andrew (Shawn Pyfrom) oraz żona chirurga Rex'a (Steven Culp);
* Lynette Scavo (Felicity Huffman), była pani menadżer dużej firmy, która zrezygnowała z kariery na rzecz męża na początku pierwszej, bliźniaczej, ciąży. Obecnie, matka 6-letnich bliźniaków Prestona i Portera (Brent i Shane Kinsman), 5-letniego Parkera (Zane Huett) i kilkumiesięcznej Penny oraz żona specjalisty od spraw reklamy, Toma (Doug Savant);
* Gabrielle Solis (Eva Longoria), bezdzietna była modelka i małżonka biznesmena Carlosa (Ricardo Antonio Chavira);
* Susan Mayer (Teri Hatcher), rozwiedziona od roku z adwokatem Karlem (Richard Burgi), wychowująca 14-letnią córkę Julie (Andrea Bowen).
* oraz Edie Britt (Nicollette Sheridan), dwukrotna rozwódka i najdrapieżniejsza agentka nieruchomości w okolicy, a także matka 5-letniego Traversa McLain'a [Jake Cherry; wspomniany a pokazany dopiero w trzecim sezonie - przyp.]
Wszystko było by dobrze, gdyby nie to, że Gabi bardzo szybko się znudziła nowym życiem i znalazła sobie niepełnoletniego kochanka, ogrodnika Jonathana Rowlanda (Jesse Metcalfe). Lynette była sfrustrowana przez brak możliwości samorealizacji zawodowej oraz zmagania z dziećmi. Świat Bree nie był natomiast tak idealny jak by się zdawało, przez kłótnie z synem, obojętność córki i oddalanie się od niej męża. Z drugiej strony Susan czuła się samotna i zaczęła szukać miłości po drugiej stronie ulicy. Za to Edie chciała także i dosłownie "upolować" nową miłość Susan - hydraulika Mike'a Delfino (James Denton). A Mary Alice? 26 września 2004 roku popełniła samobójstwo. Po zaprezentowaniu życia swych żywych przyjaciółek, te natrafiły jednak na bardzo ciekawy list. Mary Alice zabiła się bo była szantażowana a Bree, Lynette, Susan i Gabi postanowiły dowiedzieć się DLACZEGO?
SEZON 2
Rok po śmierci Mary Alice, życie jej koleżanek dramatycznie się zmieniło. Rex, mąż Bree, zmarł. Wdowa musiała się teraz zmagać z ex-teściową Phyllis (Shirley Knight) oraz podejrzeniami policji, że to ona uciszyła na zawsze małżonka. Lynette, po siedmioletniej przerwie, wróciła do pracy w reklamie. Susan dowiedziała się straszliwej prawdy z przeszłości Mary Alice, w którą był uwikłany Zach i jej ukochany Mike. Gabrielle zaszła w ciążę przez Carlosa, który poszedł do więzienia za pobicie niewłaściwego ex-kochanka żony. Edie odbudowała swój dom, który Susan spaliła 12 miesięcy wcześniej. Pomimo tego, do sąsiedztwa, do domu między Susan a Gabrielle, wprowadziła się w środku nocy czarnoskóra Betty Applewhite (Alfre Woodard) i jej syn Matthew (Mehcad Brooks). Mieli oni jeszcze jednego mieszkańca. Jego pokój znajdował się za pancernymi drzwiami w piwnicy budynku. Kim jest i co musiał zrobić, że go tak ukarano?
SEZON 3
Minęło 6 miesięcy od odkrycia sekretu Applewhite'ów. W tym czasie Gabi i Carlos byli na zaawansowanej drodze do rozwodu. Mike był pogrążony w śpiączce a Susan zaczęła się umawiać z Anglikiem, Ianem Hainsworth'em (Dougray Scott), którego żona Jane (Cecily Gambrell) od trzech lat leżała w śpiączce. Lynette, po poznaniu Kayli (Rachel G. Fox), nieślubnej córki Toma, zaczęła walczyć z przemożną chęcią uduszenia matki dziewczynki, Nory Huntington (Kiersten Warren). Edie od pół roku próbowała sprzedać dom Young'ów i namieszała w głowie Mike'a, po tym jak się przebudził. Bree tymczasem zaręczyła się z Orsonem Hodge (Kyle MacLachlan), którego żona Alma (Valerie Mahaffey) tajemniczo zniknęła a kochanka Monique Polier (Kathleen York) leżała martwa, zakopana w glinie. Czy Orson je zabił?
SEZON 4
Minęło ok. dwa miesiące od od odkrycia przez Bree sekretu całej rodziny Hodge, w tym miesiąc od podwójnego ślubu jej sąsiadek z Wisteria Lane. Otóż Bree wróciła miesiąc wcześniej ze sztucznym brzuchem ciążowym o czym nikt nie wiedział, tylko po to by zaadoptować syna swej córki Danielle. Susan wreszcie stała się żoną Mike'a i zaszła z nim w ciążę. Lynette ukrywała raka, ziarnicę złośliwą. Dodatkowo musiała znosić obecność swej matki, Stelli Lindquist-Wingfield (Polly Bergen). Gabrielle została żoną burmistrza Fairview, Victora Lang'a (John Slattery), ale w dzień ślubu, nawiązała romans z Carlosem. Ten został oszukany przez Edie, która obiecała mu dziecko, ale zażywała pigułki antykoncepcyjne. Gdy zagroził, że ją zostawi, powiesiła się, ale została odratowana przez niego. Przy okazji zamieszania, na Wisteria Lane, przyjechała Katherine Mayfair (Dana Delany) z mężem-ginekologiem Adamem (Nathan Fillion) i 17-letnią córką Dylan (Lyndsy Fonseca), po 12 latach nieobecności. Dylan nie pamiętała okolicy ale Katherine i Adam wiedzieli że nie mieli innego wyboru, niż tu przyjechać. Dlaczego?
SEZON 5
Minęło pięć lat (2008 - 2013) od odkrycia sekretu Katherine a dziewięć od samobójstwa Mary Alice. Mike i Susan rozwiedli się ze sobą cztery miesiące wcześniej. Ich samochód zderzył się z Lilą (Marie Caldare) i 3-letnią Paige Dash (Madeleine Michelle Dunn), która była w tym samym wieku co ich synek, Maynard James "MJ" Delfino (Mason Vale Cotton). Mike nie wytrzymał po prostu wyrzutów sumienia Susan i odszedł od niej. Gabrielle, po tym jak 5,5 roku wcześniej znowu wyszła za mąż za niewidomego Carlosa, stała się matką obecnie 4,5-letniej Juanity (Madison De La Garza) i prawie czteroletniej Celii (Daniella Baltodano). Ciążą zepsuła jednak jej figurę i wygląd. Lynette przeżywała problemy z Tomem, który wkroczył w "kryzys wieku średniego" oraz nastoletnimi synami, Prestonem i Porterem (Charles i Max Carver). Bree odniosła sukces zawodowy dzięki książce kucharskiej i prowadziła firmę cateringową. Wciąż była żoną Orsona Hodge'a, który za to, że kiedys przejechał Mike'a, siedział 3 lata więzieniu. Przez to też stracił licencję na pracę jako stomatolog. Andrew został managerem matki. Katherine wydała córkę za mąż za Bradleya i rozwiodła się z Adamem. Została też partnerem w firmie kateringowej Bree a wkrótce potem zakochała się w rozwiedzionym Mike'u. Tymczasem Edie wróciła z 5-letniego wygnania, z nowym i tajemniczym mężem, Davidem "Dave'em" Williamsem (Neal McDonough), który obmyślił zemstę na jednym z mieszkańców. Którym?
SEZON 6
Dwa miesiące po zamknięciu Dave'a w szpitalu psychiatrycznym w Bostonie, Susan i Mike pobrali się ponownie w miejscowym zborze, w Fairview. Katherine była wściekła i poprzysięgła zemstę pannie młodej. Bree rozpoczęła romans z byłym mężem Susan, Karlem, ale dopiero dwa miesiące późnieji, poszła z nim do łóżka. Nawet mimo tego, że była nadal żoną szantażującego ją Orsona. Nastoletnia i sprawiająca problemy Ana Solis (Maiara Walsh), wnuczka ciotki Carlosa, zamieszkała z Carlosem i Gabrielle. Lynette nie usunęła bliźniaczej ciąży, ale jej dzieci nie dowiedziały się od razu o swoim przyszłym rodzeństwie. Tom kontynuował ponownie rozpoczęte studia, tym razem na wydziale sinologii. Scavo musieli zamknąć swoją pizzerię pół roku wcześniej a Lynette znalazła pracę w firmie, gdzie Carlos był jej szefem. Preston Scavo wyjechał do Europy. Edie zmarła, około, 4 miesiące wcześniej (Sezon 5 odcinek 19), od porażenia prądem. Jej prochy rozsypano po Wisteria Lane. Natomiast do byłego domu Young'ów, na dwa miesiące przed ślubem Susan, sprowadziła się nowa rodzina Bolenów: Angie (Drea de Matteo), Nick (Jeffrey Nordling) i ich 18-letni syn Danny (Beau Mirchoff) Bolen. Dlaczego jednak Angie ma jednak bliznę na plecach i mówi mężowi, oraz synowi, że nie mają zwracać na siebie uwagi?
SEZON 7
Niemal natychmiast, bo dzień po wyjeździe Bolenów z Fairview, pojawiły się nowe problemy. Bree jako singielka/rozwódka, rozpoczęła remont wnętrz swego domu pod okiem seksownej złotej rączki, Keith'a Watson'a (Brian Austin Green). Do Lynette przyjechała niespodziewanie jej dawna przyjaciółka z college'u, Renee Perry (Vanessa Lynn Williams). Gabi musiała się zmierzyć z sekretem, który Bree i Andrew ukrywali przez 11 lat. Susan, z dala od dawnego domu, rozpoczęła desperackie starania o szybki powrót do starego życia za pomocą intratnej oferty złożonej przez Maxine Rosen (Lanie Kazan). Katherine wyprowadziła się ok. dwa miesiące wcześniej wraz ze swą dziewczyną Robin Gallagher (Julie Benz), do Paryża. Felicia Tilman (Harriet Sansom Harris) żyła i zamknięto ją na 18 miesięcy za brak dokumentów przy przekroczeniu szybkości jazdy samochodem. Mimo to, poprzysięgła ona ostateczną zemstę Paulowi, który sprowadził się ponownie, wynajmując dom Susan, z nową, enigmatyczną, żoną Beth (Emily Bergl). Jaki on ma plan?
Michu, ja myślę, że autorka nie powinna czytać streszczeń, bo np. ja, wolałabym nie wiedzieć o czym była tajemnica z danego sezonu. Ale dobrze, że ostrzegłeś, że są malutkie spojlery :)
nie, z czasem wszystko się wyjaśnia,dochodzi wiele nowych wątków;p
serial jest naprawdę fantastyczny, ja oglądałam wszystkie sezony po 2 razy ;D
uwielbiam! <3
Oj, zdecydowanie warto. Nawet więcej niż warto. Ja po obejrzeniu serialu czułam niesamowicie wielką pustkę ;)
michu1945 dzieki za wyczerpujaca odp. :) choc przyznam nie przeczytalam calosci :) i wam wszystkim rowniez dziekuje :)
Oglądając kilka pierwszych odcinków nie bylam pewna czy to serial dla mnie, ale po krótkim czasie okazało się że to jeden z moich ulubionych :))) Piszę tak na wszelki wypadek gdybyś też nie zakochała sie od pierwszego wejrzenia;)
właśnie oglądnęłam 6 pierwszych odcinków i na razie nie ma miłości od pierwszego wejrzenia :) ale dam sobie jeszcze czas zobaczymy co będzie :)
Hmmm. 6 pierwszych odcinków ale którego sezonu? Bo jeśli z piątego lub siódmego to SZAŁU NIE MA, ale jeśli z innych to się dziwie?
Ludzie są różni: jednym wystarczy pierwsze wejrzenie by się zakochać a innym dziesiątki randek by "strzała Amora" zadziałała.
Na mnie już pierwszy odcinek pierwszego sezonu zadziałał tak, że oglądam każdy sezon z zachwytem ;)
pierwszego sezonu ... :) może inaczej nie jest źle ale spodziewałam się wow przez duże litery :P :) tym bardziej ze wszyscy tak zachwalają ,ale nie jest źle zobaczymy co będzie dalej :)
Ja miałam to samo co zzuziaa nie zachwyciłam się od razu w serialu. Ale gdy zobaczyłam pigularza polubiłam go. To maja najlepsza walnięta postać w DH. Ale było też innych.